İsrail vahşetine karşı dünya ayağa kalktı

İsrail komandolarının 'Gazze gemileri'ne düzenlediği kanlı baskın, dünyada büyük yankı uyandırdı. Dünyanın birçok ülkesi yapılan saldırı karşısında tepki gösterdi.

 

İsrail komandolarının " Gazze gemileri " ne düzenlediği kanlı baskın , dünyada büyük yankı uyandırdı . Dünyanın birçok ülkesi yapılan saldırı karşısında tepki gösterdi .

BELÇİKA ' DAN İSRAİL SALDIRISINA " OLDUKÇA ORANTISIZ " TEPKİSİ
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere " oldukça orantısız " saldırıda bulunduğunu söyledi .
Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere , İsrail ' in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin " son derece üzüntü verici olduğunu " ifade etti .
Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere , İsrail ' in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı .
FRANSA ' DAN İSRAİL ' E SERT TEPKİ
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısından ' ' derin şekilde şoka uğradığını ' ' belirterek , ' ' Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz ' ' dedi .
Kouchner yaptığı açıklamada , ' ' İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım . Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz . Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz ' ' diye konuştu .
Kouchner , bu dramın sorumlularının bulunması için kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti .
Gazze ' deki durumun böyle devam edemeyeceğini vurgulayan Kouchher , ' ' şiddetin tekrar tırmanmasını engellemek için bütün gerekli girişimlerde bulunacaklarını ' ' ifade etti .
RUS GAZETESİ : İSRAİL , BARIŞ EYLEMCİLERİNİ HUNCARCA KATLETTİ
Rusya ' nın Pravda gazetesi , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırmasını , " İsrail uluslararası sularda barış eylemcilerini hunharca katletti " başlığı ile okurlarına duyurdu . Haberde , olay sonucu en az 20 kişi öldüğü belirtilirken , 50 ' den fazla kişinin de yaralandığını kaydetti . Pravda , Gazze ' ye insani yardım götüren gemide bir yaşından 88 yaşına kadar insanları bulunduğunu da aktardı . Ayrıca , barış eylemcileri arasında Müslüman , Hıristiyan ve Musevilerin de olduğu ifade edildi .
" İSRAİL , TÜRKİYE ' YE KARŞI SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ "
Gazete , İsrail ' in Türk bayrağı altında uluslararası sularda yüzen bir gemiye saldırarak , Türkiye ' ye karşı savaş suçu işlediğini de belirtti . Rus Pravda gazetesi ayrıca Türkiye ' nin bundan sonra nasıl bir adım atacağının belirsiz olduğunu da yazdı .
Gazete sayfalarında şu sözlere yer verdi : " Gemidekiler , İsrail ' in barbarlığına ve kanlı eylemlerine birinci elden şahit oldu . İsrail kendisini bir terörist devlet olarak gösteriyor . Terör ile kurulan İsrail devleti varlığını yine terör ile devam ettiriyor . "
FRATTİNİ : GEMİYE SALDIRI BİZLERİ ŞOKA UĞRATTI
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini , Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ' la bugün Roma ' da yaptığı görüşme sırasında , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak , " Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı " dedi .
Frattini , Bağış ' la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına , saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı . Frattini , basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı ko
nusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından , konuk bakanın " Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz " sorusunu , " Hem İskenderun ' daki terör saldırısı , hem de İsrail ' in Gazze ' ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı " diye yanıtladı .
Öte yandan , İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze ' ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu , ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler .
İNGİLİZ SAVAŞ KARŞITI DERNEĞİ İSRAİL ' İ KINADI
İngiliz Savaşı Önleme Koalisyonu , İsrail ' in yardım gemilerine saldırısını sert bir şekilde kınandı . Yazılı bir açıklama yapan dernek yetkilileri , Türkiye Dışişleri Bakanlığı ' nın saldırıya yönelik tepkisini de aktardı .
Yardım gemisine yapılan saldırıda en az 10 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan açıklamada , " Bu olay İsrail ' in uluslararası hukuka göre kınandığını gösteren en son olaylardan biridir . Gemideki yüzlerce yardım sever silahsız ve iyi niyetliydi . " denildi .
