Katolikleri hangi sorular korkutuyor

İrlanda'da çocuk istismarı iddiaları üzerine açılan soruşturmayı yavaşlatmakla suçlanan piskopos Magee bir süre önce istifasını verdi. Vatikan ABD'deki Murphy davası skandalıyla sarsılmaktan kendini alamadı.

Katolikleri hangi sorular korkutuyor
Vatikan, istifayı kabul ederek çocuk istismarı olaylarına artık göz yummayacağını göstermiş oldu.

Fakat bugün de ABD’deki Murphy davası skandalıyla sarsılmaktan kurtulamadı.

İrlanda’da patlayan skandal karşısında Papa sessizliğini bozmuş ve İrlandalı hristiyanlara bir mektup yazarak yaşananları sert bir dille kınamıştı.

Fakat Katolikler, hristiyanlık tarihinde eşi olmayan bu kınama mektubunun çok geç yazıldığını düşünüyor:

‘‘Eğer ki Papa bu mektubu on yıl önce yazsaydı belki bu olaylar asla yaşanmayacaktı. Çünkü cezalar kesilmiş ve unutulmuş olacaktı.’‘

Katolik Kilisesi içindeki cinsel taciz skandallarının ucu Papa 16. Benedictus’a kadar ulaştı.

Katolik dünyası ‘‘acaba Papa yaşanan vahim olaylardan haberdar mıydı?’‘ gibi kritik bir soruyla da karşı karşıya kaldı.

1977-1982 yılları arası 16. Benedictus Almanya’da Başpiskoposluk yaptı. Bu dönemde çocuk istismarıyla suçlanan bir pederin çalışmasına göz yumulduğu ortaya çıktı.

Daha sonra Ratisbonne Katedrali’nde çocuklara cinsel tacizde bulunulduğu iddiaları ortaya atıldı. O dönemde Papa’nın erkek kardeşi Joseph Ratzinger katedralin başında bulunuyordu. Fakat Ratzinger yaşanılanlardan haberinin olmadığını belirtti.

Papa çocuk tacizi skandallarıyla 2002 ve 2008 yıllarında ABD’de uğraşmak zorunda kalmış, birlik ve beraberlik çağrısı yapmıştı.

Piskoposluk olaydan zarar görenlere 2 milyar dolar tazminat ödemiş fakat Amerikalı katoliklerde bu derin yaranın asla kapanmadığı Murphy davasıyla tekrar ortaya çıktı.