Bilge Köyü Davasında Karar Açıklandı

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülen davanın 8. duruşmasında karar açıklandı.

Duruşmada tutuklu 8 sanıktan 6'sı 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet, evinde silah bulunduran 1 sanık 15 yıl, yaşı küçük olan diğer sanık ise 44 kez 15 yıl hapis cezasına çaptırıldı.
Saldırıyı düzenledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan ve Yargıtay 5. Dairesi'nin güvenlik gerekçesiyle Çorum'da yargılanmalarına karar verilen 8 tutuklu sanık, Çorum L Tipi Cezaevi'nden sabah saatlerinde alınarak tek araçla, yoğun güvenlik tedbirleri eşliğinde Çorum Adalet Sarayı'na getirildi.
Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşma saat 10.45'te başlarken mahkeme heyeti karar vermek için duruşmayı saat 15.30'a erteledi. Saat 15.30'da başlayan ve yaklaşık 45 süren duruşma sonunda karar açıklandı.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ''Zorunlu kapalılık'' başlıklı 185/1'inci maddesi gereği kapalı yapılan duruşma sonunda mahkeme heyeti sanıklardan Mehmet Çelebi (Şıh Mehmet), kardeşi Abdülhakim Çelebi, Mehmet Emin Çelebi, Mehmet Sait çelebi, Ömer Çelebi ve Süleyman Çelebi olmak üzeri toplam 6 tutuklu sanığa 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet, M.Ş.C.' ye 44'er kez 15'er yıl, evinde el bombası bulunan Ahmet Çelebi'ye 15 yıl, silahla havaya ateş eden tutuksuz sanık Mustafa Çelebi'ye 6 ay hapis cezesı
verildi. Mustafa çelebi'nin bu cezası ertelendi, tutuksuz yargılanan Mehmet Ali Çelebi, Ali Çelebi, Abdülkadir Çelebi ve 14 yaşındaki. A.Ç. ise beraat etti
Duruşmanın ardından Çorum L Tipi Cezaevine götürülmek üzere Cezaevi aracına bindirilen sanıklar "Çorum'da adalet yok, Yaşasın kötülük' gibi sloganlar attı.
Duruşmanın ardından açıklama yapan Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, bugüne kadar adalete güvendiklerini ve sonunda adaletin yerini bulduğunu söyledi. 1 yıldır bu kararı beklediklerini dile getiren Çelebi, "Mahkemeye güveniyorduk. Hakkı buydu. Yaramız kolay kolay kapanmaz. Ama bundan sonra kan davası olmayacak. Adalet yerini bulmuştur" dedi.
Çelebi, ayrıca duruşma sırasında tutuklu bulunan M.S.Ç.'nin mahkeme salonuna Türk bayrağı açtığını sözlerine ekledi.