İsrail ' in Filistinlilere yönelik muamelesinde uluslararası hukuk ve toplumun görüşlerini hiçe saydığı belirtilen açıklamada , " Gazze ' nin 2009 ' da bombalanması ve hala devam eden blokaj tüm dünyanın tepkisi çekiyor . Yapılan yardım girişimleri , blokaj altında yaşayan Gazzelilere yardım eli uzatmayı amaçlıyordu . " ifadelerine yer verildi .
Savaşı Önleme Derneği , İsrail ' in gemiye saldırma kararını ise , ' küstahça ' olarak değerlendirdi . Açıklamada ayrıca İsrail ' in söz konusu bölgeye her türlü iyi niyetli yardımı önlemeyi hedeflediğini aktardı . Dernek , başta İngiliz hükümti olmak üzere tüm AB liderlerinden olayı kınamalarını talep etti .
ALMANYA : HABERLERİ HAYRETLE VE ŞAŞKINLIKLA KARŞILADIK
Almanya Dışişleri Bakanlığı , İsrail ' in gemilere yaptığı saldırıdan büyük endişe duyduklarını belirtti .
Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle adına Cihan ' a açıklama yapan bir sözcü , bölgeden gelen ilk haberlerin kendilerini hayret ve şaşkınlığa düşürdüğünü belirtti . Sözcü , olayla ilgili kapsamlı bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi .
AB DÖNEM BAŞKANI İSPANYA , SALDIRIYI KINADI
İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı .
Garrido , İspanya ' nın resmi radyosu RNE ' ye yaptığı açıklamada , " Gerek İspanya , gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz . İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail ' in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık " dedi .
Bu arada , konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi . Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası , " Son olarak sabah 04 . 00 ' de oğlumla konuşabildim . Daha sonra hiç haber alamadım . Öldü mü , yaralı mı yoksa esir mi alındı , bilgim yok . İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum " diye konuştu .
İRAN : SALDIRI , İSRAİL ' İN SONA YAKLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırmasının " gayri insani " olduğunu söyledi . İran lideri , saldırının İsrail ' in yok olmasına da yardım edeceğini savundu .
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad , daha önceleri de İsrail ' in yok olacağına dair beyanatlarda bulunmuştu . İsrail de bu yüzden Ahmedinejad ' ın sözlerini tehdit olarak kabul ederken , Tahran yönetiminin nükleer çalışmalarına nükleer silah üreteceği korkusuyla karşı çıkıyordu .
İran Cumhurbaşkanı , IRIB ' e yaptığı açıklamada " Siyonist rejimin Filistinlilere karşı gayri insani hareketleri ve Gazze halkına insani yardımı önlemesi , Siyonist rejimin gücünü değil zayıflığını gösteriyor . " dedi . Ahmedinejad , " Bütün bunlar iğrenç ve sahte rejimin sonunu ve yok olmaya yaklaştığını gösteriyor . " diye konuştu .
YUNANİSTAN , İSRAİL İLE YAPTIĞI TATBİKATI SONLANDIRDI
İsrail ' in Gazze ' ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan , İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı . Yunan Hava Kuvvetleri , 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen ' ' Minoas 2010 ' ' adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu . Tatbikatın , Ege , İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı .
İRAN , İKT , BMGK VE ULUSLARARASI TOPLUMU GÖREVE ÇAĞIRDI
İran , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısı karşısında İslam Konferansı Teşkilatı ( İKT ) , BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı .
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi , İsrail ' in , Filistin halkına insani yardım götüren gemilere saldırısını sert bir dille kınayarak tüm ülke ve halkların İsrail ' e karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi .
Burucerdi , ' ' Siyonist İsrail rejiminin bu hareketi aslında tüm insanlığa karşı yapılmıştır . Bütün dünya , katil İsrail rejimiyle mücadele için ayağa kalkmalı . İnsanlık dışı bu hareketi şiddetli bir şekilde kınamak amacıyla girişimlerde bulunmalı ' ' dedi .
İnsani yardım gemilerinin onlarca ülkeden katılım ve haftalar süren hazırlık sonrası yola çıktığını belirten Burucerdi , ' ' gemilerdeki insanların hedefinin kutsal olduğunu ' ' söyledi .
