Erzurum Devlet Tiyatrosu Perdelerini Erzincan'da Açacak

Erzincan'da kültürel ve sanatsal faaliyetlere ağırlık veren Erzincan Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü, tiyatro ve sergi faaliyetlerine aralıksız olarak devam ediyor.

Erzurum Devlet Tiyatrosu Perdelerini Erzincan'da Açacak
29 Mart 2010 tarihinde Erzincan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda sergilenecek olan tiyatro hakkında basın toplantısı düzenleyen İl Müdürü Metin Çankaya, tiyatronun 19:30'da iki perde halinde sahneleneceğini söyledi.
Tiyatronun konusu hakkında bilgi veren Çankaya; "Cumhuriyetin İlk Sadâsı adlı oyun yüzyıllarca esaret kabul etmeyen bir milletin karanlığın içinden çıkışını anlatıyor. Yıkımlara, kıyımlara inat bir umudu yeşertiyor. Türk milli mücadelesinin başlama noktası olan Erzurum Kongresi 90 yıl öncesinden bir mesaj taşıyor bizlere. Mustafa Kemal Paşa'nın 3 Temmuz 1919'da Erzurum'a gelişiyle başlıyor oyun. Mustafa Kemal'in Erzurum'daki 52 günü... Bulantılı karamsar bir hava var tüm Anadolu'da. Mondros Mütarekesinin felaketi yavaş yavaş Anadolu'yu sarmakta. Gözbebeği İzmir işgal edilmiş, Doğu illeri ve tüm Anadolu aynı tehlikeyle karşı karşıya. Erzurumlular da bir teşkilatlanmanın hazırlığındalar. Kazım Karabekir Paşa Doğu halkına kol kanat germiş korumakta. İşte böyle zor bir dönemde Mustafa Kemal Paşa Erzurum'a geliyor. Sarayla olan bağları, Ordu Müfettişliği ünvanı ile milli hareketi başlatması sürekli saray ve İngilizler tarafından engelleniyor. Saray Samsun'a çıktığı günden itibaren "İstanbul'a dönünüz ve tebdil-i havada bulununuz" emrini yineleyip duruyor. Ve tüm bağları koparıp köprüleri attığı, milletin sinesine döndüğü yer Erzurum. Mustafa Kemal Paşa'yı halkın arasında sivil bir önder olarak ilk Erzurumlular kucaklıyor. Çocuk denecek yaşta giydiği üniformasını Erzurum'da çıkarıyor Mustafa Kemal Paşa. 23 Temmuz 1919'da büyük kongre toplanıyor ve bütün bir ülkeyi ilgilendiren ciddi kararlar alınıyor. Yeryüzü ve insan var oldukça yok olmayan emperyalizme karşı tek bir parola yükseliyor Erzurum'dan. Ya İstiklal Ya Ölüm... Mustafa Kemal Paşa, Mazhar Müfit Bey'e "Yazınız Mazhar Bey, zafer elde edildikten sonra hükümet şekli Cumhuriyet olacaktır" diye not aldırırken, gelecek güzel günler müjdeleniyor yedi kapılı şehirden. Mustafa Kemal ve beraberinde getirdiği kurmayları, Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri, "Doğu Mabedimdir" diyen Kazım Karabekir, Milli Mücadeleyi Erzurum'dan itibaren gün gün not alan Mazhar Müfit, İngiliz işgal subayı Rawlinson, Mustafa Kemal'in emir eri Ali Çavuş, oğlunun hasretiyle yanan anacığı Zübeyde Hanım, " Yakın bütün lüküsleri aydınlansın her yer" diye haykıran Nine, baharın müjdecisi Suna, Mustafa Kemal Paşayı görebilmek için sokak sokak dolaşan Saf Oğlan ve halkın sesi Erzurumlular... Milli bir sır olarak aslında Cumhuriyettir hepsinin konuştukları..." diye konuştu.
Tiyatronun ücretli olduğunu hatırlatan İl Müdürü Metin Çankaya, tam 5 TL, Öğrenci biletinin ise 3 TL olduğunu ve izdihamın olmaması için tiyatro severlerin şimdiden biletlerini almalarını istedi.