Kırgızistan, Rusya'dan barış gücü istedi

Kırgızistan Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva ülkenin güneyinde durdurulamayan etnik çatışmalarda destek sağlaması için Rusya'dan barış gücü a

 

Kırgızistan Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva ülkenin güneyinde durdurulamayan etnik çatışmalarda destek sağlaması için Rusya ' dan barış gücü askeri istedi . Rusya Başbakanı Vladimir Putin ' i telefonla arayan Otunbayeva , güneyde olayların kontrolden çıktığını dışardan desteğin zorunlu olduğunu söyledi .

Otunbayeva yaptığı değerlendirmede , " Önceki gün akşamdan bu yana bölgede durum kontrolden çıktı . Olayların kontrol altına alınabilmesi dışarda askeri birliklere ihtiyacımız var . Bu gerekçe ile Rusya ' ya yöneldik . " ifadelerini kullandı .

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ' e mektup gönderdiklerini ifade eden Kırgızistan Geçici Hükümet Başkanı Otunbayeva , kendisinden bölgeye barış gücü askeri göndermesini istediklerini söyledi . Bişkek ' in talebi ile ilgili Moskova ' dan henüz bir açıklama gelmedi .

Kırgızistan ' ın güney bölgesi Oş kentinde iki gündür Özbek etnik topluluğu ile Kırgızlar arasında süren çatışmalarda en az 51 kişi hayatını kaybederken 700 ' den fazla kişi de yaralandı . Doktorların güvenlik nedeni ile yaralılara müdahalesi zorlaşırken , hastanelerde gıdaların tükendiği tüm market ve dükkanların da kapalı olduğu bölgeden gelen haberler arasında . Bozuk olan ve güvenliği sağlanamayan yollar nedeni ile Oş kentine gıda ürünlerinin girişinde de sorunlar yaşanıyor . Kadın ve çocuklardan oluşan Özbek grupların Özbekistan sınırına doğru hareket ettiği belirtiliyor .

Olayların patlak verdiği Oş bölgesinde devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev ' in etkinliği sürüyor . Geçici hükümet bölgede olağanüstü hal ilan ederken , sokak çatışmalarını kontrol altına alması imkansız hale geldi .