TÜSİAD Başkanı Boyner: Büyüme ilk çeyrekte çift haneli rakamlara ulaşacak

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, 2010 yılının ilk çeyreğinde büyümenin hızlanarak çift haneli rakamlara ulaşacağı söyledi. TÜSİAD, Denizli Pamukkale Üniver

  TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner , 2010 yılının ilk çeyreğinde büyümenin hızlanarak çift haneli rakamlara ulaşacağı söyledi . TÜSİAD , Denizli Pamukkale Üniversitesi ( PAÜ ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ' nde , ' ' Türkiye Sanayisine Sektörel Bakış : Tekstil Sanayisi ' ' adlı bir konferans düzenledi . Konferansa Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz , AK Parti Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan , Denizli Valisi Yavuz Erkmen , TÜSİAD Başkanı Boyner ve ekonomiyle ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı .

Bir konuşma yapan Bakan Yılmaz , İskenderun ' daki terör olayı sebebiyle üzüntülü olduklarını ancak terörün amacına ulaşmayacağının hep birlikte gösterilmesi gerektiğini ifade etti . Yılmaz , " Türkiye demokratikleştikçe , demokrasinin ivmesi arttıkça , ekonomik gelişmesinin ivmesi arttıkça , uluslararası alanda daha farklı bir konuma geldikçe , herhalde terör olaylarının artması bir tesadüf değil . Demek ki Türkiye ' yi istikrarsızlaştırmak istiyorlar . Demokrasimizi geliştirmemizi istemiyorlar . Ekonomik kalkınmamızı hızlandırmamız , birilerini rahatsız ediyor . Bölgemizde küresel ölçekli bir güç haline gelmemizden çok da hoşlanmayanlar var . " dedi . İsrail ' in yardım gemisine yaptığı saldırıyı " terör " olarak tanımlayan Bakan Yılmaz , Türkiye ' nin tarihi derinliği olan çok büyük bir ülke olduğunu , uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gerekenin yapılacağını belirtti . Devlet Bakanı Yılmaz , " Türkiye çok büyük , çok güçlü bir ülke . Ciddi bir tarihi derinliği , gelenekleri var . Bu süreçleri inşallah başarıyla yönetecek , uluslararası camiayla yapacak bunu . Bunlar sadece Türkiye ' ye değil , tüm dünyaya karşı yapılmış hadiseler . Temel haklara , evrensel değerlere karşıdır . Bu nedenle tüm dünyanın gerekli tepkiyi vermesi lazım . ' ' diye konuştu .

2010-2013 dönemini kapsayan yeni orta vadeli programı haziran ayı ortalarında ilan edeceklerini anlatan Bakan Cevdet Yılmaz , geçen yıl planlama hazırlarken büyüme hedefi olarak belirledikleri yüzde 3 , 5 oranını aşacaklarını dile getirdi . Yılmaz , " Bu , çok muhafazakâr ve çok küçük bir rakam aslında . Çok daha yüksek bir büyüme performansı sergilenecek . Haziran ayı ortalarında rakamları netleştireceğiz . İlk çeyrekte çift haneli büyüme olacak . Canlanmadan ve biraz da baz etkisinden kaynaklanan bir büyüme . İkinci çeyrekte de büyük bir büyüme bekliyoruz . Yılın genelinde oldukça büyük bir büyüme gerçekleştireceğiz . ' ' şeklinde konuştu . İstihdamda geçen yıla göre oldukça iyi bir gelişme olacağını belirten Yılmaz , bu yılın ocak , şubat ve mart ayları mukayese edildiğinde , işsizlikte yüzde 1 , 7 puan gerileme olduğuna dikkat çekti . Kriz ortamında bunun anlamlı olduğunu belirten Yılmaz , ' ' 1 , 5 milyon kişiye istihdam oluşturmuşuz . Yaklaşık 700 bini tarım sektöründe . Kadın istihdamında da çok ciddi artış var . İşgücüne katılım sürekli artıyor . Geçmişten gelen işsizler var . Dolayısıyla 1 , 5 milyona yakın istihdam oluşturmamıza rağmen işsizlik oranı istediğimiz noktada değil , yüzde 14 , 4 ' lerde . Bunda mevsimsel etkiler de var . Yaz aylarına doğru aşağılara inecek . " dedi .

