Et İthali 'Süt' Fiyatını Artıracak Ankara

-ET İTHALİ "SÜT" FİYATINI ARTIRACAK ANKARA (A.A) - 02.06.2010 - KASAPLIK CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI YOLUNUN AÇILMASI VE İTHALATA SÜREKLİLİK KAZANDIR

 

-ET İTHALİ " SÜT " FİYATINI ARTIRACAK

ANKARA ( A . A ) - 02 . 06 . 2010 - Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı yolunun açılması ve ithalata süreklilik kazandırılmasının Türkiye ' yi sadece kırmızı et üretiminde değil , süt üretiminde de pek çok sorunla karşı karşıya getireceği kaydedildi .

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi , TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası , Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Ankara Zootekni Derneği ' nce , 25 Mayıs 2010 tarihinde , Ziraat Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda gerçekleştirilen ' Kırmızı Et Bunalımı ' panelinin sonuç bildirgesi yayınlandı .

Türkiye ' de 2009 yılının son aylarından itibaren koyun ve sığır eti fiyatının çok arttığı , ardından da fiyat artışının sadece sığır eti için geçerli olduğu havası yaratıldığı savunulan bildirgede , daha sonra ithalat konusunun tartışıldığı ve Et ve Balık Kurumu ' nun ( EBK ) ithalat için ihale açtığı kaydedildi .

İthalat için bu denli hızlı ve kararlı olunmasının , ' ilgili çevrelerin çoğunda önce kasaplık sığır ardından da et ithalatını sürekli kılacak bir girişim olarak değerlendirildiği ' belirtilen açıklamada , ' Bu yolu açmak ve ithalata süreklilik kazandırmak Türkiye ' yi sadece kırmızı et üretiminde değil süt üretiminde de pek çok sorunla karşı karşıya getirecektir . Öncelikle pek çok besici iflas ederek üretimden çekilecektir . Bunu izleyen süreçte , kırsal alanda zaten yükselmekte olan işsizlik ve açlık iyice artacaktır . İthalata karar verenlerin beklentilerinin aksine , ithalat sürdürülse de , et ve süt fiyatları kısa sürede bugünkü değerlerinin çok üstüne çıkacaktır ' görüşü ifade edildi .

- ' SORUMLU BESİCİ DEĞİL ' -

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin sorumlularının sığır yetiştiricisi ya da besici olmadığı vurgulanan bildirgede , ' Bunun aksini savunanlar sorumluların açığa çıkarılıp cezalandırılmasına çalışacak yönetim gücüne sahiptirler ve bunu yapmalıdırlar ' denildi .

Kırmızı et fiyatının artışının temel nedeninin Türkiye ' de koyun , keçi ve sığır sayısının hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğü olduğu dile getirilen bildirgede , hayvan varlığındaki erozyon durdurulmadıkça sorunun büyüyerek devam edeceği vurgulandı .

Sığır sayısını artırmayı öngören politikaların süt fiyatlarının düşmesine yol açmasının önlenmesi istenirken , aksi halde sığır sayısının bugünkü değerinin de altına düşebileceği belirtildi .

Bildirgede , ' Türkiye ' yi yönetenler ve hayvansal üretimle ilgilenenler bu ülkede kırmızı et , özellikle sığır eti sorunun süt , süt sorununun da kırmızı et sorunu olduğunu anlamalıdırla ' denildi .

02 . 06 . 2010 10 : 46 : 10