Ecevit'ten Haberal'a Cumhurbaşkanı teklifi

İkinci Ergenekon kapsamında tutuklu sanığı Mehmet Haberal 22 Nisan 200 tarihinde Bülent Ecevit tarafından Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterildiğini fakat kendisinin bunu kabul etmediğini öne sürdü.

İkinci Ergenekon davası tutuklu sanığı Prof. Mehmet Haberal, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'ndeki odasından video konferans yöntemiyle katıldı. Haberal, '365 gündür tutukluyum. Suçumu bilmem gerekiyor. Suçum varsa cezaya razıyım, çekmeye hazırım. Tahliyem, delillere dayanmalı. Sağlık sorunlarım nedeniyle tahliye rahatsızlık verir'' ifadesini kullandı.

Haberal, merhum Başbakan Bülent Ecevit'in tedavisi ve Kent Otel toplantılarına ilişkin iddialara yanıtlarken de Ecevit'in tedavisini yapan doktorlara teşekkür ettiğini vurguladı. Ecevit'in koruma polisi ve eski milletvekili Recai Birgün aleyhine dava açtıklarını belirten Haberal, 'Ecevit taburcu olduktan sonra 7 ay Başbakanlık yapıp, 4,5 yıl daha yaşamıştır. Ecevit ile ilgili şahsıma ve Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'ne yönelik iddialar gerçek dışı ve iftiradır'' yanıtını verdi.

'BİZ SİZİ ADAY GÖSTERDİK'
Mehmet Haberal, 2001 ve 2002 yılında siyasi parti kurma iddialarını reddederek, Ecevit'in o dönemde Cumhurbaşkanlığı'na kendisini aday gösterdiğini ancak kabul etmediğini bildirdi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, 'Sayın Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanlığı için size yazılı mı sözlü mü teklifte bulundu?'' sorusu üzerine Haberal şunları anlattı:
'22 Nisan 2000 tarihinde teklif yapıldı. O dönemin Turizm Bakanı Erkan Mumcu bana, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili olarak 'ne olacak?' diye sordu. Ben de 'Bunu Başbakan'a sor' dedim. Bu konuşmanın ardından öğle saatlerinde Meclis dışından benim adım geçmeye başladı. Bunun üzerine Hüsamettin Özkan'ı ziyaret ettim. Bu görevi kabul edemeyeceğimi söyledim. Bunun ardından Bülent Ecevit, 'Siz teklif etmediniz. Biz sizi gösterdik' dedi. Ben, Cumhurbaşkanı'nın Meclis'ten çıkması gerektiğini söyleyip bunu kabul etmedim.''dediği öne sürüldü.