Demirtaş 'askere gitmemek haktır' için ne dedi?

İsveç'te bulunan BDP lideri Selahattin Demirtaş, partisinin grup başkanvekili Bengi Yıldız'ın 'askere gitmemek haktır' açıklamasını değerlendirdi. Demirtaş, 'Çağrı bir itaatsizlikten öte toplum sorgulamaya yönelik' dedi. Başbakan'ın PKK'ya taşeron diyerek, hamaset yaptığını söyleyen Demirtaş, Başbakan'ın erken seçime hazırlık yaptığını ile

  İsveç ' te bulunan BDP lideri Selahattin Demirtaş , partisinin grup başkanvekili Bengi Yıldız ' ın " askere gitmemek haktır " açıklamasını değerlendirdi . Demirtaş , " Çağrı bir itaatsizlikten öte toplum sorgulamaya yönelik " dedi . Başbakan ' ın PKK ' ya taşeron diyerek , hamaset yaptığını söyleyen Demirtaş , Başbakan ' ın erken seçime hazırlık yaptığını ileri sürdü . Demirtaş , gazetecilerin BDP Grup Başkanvekili ve Batman milletvekili Bengi Yıldız ' ın ' Çocukları askere göndermeyin , askere gitmemek bir haktır . Kendi çocuklarımız öldürüleceğine gider cezaevinde yatarız . Vicdani ret hakkımız ' şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine açıklama yaptı .

Selahattin Demirtaş , " Şimdi herhalde arkadaşımızın kast ettiği şudur . Türkiye ' de gerçekten de ister askerde , ister dağda olsun yoksul , emekçi halk çocukları 30 yıldır yaşamını yitiriyor . Türkiye ' yi yönetenler , bakanı , başbakanı , generali çocuklarını bir şekilde kayırıyor , güneydoğuya askere göndermiyor . Dolayısıyla kendi evladı , biz Allah korusun hiçkimsenin evladının zarar görsün istemeyiz , ama kendi evlatları bu işten zarar görmediği için de bu soruna çözüm üretmekte zorlanıyorlar . Dolayısıyla grup başkanvekilimizin yaptığı çağrı bir itaatsizlikten öte , toplumu sorgulamaya çağrıdır . Toplum bu konuda gerçekten sorgulamalıdır " dedi .

Demirtaş sözlerine , " Yani niye ölüyoruz , gençlerimiz niye ölüyor , bu kadar kör bir savaşın içerinde artık niye evlatlarımızı yitiriyoruz? Türkiye buradan bakmalı , Türkiye toplumu artık bu acılara son verecek ortak barış duygusunu geliştirebilmeli . Yapılan çağrıyı da bu anlamda değerlendirmek gerekir " diye devam etti .

Başbakan Erdoğan ' ın Güneydoğu ' daki mevzileri ziyaret etmesi hakkındaki düşünceleri sorulan BDP Genel Başkanı Demirtaş , " Tabii ülkenin başbakanı , bilemiyorum kendisi günlerdir , ' PKK ihale aldı , taşeron örgüt olarak eylem yapıyor ' diyor . Bu konuda ortaya bir belge , bilgi koyamıyor . Sadece propaganda yapmakla , hamaset yapmakla yetiniyor . Aklıma şu geliyor açıkçası , sayın başbakan orada bir çatışmanın nasıl yaşandığına dair kafasında kuşku var da incelemeye mi gitti , müfettiş edasıyla mı gitti diye düşünüyorum . Yani orada bir destekten çok gerçekten yerinde görmek mi istedi , orada bir manipülasyon mu var , başka bir şey mi var " diye konuştu .

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti :

" Çünkü daha önce biliyorsunuz yine yanılmıyorsam Çukurca ' da bir mayın patladı ve 6 asker yaşamını yitirdi . Sonra bu mayının ordu tarafından döşendiği ortaya çıktı ve soruşturma açıldı biliyorsunuz . Başbakan ' ın aklına böyle bir şey mi geldi böyle bir dönemde , bunun için mi oraya gitti bilmiyorum . Fakat en nihayetinde bu ülkenin başbakanı bütün toplumu şu anda huzursuz eden şu çatışma ortamını bitirecek bir diyalog formülü , barışçıl formül bulmak zorunda olan kişidir . Bir muhalefet lideri değildir , artık sitem edecek , eleştiri yapacak noktada olmadığını görmelidir . Çözüm üretebilmelidir , çözüm adına bir şeyler ifade edebilmelidir . "

Bu konuda PKK ' ya bir çağrılarının olup olmadığı yönündeki bir soruya cevap veren Demirtaş , " Bizim çağrımız silahta ısrar eden herkesedir . Elbette ki PKK ' ya da ve hükümette de , devlet içinde de silahta ısrar eden , operasyonlarda ısrar edenleredir . Bu iş böyle silahla , çatışmayla , şiddetle çözülecek bir mesele değil . Türkiye toplumu kendi içerisinde demokrasi sorunlarını tartışabilecek olgunluğa ulaşmıştır . Artık silahı elinde bulunduran veya silahlı yöntemle şiddette ısrar eden herkeste bunu görmeli ve buna saygı duymalıdır " diye konuştu .

CNN Türk