TÜİK ' in ilk defa , mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış işsizlik verileri yayınlamaya başladığına dikkat çeken Yılmaz , bu rakamlara göre 2010 yılında yüzde 13 civarında seyreden bir işsizlik olacağı tahmininde bulundu . Türkiye ' de ilk defa ulusal istihdam stratejisi hazırladıklarını belirten Bakan Cevdet Yılmaz , ' ' Aylardır çalışıyoruz bunun üzerinde . Çalşıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ' nın koordinasyonunda yürüyor . İş dünyasından , meslek kuruluşlarından katılımla çeşitli çalıştaylar yapıldı . Bunlar aşağı yukarı sonuçlandı . İnşallah haziran sonuna doğru , bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla son istişarelerden sonra ulusal istihdam stratejimizi ilan edeceğiz . " ifadelerini kullandı .

BOYNER : 2010 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE BÜYÜME ÇİFT HANELİ RAKAMLARA ULAŞACAK

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de konuşmasına , İsrail ' in yardım gemilerine yaptığı saldırıyı kınayarak başladı . İnsani yardım için yola çıkan bir konvoya uluslararası sulardaki kanlı saldırının , öncelikle bir insanlık trajedisi olduğunu kaydetti . Sivil inisiyatife karşı askeri güç kullanımının hiçbir gerekçeyle açıklamanın mümkün olmadığını vurgulayan Boyner , " Sorumlular , uluslararası hukukta hesap vermelidir . Bundan sonra önemli olan , Birleşmiş Milletler ' in , kınama kararının arkasında durması ve uluslararası hukuk kanalları yoluyla bunun üzerine sonuna kadar gidilmesidir . Türkiye demokratikleşmesini derinleştirdiği ölçüde uluslararası ilişkilerde insani dayanışmayı , hukuka bağlılığını , insan hak ve özgürlüklerine verdiği önemi ortaya koydukça etkili olacaktır . Türkiye ' nin bu ve önümüzdeki dönemde en büyük yumuşak gücü demokratikleşmedir . " dedi .

Türkiye ' nin demokratik değerlerle güçlenip zenginleştiğini anlatan Boyner , " Terör sorunu , bütünlüklü bir çaba göstermeden çözülemeyecektir . Terörü lanetlemek sınırlı bir tutum ama yeterli değil . Tüm gücümüzle bu şiddeti bertaraf etmek üzere sosyal , ekonomik ve siyasi reformlara destek vermek durumundayız . Kapasitelerimizi birleştirmek durumundayız . Terörün temeline yerleşmiş ekonomik , sosyal ve kültürel arızaların tamirinde , hem de devletin güvenlik güçlerinin şiddete karşı verdiği mücadeleye aynı ayna ve aynı derecede desteği sürdürmeye devam etmeliyiz . " ifadelerini kullandı .

Krizden çıkışta toparlanma sürecinin öncülüğünü gelişmekte olan ülkelerin üstlendiğini belirten Ümit Boyner , şunları kaydetti : " 2009 yılının son çeyreğinde Türkiye ekonomisi de yüzde 6 ' lık büyüme yakaladı . 2010 yılının ilk çeyreğinde büyümenin hızlanarak , çift haneli rakamlara ulaşacağını tahmin ediyoruz . Her ne kadar büyümeye yönelik veriler olumlu olsa da bu hava , istihdam piyasasında arzu edilen durumda değil . Toparlanmayla birlikte istihdam piyasası bir nebze olsun rahatladı . İşsizlik , 2010 Şubat ayı itibariyle yüzde 14 , 4 ' e geriledi . Yüksek seyreden işsizlik oranlarını düşürmek için yapısal mikro reformların hızla hayata geçirilmesi gerekiyor . ' '