Umut Balık son yolculuğuna uğurlandı

Uşak'ın Eşme ilçesinde önceki gece YİBO bahçesindeki fosseptik çukurunda cesedi bulunan 10 yaşındaki Umut Balık gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı.

Uşak'ın Eşme ilçesinde önceki gece YİBO bahçesindeki fosseptik çukurunda cesedi bulunan 10 yaşındaki Umut Balık gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Umut Balık'ın anne babası ve yakınları cenaze töreninde sinir krizleri geçirdi. Vali Özdemir Çakacak, cenaze töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayarak olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.
Eşme Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) 22 Mart Pazartesi gecesi saat 21.00 sıralarında kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Umut Balık'ın cesedi önceki gün akşam saatlerinde YİBO bahçesindeki fosseptik çukurunda bulunmuştu. Küçük Umut'un cesedi İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek otopsi yapılmış ve dün akşam saatlerinde de Eşme ilçesine getirilmişti. Anne Hanım Balık ile baba Ercan Balık otopsi raporunun kendilerini tatmin etmediğini belirterek oğulları için ikinci bir otopsi
isteyeceklerini aksi durumda Umut'u defnetmeyeceklerini dile getirtmişlerdi. Ardından akşam saatlerinde aileyi ziyaret eden Uşak milletvekilleri aileyi defin konusunda ikna etmişti. Bu gelişmelerin ardından Umut Balık bugün sabah saatlerinde düzenlenen törenle toprağa verildi.
Sabah saatlerinde Eşme ilçesi Elvanlar Mahallesi'ndeki ailenin evinin önüne getirilen Umut Balık'ın cenazesi burada cenaze yıkama aracında yıkandı. Anne Hanım Balık, baba Ercan Balık ve yakınları son kez minik Umut'u gördü. Bu sırada anne-baba ve yakınları sinir krizleri geçirdi. Anne Hanım Balık oğlunun cesedini gördükten sonra, "Oğluma benzetemedim ne olur bir daha göreyim" diye feryat etti.
Ancak Umut'un cesedi tabuta konularak cenaze namazı için mahalledeki musalla taşına götürüldü. Uşak Müftüsü Osman Akdemir tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Umut, ilçe mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine Uşak Valisi Özdemir Çakacak, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Jandarma Binbaşı Osman Tobbaş, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, Uşak Milletvekilleri Nuri Uslu ile Mustafa Çetin, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, AK Parti İl Başkanı Hilmi Alper, CHP İl Başkanı İsmail Demirel, bakanlık
müfettişleri, öğretmenler, ailenin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze töreninde anne-babanın yanı sıra ailenin yakınları da Umut için gözyaşı döktü. Vali Özdemir Çakacak, Umut'un salına girerek bir süre tabutu taşıdı.

"EVLADIMIZI KAYBETTİK"
Vali Özdemir Çakacak cenaze töreninde şunları söyledi:
"Evladımızı kaybettik. Sebebi ne olursa olsun yavrumuzu kaybettik. Bizim için olayın üzücü olan bir tarafı da yatılı okulda okuyan bir öğrenci olmasıdır ve okulda bulunması gereken saatte okulda bulunmuyor. Bu bizi daha da üzüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'dan gelen müfettişler görevlilerle ilgili bir ihmal olup olmadığı konusunda idari soruşturma yapıyorlar. Ayrıca savcılıkta adli soruşturmayı yürütüyor. Ben kederli aileye sabırlar diliyorum."
Vali Çakacak ayrıca olaydan sonra Eşme YİBO'da özel güvenlik görevlisi bulundurulması ile ilgili soruya da şu yanıtı verdi:
"Okullarımızda bugüne kadar özel güvenlik görevlileri görev yapmıyordu. Ancak bu olaydan sonra biz tüm yatılı bölge ilköğretim okulları için özel güvenlik uygulamasını başlattık."

FOSSEPTİK ÇUKURUNUN KAPAĞI SONRADAN KAPATILDI
Bu arada Umut'un cesedinin fosseptik çukurunda bulunması ile ilgili detaylar da belli olmaya başladı. YİBO'daki bazı görevlilerin cesede ulaşılmadan önce güvenlik güçlerine fosseptik kapağının daha önceden açık olduğunu ancak sonradan kapatıldığını fark ettiklerini bildirdi. Bunun üzerine emniyet, okul yönetimi ile de görüşerek durumu netleştirdi. YİBO yöneticilerinin fosseptik çukurunun kapağını paniğe kapıldıkları için kapattırdıklarını polise bildirdi. Bu detayların ardından Umut'un cesedine
ulaşılmadan önce fosseptik kapağının açık olduğu, okul yönetiminin Umut'un orada olabileceğine ihtimal vermedikleri için kapağı kapattırdığı netleşmiş oldu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de Umut'a ulaşılmadan önce fosseptik çukuruna bakmış ve içindeki suyu da boşaltmıştı. Ancak Umut çukurdaki balçık içine gömüldüğü için görülememişti.
Bu bilgiler ışığında polis savcılıktan özel bir izin alarak fosseptik çukurunda arama yapılası için izin aldı ve 18 kamyon çamur çıkarıldıktan sonra Umut'un cesedine ulaşıldı. İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, çukuru kapattıran ve çukurun sonradan kapatıldığını kendilerine bildiren görevlilerin isimlerini güvenlik gerekçesiyle kamuoyuna açıklayamayacaklarını bildirdi.