Gelin bu işi beraber yapalım

CHP Lideri Deniz Baykal Anayasa değişiklik paketi çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

  CHP Lideri Deniz Baykal ' ın yaptığı aç ; ıklamalar şö ; yle :

Anayasa paketiyle ilgili genel kurulda mü ; zakereler başlamadan ö ; nce iç ; inde bulunduğumuz durumla ilgili değerlendirme yapmak istedim . Ortada derin bir bulanıklık bir zihni kargaşa varmış gibi bir ortam var edilmek isteniyor . Kimin neye destek vermeye hazır olduğu konusunda kamuoyunda bir tereddü ; t varmış gibi bir tablo ortaya ç ; ıkıyor . Bu tablo karşısında ben durumu nasıl gö ; rdü ; ğü ; mü ; zü ; ifade etmeyi uygun gö ; rdü ; m .

KARGAŞA CANLI BİR KARGAŞA

Aslında bir kargaşa var gibi gö ; rü ; nü ; yor . Ama hiç ; yok . Durumda hiç ; bir tereddü ; t yoktur . Kimin neyi istediği kimin neye karşı ç ; ıktığı aslında ç ; ok nettir . Kargaşa canlı bir kargaşa . Var olan değil var edilmek istenen bir kargaşadır . Tablo bulanık bir biç ; imde sunulmak isteniyor . Sistematik kamuflaj havasıyla karşı karşıyayız . Bö ; yle bir zihinleri bulandırma ç ; abası nereden geliyor?

Birileri kendi pozisyonlarını saklama ihtiyacı duyuyorlar . Kendi durumlarının ortaya ç ; ıkmasını istemiyorlar . Aynı zamanda CHP ' nin tavrının doğru anlaşılmasından rahatsızdırlar . Sanki onunla ilgili bir tereddü ; t bir bulanıklık varmış gibi bir durum oluşturmaya ç ; alışıyorlar . Bu demogoji ortamıdır . Gerç ; ekle ilgisi yoktur . Biz Anayasa değişikliği paketiyle ilgili kararımızı başından beri sö ; ylü ; yoruz . Bir siyasi partinin bu işi ele almasını konunun ele alınmasının sakıncalı olacağını yapılacak şeyin Anayasa olduğunu bunun 70 milyon insanı kapsadığını bu dü ; zenlemenin bir siyasi partiyi aşan bir işbirliğiyle yapılmasının zorunlu olduğunu anlattık .

Anayasa mahkemesi başkanı sü ; recin başında ben yaptım olgusuyla bu iş ele alınmaz mutabakat sağlayın yoksa hukuksuzluğa gider ö ; nü ; mü ; ze gelir . Bunlar sağduyunun sesi olması gereken makamların bu doğrultuda değerlendirme yapması . Anayasa ' yı değiştirirken fırsat bu fırsat parlamentodaki siyasi gö ; rü ; ntü ; buna fırsat veriyor bastıralım . Bu Anayasa milletin Anayasa ' sı olur mu? Bunları hep sö ; ylü ; yoruz . Bazı maddelerin Anayasa ' ya aykırı olduğunu o niteliğiyle de bö ; yle konuların bü ; tü ; n siyasi partilerin katılımıyla ve Anayasa ç ; erç ; evesi gö ; z ö ; nü ; nde bulundurularak yapılmalıdır .

ANAYASA İLE İLGİSİ YOK

Pakette bazı maddelerin Anayasa ile ilgisi yok , sadece AKP ' nin hatta AKP ' nin ü ; st dü ; zey yö ; neticilerine yarayacak dü ; zenlemelerdir . Bir kısmı da halkımızın kesinlikle hayır demeyeceği , değişmesine ihtiyaç ; olan maddelerdir . Bunlar paket yapıldı . Toptan evet ya da hayır diye oylanacak .

Bu hukuka uygun değil , halk anlayışına uygun değil . ' Sana 27 soru soracağım tü ; mü ; ne yanıt ver , evet ya da hayır . . . Tü ; m soruların cevapları aynı cevap değil ki ' Venedik komisyonunda birbiriyle ilgili olmayacak maddeleri ayrı ayrı oylayın diyor .

BAYKAL ' DAN 367 GARANTİSİ

Biz bunu gö ; rdü ; k ve CHP olarak tarihi bir değeri olduğuna inandığımız bir ö ; neri yapıyoruz dedik . Paketin iç ; indeki 3 temel konuyu ayrıca bir dü ; zenlemeye tabii tutunuz , geri kalan maddeleri ayrıca paket yapın , biz de CHP olarak size bu ayrımı yaparsanız geride kalan maddelerin parlamentoda kabul gö ; rmesi iç ; in her tü ; rlü ; işbirliğine hazırız .
Siz de biz de 3 madde dışındaki maddelerin geç ; mesini istiyorsunuz . Biz de istiyoruz o zaman bunu geç ; irelim . Diğer 3 madde hakkında tartışalım . İhtilaf bu 3 noktada . Onun dışında ne istiyorsanız yapalım , hatta anlaşarak bazı maddeler de ekleyelim . Sizi tuzağa dü ; şü ; rmek istemiyoruz , işbirliği zemini istiyoruz . Bunu 6 Nisan 2010 tarihinde sö ; yledik .

