Türkmenistan, dünya çocuklarını ağırlıyor

Türkmenistan, 'Avaza Uluslararası Çocuk Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Festivale Türkiye'nin de aralarında olduğu 20 ülkeden 700 çocuk katılıyor.

Türkmenistan, 'Avaza Uluslararası Çocuk Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Festivale Türkiye'nin de aralarında olduğu 20 ülkeden 700 çocuk katılıyor. Festivale Türkiye'yi temsilen TRT Çocuk Halk Oyunları ve Manisa Yöresi Halk Oyunları ekipleri katılıyor. Dünya çocuklarının kaynaşması amacıyla düzenlenen etkinliğe, Haiti'den gelen depremzede çocuk grubu herkesin ilgi odağı oldu. Türkmenistan Hükümeti, depremde yakınlarını kaybeden 20 kadar Haitili çocuğu festivalin onur konuğu olarak davet etti.

Festivale Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Rusya, İran, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Almanya, Senegal, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Azerbaycan ve Ermenistan'dan 700 çocuk katılıyor.

Festivalin başkent Aşkabat'taki resmi açılış töreninde sahne alan Türk ekibi büyük alkış aldı. Türk ekiplerinin gösterileri esnasında kenarda bekleyen diğer çocuklar da sahneye çıkarak dans ettiler. Haiti'den gelen çocukların gösterisi ise ayakta alkışlandı. Törende dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocuklar el-ele tutuşarak gönüllerince eğlendiler. Festivale katılan çocuklar etkinlikler çerçevesinde Aşkabat Devlet Sirkinde gösteri izlediler.

Festival resmi açılış töreninden ardından Avaza Turizm Bölgesi'nde devam edecek. Festival 2 Haziran'da sonra erecek.

Bu arada Aşkabat'a 30 kilometre mesafedeki Gökdere tatil beldesinde çocuk dinlenme tesisleri açıldı. Açılışlara, Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov da katıldı. Törene Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile birlikte bakanlar kurulu üyeleri, diplomatik misyon şefleri ve kurumların temsilcileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan Berdimuhamedov, çocukların eğitim ve sağlıklı yetişmesi için devlet olarak bütün imkanları sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Berdimuhamedov, ülkede 24 bin çocuğun yazın tatil yapabileceği modern tesislere sahip olduklarını ifade etti.