İslam Konferansı Teşkilatının ( İKT ) bu saldırı karşısında derhal harekete geçmesini isteyen Burucerdi , ' ' BM Güvenlik Konseyi , acil ve olağanüstü toplanarak siyonist İsrail ' i kınamalı ve işgalci rejimi cezalandırıcı kararlar almalı ' ' diye konuştu .
Devlet televizyonu da haberinde İsrail saldırısını ' ' vahşice ve insanlık dışı ' ' olarak adlandırdı ve ' ' siyonist güçlerin saldırısında hayatını kaybedenler için ' ' , ' ' şehit ' ' nitelemesini kullandı .
AB KAPSAMLI SORUŞTURMA İSTEDİ
İsrail komandolarının " Gazze gemileri " ne düzenlediği kanlı baskın , dünyada büyük yankı uyandırdı . AB de , baskın için " kapsamlı soruşturma " istedi . AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton , İsrail ordusunca " Gazze gemileri " ne yönelik kanlı baskın ile ilgili haberler üzerine duyduğu üzüntü dile getirirken , AB adına " kapsamlı soruşturma " talebinde de bulundu .
Ashton ' un Sözcüsü , Yüksek Temsilci ' nin , yaşam kaybı ve şiddetin nedeniyle " büyük üzüntü " duyduğunu , ölenlerin ailelerine taziyede bulunduğunu belirtirken Ashton için şunları söyledi : " AB adına olanlara ilişkin kapsamlı bir soruşturmayı talep ediyor . İnsani yardım , ticari mallar ve insanların Gazze ' ye girip çıkması için derhal , sürdürebilir bir biçimde ve koşulsuz olarak geçişin açılması çağrısını da yaptı . "
YUNANİSTAN ' DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu . Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada , Yunanistan ' ın İsrail Büyükelçisine , yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi . Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği , vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada , Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi .
İRLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI : SALDIRIDAN ENDİŞELİYİZ
İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin , Gazze ' ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi .
Martin , İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze ' ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti . Martin , İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi .
FİLİSTİNLİLERDEN ACİL BM TOPLANTISI TALEBİ
Avrupa Birliği ( AB ) , Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi .
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton , İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi . Öte yandan , Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi ' nin acilen toplanmasını istedi . Baş müzakereci Saib Erakat , gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi ' nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti .
SURİYE , ARAP BİRLİĞİ ' Nİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
Suriye , İsrail ' in yardım gemilerine yönelik saldırısının sonuçlarını tartışmak üzere Arap Birliği Konseyini olağanüstü toplantıya çağıran resmi bir muhtıra sundu
ARAP BİRLİĞİ İSRAİL SALDIRISINI KINADI
İsrail askerlerinin Gazze ' ye giden Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırı , Arap Birliği tarafından da sert bir dille kınandı . Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa , " İnsani misyona ve insanlara karşı işlenen bu suçu kınıyoruz . Biz insanlara yardım etmeye çağırıyoruz . Onlar askeri bir operasyonda değildi . Herkes bu olayı kınamalı " dedi . Musa , Arap ülkeleri ile bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin danıştıklarını da belirtti .
İSVEÇ İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI , AB ' NİN TEPKİSİNİ İSTEDİ
İsveç , İsrail askerlerinin Gazze ' ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi ' nin Dışişleri Bakanlığı ' na çağırarak , Avrupa Birliği ' nin de olaya tepki göstermesini istedi . İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi . İsveç radyosuna konuşan Bildt , olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken , " Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz " dedi .
Açıklama için İsrail Büyükelçisi ' ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt , ayrıca Avrupa Birliği ' nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti .
İsveç Dışişleri Bakanı , netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi . Bildt , " Bu çok ciddi bir durum , ciddi sonuçları olacaktır . Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli " dedi .

Zaman