Genel Kurul'da Hitler tartışması yaşandı



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsmet İnönü'ye yönelik Hitler benzetmesi, Meclis Genel Kurulu'ndaki anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinde tartışma konusu oldu...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsmet İnönü'ye yönelik Hitler benzetmesi, Meclis Genel Kurulu'ndaki anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinde tartışma konusu oldu.

Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesinin görüşmelerinde söz isteyen Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, "İnönü kadar saygın, onurlu bir insanı Hitler'e benzeten adama ben ne diyeyim?" ifadesini kullandı. Genç'in konuşmasının üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ise, "Sayın Başbakan'ın yaptığı konuşmayı eleştirmek konusunda ne senin hakkın var ne de haddin var." diye konuştu.
Meclis Genel Kurul çalışmalarına Başbakan Erdoğan'ın önceki gün yaptığı Hitler benzetmesi damgasını vurdu. Erdoğan, yaptığı konuşmada, CHP lideri Deniz Baykal'ın kendisini faşist lider Hitler'e benzettiğini hatırlatarak, "Eğer illa Hitler'e benzetecek siyasi bir figür arıyorlarsa, genel merkezlerindeki eski genel başkanlarının kendini Hitler'e benzetmiş fotoğraflarına baksınlar. Orada, kendisine 'Milli Şef' dedirtmiş genel başkanlarının Hitlervari bıyıklarının altından kendilerine gülümsediğini görecekler." ifadelerini kullanmıştı.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Genel Kurul'da söz alarak, "İnönü'nün, Yunan'a karşı bağımsızlık savaşı vermesinden Tayyip Erdoğan çok mu rahatsız?" sorusunu yöneltti. Bu sözler üzerine kürsüye gelen AK Parti Grup Başkan Vekili Elitaş, İnönü'nün, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği mücadele ile bir kahraman olarak tarihteki yerini aldığını ancak 1950 yılından itibaren siyasi bir kişiliğe sahip olduğunu hatırlattı. Elitaş, "Milletin yüzde 47'lik oyla zirveye getirdiği bir partinin genel başkanı hakkında, faşizan bir partinin genel başkanı ile bağlantı kuruluyorsa, her türlü siyasi kişiliğin eleştirilmesini beklemek mecburiyetindesiniz." cevabını verdi.
Bu arada "sataşma var" diyerek, CHP adına Kemal Anadol söz istedi. Konuşabilmek için oylama talep etti. Konuşma talebi kabul edilen Anadol, her ülkenin ulusal kahramanları bulunduğunu ve bunların güncel tartışmalara konu edilmemesi gerektiğini savundu. İnönü'nün de eleştirilebileceğini belirten Anadol, "Ama o eleştirilerin dozunu alabildiğince artırarak, onu Hitler'e benzetmek gaflet, dalalet ve ihanettir." şeklinde konuştu. ANKARA ZAMAN


Zaman