Et ithalatına Kars halkı tepki gösterdi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Et ve Balık Kurumuna Canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi vermesi haberi, Kars halkını sokaklara döktü ve trafiği uzun süreliğine kapattılar.

Et ithalatına Kars halkı tepki gösterdi
Köylüler ve Besiciler Devlet Bakanının Et ithalatı kararı alamsıyla sokaklara dökülüp eylem yaptılar.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Et ve Balık Kurumuna Canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi vermesi haberi, Kars Hayvan Pazarlarını karıştırdı.

Kars’ta sabah saatlerinde Hayvan Borsasına hayvanlarını satmak için gelen vatandaşlar haberi duymaları üzerine durumu protesto etmek ve seslerini Başbakan Erdoğan’a duyurmak için hayvanları ile yolu trafiğe kapatarak eylemlerde bulundular.

“İthale hayır” ve “Vali Buraya” diye slogan atan köylüler Başbakan Erdoğan’ı, Kars Milletvekillerini ve hükümeti ıslıklarla eşliğinde protestolarda bulundular.

Uzun süre Valinin hayvan borsasına gelmesini ve durumu Başbakan’a aktarmasını isteyen köylüler, polis ekiplerinin olay yerine gelerek şikayetlerini ilgili yerlere ileteceklerini söylemeleri üzerine ikna olarak yolu tekrar ulaşıma açtılar.

Eylemlerine son veren vatandaşlar ise dertlerini basın mensuplarına anlattılar. Köylüler Başbakan Erdoğan bir çok açılımlarda başarısız olduğu gibi et açılımında da sınıfta kaldığına dikkat çekerek genel seçimlerin yaklaşması üzerine AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır’ın ne yüzle bir daha kendilerinden oy isteyeceğini ise merek ettiklerini belirttiler.

Hayvan besicileri ve köylüler ithal etin ve canlı hayvan ithalatının başlaması ile yaşanacak sorunları ve sıkıntılarını ise şu şekilde dile getirdiler. “Sayın Başbakan et piyasasını ele alıyor. Mazot fiyatlarını da ele alsın. Bir hayvanı köylü nasıl yetiştiriyor. Hayvan bir yılda ne yiyor. Et üzerinde bu kadar uğraşmasın yazık günahtır köylüye. Türkiye’de hayvan varlığı bize yetiyor. Yetiştiriciler ve köylüler yeteri kadar hayvan yetiştiriyor zaten. Bir sigara kaç para ona baksın. Kuru soğan kaç liraya satılıyor. Hayvancılıkla bu kadar uğraşmasın. Bizim tek işimiz hayvancılıktır onunda elimizden almasınlar. Daha önce domuz eti ve ithal et ihracatı durunca malımız para etmeğe başlamıştı. Başbakan ithal ete izin verirse halka domuz veya kanguru eti yedirmiş olacak. Aslında et fiyatları 15 liradır ama marketlerde 40 ile 50 bin lira değildir. Et marketlerde 20- 21 liraya satılmaktadır. Zeytinin kilosu bile 15 liradır. Ette aynı fiyatta olmasına rağmen Sayın Başbakan etin peşine düşmüştür. Eğer ithal et gelirde beraberinde Şap, Burusalla gibi hastalıklarda gelir ve hayvancılıkta biter. Kars’ta şu ana kadar bir günde 1000 hayvan satılırdı. Yazın başındayız ama halen tarlalarımızı süremedik. Eğer Başbakan ithal ete izin verirse çiftçiyi, köylüyü ve hayvancılığı da bitirmiş olur.”şeklinde açıklama yapıldı.