Chp'li Öymen: Konu Aydınlatılmalı Tbmm

-CHP'Lİ ÖYMEN: KONU AYDINLATILMALI TBMM (A.A) - 01.06.2010 - CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ONUR ÖYMEN, 'TÜRKİYE, BU GEMİLERE DOKUNULMAYACAĞI İZLENİMİ Mİ, -

 

-CHP ' Lİ ÖYMEN : KONU AYDINLATILMALI

TBMM ( A . A ) - 01 . 06 . 2010 - CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen , ' Türkiye , bu gemilere dokunulmayacağı izlenimi mi , yoksa bu gemilere askeri müdahale yapılacağı izlenimi mi aldı? Eğer askeri müdahale yapılacağı izlenimi aldıysa , koruma vermesi gerekiyordu . Bu konu , Hükümet tarafından aydınlığa kavuşturulmalıdır ' dedi .

Öymen , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırılar ile İskenderun ' da yapılan terör saldırısı konusunda , grubu adına yaptığı konuşmada , her iki olayı kınadıklarını ve lanetlediklerini söyledi .

Her iki saldırının da aynı saatlerde yapılmasını dikkat çekici bulduklarını belirten Öymen , İsrail ' in yaptığı saldırı ile sadece uluslararası hukuku değil , insani ve ahlaki ölçüleri de ihlal ettiğini kaydetti .

Öymen , Hükümetin , bu konuda BM Güvenlik Konseyinden güçlü bir kınama kararı çıkartmasını beklediklerini ifade etti .

NATO ' dan ve diğer uluslararası kuruluşlardan da kınama beklediklerini belirten Onur Öymen , ABD ' nin saldırıyı kınamadığını , sadece üzüntülerini ilettiğini bildirdi .

Türkiye ' nin 60 yıldır bölgedeki silahlı çatışmalara karışmama konusunda özen gösterdiğini ve hiçbir Türk vatandaşının oradaki çatışmalarda öldürülmediğini ifade eden Öymen , ' Maalesef dün yaşanan olaylar çok üzüntü verici bir tablo yaşatmıştır ' dedi .

Öymen , İsrail ' in , 28 Mayıstan itibaren sürekli olarak bu gemilere karşı güç kullanılacağını söylediğini anlattı .

Bu konuda Dışişleri Bakanlığının yaptığı temasları bilemediklerini dile getiren Öymen , ' Türkiye , bu gemilere dokunulmayacağı izlenimi mi , yoksa bu gemilere askeri müdahale yapılacağı izlenimi mi aldı? Eğer askeri müdahale yapılacağı izlenimi aldıysa , bu seferin yapılması Hükümetimizce son derece önemli bir girişim olarak görülmüşse , o zaman buna koruma vereceksiniz . Somali ' deki tankerlere koruma vereceksiniz , ama içinde 500 ' den fazla insanın bulunduğu gemiler tehlikeli bölgeye giderken , uluslararası sularda koruma vermeyeceksiniz . Bunun mantığı yoktur . Bu konu , Hükümet tarafından aydınlığa kavuşturulmalıdır ' diye konuştu .

Öymen , iyi niyetle başlatılmış olsa bile , bu girişimin sonuca ulaşmadığını ve Türk-İsrail ilişkilerine kalıcı zarar verdiğini söyledi .

01 . 06 . 2010 16 : 51 : 22