Obama, Netanyahu'yu yerleşimlerden vazgeçiremedi

ABD Başkanı Barack Obama, Kudüs'te yeni konut inşa etme planları yüzünden ülkesiyle İsrail arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde, Washington'da temaslarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

Obama, Netanyahu'yu yerleşimlerden vazgeçiremedi
Taraflar arasındaki gerginliği düşürmesi beklenen Beyaz Saray buluşmasından İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden başlaması yolunda bir sonuç çıkmadı. ABD'nin Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimi inşaatını durdurmasını istediği İsrail, görüşmenin ardından yeni konut projelerini onayladı. Kudüs Belediyesi 20 konutun inşa edilmesi için nihai onayı verdi. Konutlar, Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Shepherd Oteli'nin yerine inşa edilecek.

Oval Ofis'te basına kapalı olarak yaklaşık 1,5 saat süren Obama ve Netanyahu görüşmesinde iki lider arasında tokalaşma görüntüsünün alınmasına izin verilmezken, liderler ortak basın toplantısı da düzenlemedi. Mutat dışı olan bu durum, görüşmenin gergin geçmesinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Netanyahu'nun Obama ile resmi görüşmesinden sonra iki saat daha Beyaz Saray'da kaldığı, ancak bu sürede ne yaptığının bilinmediği ifade ediliyor. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile sitesinin haberine göre görüşmede Obama'nın Kudüs, Batı Şeria ve İran konularındaki beklentilerini Netanyahu'ya açık bir şekilde dile getirmesi gerginliğe sebep oldu. İsrail tarafının gerginliği düşürme çabalarının başarısız olmasının ardından Netanyahu, ekibiyle özel bir görüşme yapmak için bir saat sonra Obama'yla toplantıya devam etme talebinde bulundu. Bunun ardından 35 dakika daha süren görüşme sonucunda masadan herhangi bir uzlaşma çıkmadığı bildirildi.

KONGRE'DEN SICAK KARŞILAMA


Konuk Başbakan Netanyahu, Obama ile görüşmesinden önce de Kongre'de temaslarda bulundu. Ancak İsrail başbakanının burada gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi kanattan daha sıcak sözlerle karşılandığı gözlendi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, düzenlenen ortak basın açıklamasında, "Kongre olarak İsrail'in yanındayız. Kongre içinde İsrail konusunda tek sesle konuşuyoruz." mesajını verdi.

Kaynak: Zaman