İşçiler İzmir'de 1 Mayıs'ı bayram gibi kutladı

İzmir'de 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü'ne yakışır bir şekilde kutlandı. Gündoğdu Meydanı'nda Türk-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK'in ortaklaşa

İzmir'de 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü'ne yakışır bir şekilde kutlandı. Gündoğdu Meydanı'nda Türk-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK'in ortaklaşa düzenlediği kutlamalarda, herhangi bir taşkınlık yaşanmadı. Kutlamalara sendika üyesi işçiler, kamu çalışanları, meslek örgütleri, dernekler, siyasi partiler, işçilerin eş ve çocuklarıyla öğrenciler katıldı. Katılımcılar arasında gençlerin çoğunlukta olması dikkat çekti. Kutlama alanında slogan atanların yanısıra renkli görüntüler de vardı. Bazı gruplar çimlerin üzerine oturup sohbet ederken meydanın değişik bölgelerinde katılımcılar, davul zurna eşliğinde halay çekerek eğlendi. Kutlamalar, planlanandan önce bitti. Tertip komitesi temsilcilerinin konuşmaları bitmeden, işçilerin önemli bir kısmı platformun önünden ayrılarak alana dağıldı. Bir süre sonra da katılımcıların büyük bölümü alandan ayrıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla konuşurken CHP'li Karşıyaka Belediyesi'nin işten çıkardığı Kent AŞ işçileri tepki gösterdi. Kutlama kapsamında Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu'na bağlı sendikaların üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanırken diğer gruplar, Alsancak Limanı ve Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. BDP bayraklarını taşıyanlar ise Basmane'den alana yürüdü. Çeşitli pankartlar taşıyan gruplar, sloganlar atarak kutlamaların yapıldığı alana toplandı. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan KESK üyeleri, Konak Pier köprüsünden geçerek deniz kıyısından alana geldi. DİSK'e üye işçilere Montrö Meydanı'ndan gelip İzmir Palas Oteli'nin önünde KESK üyeleriyle birleşti ve Gündoğdu Meydanı'na kadar sloganlar atarak birlikte yürüdü. Diğer sendika üyeleri de Heykel, Liman Girişi ve Gündoğdu kapılarında kortej oluşturup saat 12.00'den itibaren Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçerek alandaki yerlerini aldı.

Kutlamaya, işten çıkarılan Kent AŞ işçileri dev pankartla katıldı. "Ey CHP'li belediye, 2009 1 Mayıs'ında işten attınız, bunu unutmayacağız. Hukuka uyun, işimizi geriye verin." yazılı pankart taşıyan işçiler, platformun önüne getirerek pankartın mikrofondan okunmasını istedi. Tertip komitesi kabul etmeyince küçük bir gerginlik yaşandı. İşçiler, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Fazla anons edildiğinde protesto etti. Konuşması boyunca yuhalanan Fazla'ya işçiler, plastik şişe ve ellerindeki flamaları atmaya çalıştı. Azad Fazla ve Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, yaptıkları konuşmalarda Tekel ve Tariş işçilerinin isimlerini anarak işsizliğe karşı verdikleri mücadeleden bahsederken Karşıyaka Belediyesi'nin attığı Kent AŞ işçilerinden hiç bahsetmedi.

Kutlamalar kapsamında 3 bin 500 polis görev alırken helikopterler havadan, botlar da denizden devriye gezdi. Gündoğdu Meydanı'nın hem Konak hem de Alsancak tarafındaki girişlerinde arama noktaları oluşturuldu. Mitingin yapılacağı alanın etrafı ve 1. Kordon'daki işyerlerinin önleri polis bariyerleriyle kapatıldı. Bariyerlerin deniz tarafında 1 Mayıs kutlanırken diğer tarafında vatandaşlar kahvaltı yapıyordu. Miting alanına girişlerde herkesin üzeri tek tek arandı.

Gündoğdu Meydanı'nda kurulan platformun önünde. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da işçilerle birlikte slogan attı. Kutlamalara, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak da katıldı.