Bugü ; n 16 Nisan . . . 6 Nisan ' da ne sö ; ylediysek , bugü ; n de aynı noktadayız . Bu ö ; nerinin arkasında durmaya devam ediyor . Bizimle ilgili kimse tereddü ; t ima etmeye ç ; alışmasın . Yapar mıyız , yapmaz mıyız denersiniz gö ; rü ; rsü ; nü ; z . Kimsenin bizim iyi niyetimizi sorgulamaya hakkı yok . Biz sorumlu , sö ; zü ; nü ; n arkasında duran bir siyasi partiyiz .

Biz bu ö ; neriyi 6 Nisan ' da yaptık . Sayın Başbakan 11 Nisan ' da Amerika ' ya gidersen gereksiz polemikler yaptı . Şark kurnazlığı gibi . . . Sonra da dedi ki , eğer yasal bir olanağı varsa biz de değerlendirmeye hazırız dedi . Bizim iç ; in ö ; nemli olan bu . . . 14 Nisan ' da dö ; ndü ; . Hayır , bu sulandırmadır dedi . Yasal olarak değerlendirme şansı vardı ama hayır dedi .

BAŞBAKAN ' IN GİZLİ AÇ ; IKLAMASI

Herkes bu fotoğrafı iyi gö ; rsü ; n . Değişen CHP değil , başbakandır . Giderken bir şey sö ; ylemiştir , gelirken başka bir şey sö ; ylemiştir . Giderken değiştirebiliriz , dö ; nerken olmaz demiş . Uç ; akta giderken teypleri kapattırıp ' Ben şimdi kabul ettim . Ama gö ; receksiniz CHP vazgeç ; ecek ' Başbakan bizim ö ; nerimize bir blö ; f yaptı ama sonra baktı ki biz ciddiyiz , sö ; zü ; nden dö ; ndü ; . Şu anda dahi biz aynı anlayışta olduğumuzu sö ; ylü ; yoruz .

Şunun ç ; ok iyi anlaşılması lazım . CHP referanduma gitmekten ç ; ekiniyor? Hayır bizim derdimiz halka gitmesi değil , halka tuzak kurulmadan bu işin halka gö ; tü ; rü ; lmesi . . . Halkın vereceği oyun ne anlama geldiği aç ; ıkç ; a anlaşılmalı . . . Gü ; ya halka gidiyorlar , ancak halkın iradesini ç ; arpıtıyorlar . . .

Başbakan giderken olabilir dedi , dö ; nerken vazgeç ; ti . . . Eğer halkın tercihine gü ; veniyorsa , o maddeleri ayırsın , o maddelere desteğini sö ; ylesin . . . Tartışmalı maddeleri ayıralım ve o tartışmalı maddeler iç ; in halkın karar almasını sağlayalım . Niye sizin işinize yarayan o maddeleri diğer maddelerin arkasına saklıyoruz . Niye kaç ; ak gü ; reşiyorsunuz . Niye biz anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirmek istiyoruz , siz de istiyorsanız oy verin diyemiyorsunuz . Yarın bizi yü ; ce divan olarak yargılayacak olan mahkemeyi biz şimdi kendi kafamıza gö ; re değiştirmek istiyoruz .

Bizim 3 maddeye muhalefetimiz var . Bunun iç ; in de ç ; ok haklı dayanaklarımız var . Anayasa mahkemesi kaç ; ınılmaz bir şekilde AKP ' nin yö ; netimine girecek , ü ; yeleri bizzat başbakan yö ; nlendirecek . Anayasa mahkemesi muhalefetin temsil edilmediği RTÜ ; K ' e dö ; necek .

Parti kapatma ile durum da anlaşılmadı . Teklife gö ; re , Tü ; rkiye ' de bir siyasi parti bö ; lü ; cü ; lü ; k de yapsa , şiddeti temel alıp milis yetiştirse , onları askeri eğitime tabii de tutsa , partinin genel merkezinin bodrum katını cephanelik haline getirse de o parti kapatılmak zorunda değildir . Avrupa ' da bunun ö ; rneği yok . Diyorlar ki tü ; zü ; ğü ; ne bö ; lü ; cü ; lü ; ğü ; koymasını yasakladı . Bir partinin bö ; lü ; cü ; lü ; k yapması iç ; in tü ; zü ; ğü ; nde bö ; lü ; cü ; lü ; k yapmasına gerek yok .