Davutoğlu: Açıklama müzakerelere ışık tutacak

İçişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından yapılan ortak açıklamayı son derece olumlu olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, müzakere süreciyle ilgili ortak açıklamasının "son derece olumlu ve gelecekte yapılacak müzakerelere ışık tutucu nitelik taşıdığını" dile getirdi.
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'na girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta müzakereler neticesinde "kalıcı, kapsamlı ve başta belirtilen ilkelere uygun şekilde bir barışın gerçekleşmesini" ümit ettiklerini kaydetti. Kıbrıs Türk tarafının sürecin tıkandığı yerlerde, süreci açan taraf olduğunu belirten Davutoğlu, müzakere sürecinde Türk tarafının yoğun çabasıyla son iki ay içinde önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.
Müzakerelerin "zihinsel egzersizler" olarak kalmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, müzakerelerin hedefinin açık olması ve kaydedilen gelişmelerin de ortaya konulması gerektiğini kaydetti.
Davutoğlu, ilerlemelerin kayda geçmesine ilkesel olarak büyük önem verdiklerini, 30 Mart’ta seçimler öncesinde iki lider arasında son görüşme yapıldığı için, süreçte nerede olunduğunun tespiti açısından bu açıklamayı çok olumlu gördüklerini belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle konuştu:
"Bu açıklamayla ortaya konan temel prensiplerin de, seçim sonrasında sürecek müzakereler için bir anlamda zemin teşkil ettiğini düşünüyoruz. Belli aralıklarla bu açıklamaların yapılması, sürecin nerede olduğunu göstermesi açısından önem taşır."