Sezer'in fikri nasıl değişti?

Şu anda gündemde olan Anayasa paketi ile ilgili 'Referandum öncesinde iptal davası açılamaz' diyen 10. Cumhurbaşkanı Sezer, Kanadoğlu'nun itirazı üzerine 'Usul ve biçim yönünden dava açılabilir' diye değiştirdi.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamuoyunda tartışma yaratan anayasa değişikliğinin referandumdan önce Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilemeyeceğine ilişkin görüşüne ‘küçük’ bir düzeltme yaptı. Emekli Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Sezer’in açıklamalarının ardından anayasa değişiklik paketine usul ve biçim yönünden dava açılabileceği ve Yüksek Mahkeme’nin de bu süreci 60 gün içinde bitirmesi gerektiği iddia etmişti. Bunun üzerine Sezer, önceki gün değişikliklere ilişkin yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra, biçim ve esas yönünden AYM’ye iptal davası açılabileceğini söyleyerek önceki açıklamasını ‘düzeltti.’

KANADOĞLU VE EMİNAĞAOĞLU’NA PROTESTO ŞOKU

İzmir Buca Belediyesi tarafından düzenlenen “Anayasa Değişikliği ve Yargı Bağımsızlığı” paneline katılan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bir grup genç tarafından protesto edildi. Panelde, Eminağaoğlu’nun konuşması sırasında salon girişindeki bir grup genç, “Darbeciler Buca’dan defol” şeklinde slogan attı.

DIŞARI ATILDILAR


Gençler, salonda bulunanların tepkisi ve güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle salondan ayrıldı. Protestonun ardından konuşmasını sürdüren Kanadoğlu, ‘’Anayasa değişikliğinin, kapalı kapılar ardında ve doğrudan, Bakanlar Kurulu tarafından da demeyeyim, daha iç bir kabine tarafından hazırlanması ve son sözün Başbakan tarafından söylenmesi her halde Anayasanın 175. maddesine aykırıdır’’ dedi.