İstanbul'da Laleler festivali başladı

Emirgan Korusu'nda açılan 5. Uluslararası Lale Festivali İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla başladı.

Törende Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay‚ Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman‚ İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AB ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Serpil Bağrıaçık‚ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural‚ Başkan Danışmanları Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Ayşenur Özturanlı ile Belediye Şirketlerinin Genel Müdürleri‚ lale ekimi yapan köylüler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş‚ laleyi tekrar anavatanı İstanbul ile buluşturmanın 5. yılında bunun mutluluğunu bir kez daha yaşadıklarını belirterek‚ Amsterdam'a 6 yıl önce yaptığı bir gezide oradaki bir çiçek mezat salonunu ziyaret ettiğini ve laleyi İstanbul'a yeniden getirmeye karar verdiğini söyledi.

“150 yıl önce ülkemizden ayrılan lalenin İstanbul'a geri dönmesi gerekiyordu” diyen Başkan Kadir Topbaş‚ serüveni Ortaasya'dan başlayan lalenin 300 yıl boyunca Osmanlı topraklarında kendini hissettirdiğini ve o dönemlerde 1500 civarında lale türünün üretildiğini kaydetti. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un lalesiyle buluşması kadar güzel bir duygunun olamayacağının altını çizen Başkan Topbaş‚ bu yıl dikilen ve dağıtılan 10 milyona yakın lalenin tamamının Türkiye’de üretildiğine dikkat çekti.

En büyük idealinin‚ İstanbul'da bir mezat salonu kurarak‚ köylülerin yetiştirdiği çiçekleri orada her gün pazarlamak ve 235 bin insanın ekmek yediği sektörü daha da geliştirmek olduğunu dile getiren Kadir Topbaş‚ “Bütün amacımız ve heyecanımız bunun için. En büyük idealim bu” diye konuştu.

YEDİKULE LALE BAHÇESİ “DÜNYA BARIŞ BAHÇESİ” SEÇİLDİ

Başkan Kadir Topbaş‚ Yedikule'deki lale bahçesinin Dünya Barış Bahçeleri Vakfı tarafından “Dünya Barış Bahçesi” seçildiğini müjdeleyerek‚ insanların bu tür bahçelerde bir araya geldiklerini ve kaynaştıklarını hatırlattı. Yedikule lale bahçesi 22 Nisan'da düzenlenecek törenle “Dünya Barış Bahçesi” ilan edileceğini ve plaketin o gün asılacağını anlatan Topbaş‚ 13-15 Nisan'da Amerika'da yapılacak “Dünya Lale Zirvesi”ne katılacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir sunum yapacağını belirtti.

Törende konuşmasının ardından İSMEK tarafından festival alanına kurulan sergi çadırlarını gezen Kadir Topbaş‚ daha sonra Emirgan Korusu’nu gezerek vatandaşlarla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

RAKAMLARLA LALE


“5. Uluslararası Lale Festivali” kapsamında Silivri’den Tuzla’ya 9 milyon 300 bin adet lale dikildi. 27’si ağırlıklı olmak üzere 82 lale türü kullanıldı‚ laleler 1 milyon 488 bin TL’ye mal oldu. 2004 yılından bu güne toplam 45 milyon 475 bin adet lale dikildi ve bu lalelerin temini için 2004 yılından bu güne kadar 4.4 milyon TL harcandı.

Laleler Konya Çumra başta olmak üzere Silivri‚ Çatalca‚ Şile‚ Pamukova ve Geyve köylüleri tarafından yetiştirildi. Yerli lale üretimi köylülere 204 bin 54 TL kazandırdı. İstanbul'da‚ alım garantili lale soğanı yetiştiriciliği sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde ürettirilen lale soğanları karşılığında 2008'de 9 üretici köylü aileye 63 bin 700 TL‚ 2009 yılında 23 üretici köylü aileye 140 bin 354‚63 TL‚ toplamda 204 bin 54 TL ödendi. Erkenci laleler Martayı ortalarında açtı‚ nisan ayı içerisinde normal laleler ve mayıs ayında da geç açan laleler görülecek. Yaklaşık 2-3 ay boyunca lale‚ sümbül‚ nergis gibi diğer soğanlı bitkiler şehri süsleyecek.