Tıp turizmi sayesinde 8 milyar dolar Türkiye'ye girer

Sağlık turizmi raporu hazırlayıp bunu Maliye Bakanı Şimşek'e sunan DEİK, KDV teşviğiyle 2015'ten itibaren yıllık 8 milyar dolar gelir sağlanabileceğini düşünüyor.

Tıp turizmi sayesinde 8 milyar dolar Türkiye'ye  girer
  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ( DEİK ) Tü ; rkiye ' nin tıp turizminde dü ; nyada ö ; ne ç ; ıkması iç ; in KDV teşviği talep ediyor . Bunun iç ; in hazırlanan bir raporu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ' e sunan DEİK , sağlık turizmde 1 milyar dolar ciroya ulaşan Tü ; rkiye ' nin ucuz tedavi ü ; cretleriyle Hindistan , Tayland , Singapur ve Tayvan gibi sağlık turizminde dü ; nyanın en bü ; yü ; k ü ; lkeleriyle yarışır hale geldiğinin altını ç ; iziyor .

DEİK ' in sağlık turizmine ilişkin raporuna gö ; re , tıp turizminde rekabetç ; i fiyatlarla tedavi hizmeti sunabilmesi iç ; in KDV teşvikine ihtiyaç ; duyan Tü ; rkiye , bu teşvikin sağlanması durumunda 2015 yılından itibaren 8 milyar dolar gelir yaratma potansiyeline sahip bulunuyor .

11 BİN DOLARA BY-PASS
ABD ' de tedavi başına 100 dolar ö ; deyen bir hastanın tedavi maliyetinin bu ü ; lkelerde 7-8 dolara kadar dü ; şebildiği belirtilen raporda , tıp alanının ü ; lkenin turizm potansiyeliyle birlikte dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde ö ; nemli avantajları olduğu ifade ediliyor .

DEİK ' in hazırladığı raporda , ABD ' de by-pass ameliyatının 129 bin dolara yapıldığı , Tü ; rkiye ' de aynı ameliyatın 11-15 bin dolara yapılabildiği belirtiliyor . Bu alanda en ucuz ü ; lke 8 bin 666 dolarla Hindistan olarak belirtiliyor . Rapordan ö ; ne ç ; ıkan başlıklar şö ; yle :
Tü ; rkiye ' nin en rekabetç ; i fiyat sunduğu tedavi hizmetlerinden biri omurga ameliyatı . Bu alanda Tü ; rkiye ' deki giderler 7 bin 125 dolar olarak ö ; lç ; ü ; lü ; rken Hindistan 12 bin , Singapur 9 bin dolar fiyat veriyor . Omurga ameliyatı Tayland ' da 7 bin , Tayvan ' da ise 5 bin 900 dolara yapılıyor .

Tü ; rkiye ' de son dö ; nemde rağbet gö ; ren liposuction ameliyatlarında maliyetlerin rakiplerine gö ; re yü ; ksek kaldığı dikkat ç ; ekiyor . Tü ; rkiye ' de bu ameliyat 3 b in 333 dolara , Tayland ' da ise bin 200 dolara yapılıyor . Hindistan liposuction iç ; in 2 bin 500 dolar , Singapur ise 3 bin dolar fiyat veriyor .

' GLOBAL ANLAŞMA ŞART '
Universal Hospitals Group Yö ; netim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu ise konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede , Tü ; rkiye ' de mevcut sağlık turizminin ü ; lkeler veya kurumlar arası anlaşmalar sonucunda oluşturulmadığına dikkati ç ; ekti .