Türkçe Olimpiyatları şarkı finali sona erdi, birinciler açıklanıyor

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları şarkı finali İstanbul Ataköy Sinan Erdem Kapa

  Türkçe Öğretimi Derneği ( TÜRKÇEDER ) tarafından bu yıl 8 . ' si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları şarkı finali İstanbul Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu ' nda yapıldı .

Ceyda Düvenci ve Vatan Şaşmaz ' ın sunuculuğunu yaptığı 8 . Türkçe Olimpiyatları Şarkı Finali açılışında İskenderun ' da önceki dün gerçekleştirilen hain saldırıda şehit edilen askerler ve İsrail ' in İnsani Yardım gemilerine saldırısı sonucu hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu . Törene katılan vatandaşlar her iki olayda şehit olanlar anısına siyah kurdela taktı . Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın ardından tören Dünya Sazendeleri adlı gösteri ile devam etti . Törene İstanbul ' un yeni Valisi Hüseyin Avni Mutlu , İBB Başkanı Kadir Topbaş , eski milli futbolcu Hakan Şükür , Arif Erdem , Mert Korkmaz ' ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü ve binlerce vatandaş katıldı .

Bu seneki olimpiyatların jürisini Türk Dil Kurumu ( TDK ) Başkanı Prof . Dr . Haluk Şükrü Akalın , Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca , TRT Genel Müdür Yardımcısı Dr . Zeynel Koç , Bosna Fatih Sultan Mehmet Korosu ' nun kurucusu Mehmet Bayraktareviç , Prodüktör Şahin Özer , Reklamcı Ali Tarhan , sanatçılar Halil Ergün , İzel , İclal Aydın , Mustafa Ceceli , Zekai Tunca , Burak Hakkı , yaptı .

Juri ' nin tanıtılmasının ardından şarkı dalında birincilik için yarışan 21 öğrenci performanslarını sergiledi . Sahnede şarkı söyleyen öğrencilerin de İskenderun ' daki terör saldırısı ve İnsani Yardım Gemileri ' ne yapılan saldırı dolayısıyla siyah kurdela takması dikkat çekti . Tribünlerde de bazı seyirciler de şarkılara ellerindeki Filistin bayraklarını sallayarak eşlik etti .

Şarkı yarışması devam ederken Türkmenistan ' dan Övezmurat Altıyev ' in seslendirdiği Bülbül isimli şiir salonu dolduran binlerce vatandaşı hem duygulandırdı hem de heyecanlandırdı . Altıyev ' in güzel sesi ve düzgün Türkçesiyle okuduğu şiir salondaki vatandaşlar ve jürinin beğenisini topladı .

NESİMİ ÇİMEN ' İN DİLİNDEN BARIŞ MESAJI

Şarkı yarışmasında performansını sergileyen Hindistan ' dan Ahima Goş , sahneden tüm dünyaya barış mesajı verdi . Sahneye çıktığı sırada beyaz güvercin gökyüzüne salan Goş , Sivas ' ta Madımak Oteli ' nde hayatını kaybeden Nesimi Çimen ' e ait " Barış Türküsü " nü seslendirdi .

Finalde jüri görevi yapan sanatçılar da performanslar arasında duygu ve düşüncelerini dile getirdi . Şarkıları seslendiren çocukların güzel Türkçesine dikkat çeken İclal Aydın , salonu dolduran binlerce vatandaşı da tebrik etti . Aydın , Türkçe ' nin ancak böyle büyük organizasyonlarla evrenselleştirilebileceğini söyledi .

Çok mutlu olduğunu belirten İzel ise , kendisini finalde juri olduğu için çok şanslı hissettiğini ifade etti . Duygularının çok karışık olduğunu belirten İzel , çocukların Türkçelerinin ve seçtikleri şarkıların güzelliğine dikkat çekti .

Türk Dil Kurumu ( TDK ) Başkanı Prof . Dr . Haluk Şükrü Akalın da , öğrencileri yetiştiren öğretmenleri kutladı . Akalın , " Tüm öğretmenlere sevgi ve saygı sunuyorum . " ifadesini kullandı .

ORGANİZASYONUN MİMARLARINA GÖNÜL DOLUSU TEŞEKKÜR EDİYORUM

Konuşmasına " Oh be! " diyerek başlayan sanatçı Halil Ergün , çocukların ve gençlerin masumiyetinin kendisini her zaman heyecanlandırdığını belirtti . Ergün , " Hele böyle böyle başarılı olurlarsa o çok daha büyük heyecan . Bu organizasyonu gerçekleştirenlere , mimarlarına gönül dolusu teşekkürlerimi iletiyorum . " şeklinde konuştu . Ergün , organizasyonun 8 yıldır devam etmesinin de önemli olduğunu vurguladı .

Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hidayet Karaca da , " Her şey çok güzel . Barışın sevginin dilinin dünyanın dört bir tarafına ulaştığına bu gece şahitlik ediyoruz . Bu güzelliklere ve yaşatanlara minnet ve şükran ne kadar millet olarak bu günlerde güzel şeyleri duymaya ihtiyacımız vardı . Herkese teşekkür ediyorum . " ifadesini kullandı .

Ünlü Reklamcı Ali Taran , yarışmayı organize edenleri kutladı . Taran , " Bu bir yarışma değil olsa olsa Türkçe ' nin bir gövde gösterisidir . " dedi .

Bursa ' da yapılan halk oyunları finalinde birinci olan Moldovya Ekibi ' nin sunduğu folklor gösterisi de izleyenler

tarafından büyük beğeni topladı .

Ardından Cem Karaca ve Barış Manço ' nun TRT ' de yayınlanan bir programda Aşık Veysel ' in " Uzun İnce Bir Yoldayım " türküsüyle yaptıkları düet sinevizyon ekranlarından izletildi . Moğolistan ' dan Bilgun Erdenedalay ve Arnavutluk ' tan Andi Nika ' nın katıldığı düet salonda duygu dolu anlar yaşanmasına sebep oldu .

Yaklaşık 3 saat süren finalde 21 çocuk parçalarını seslendirdi . Jurinin oylarıyla 6 grupta dereceye girenler tek tek açıklanıyor .