Alanso Formula 1'de Ferrari'yi zafere taşıdı

Dün Bahreyn'de yapılan Formula 1 Bahreyn Grand Prix'inde takım arkadaşı Felipe Massa ile duble yapan Fernando Alanso çıktığı ilk yarışını zaferle bitirdi.

Alanso Formula 1'de Ferrari'yi zafere taşıdı
Takım arkadaşı Felipe Massa ile sezonun ilk yarışında duble yapan Ferrari pilotu Fernando Alonso, kariyerine harika bir başlangıç yaptı. Yarışın büyük bir bölümünü Sebastian Vettel’in arkasında geçiren Ferrari çifti, Red Bull pilotunun güç kaybetmesi üzerine yarışın son bölümünde ilk iki sıraya yerleşerek rahat bir zafer kazandı. Vettel’in hızının yavaşlamasını değerlendiren Lewis Hamilton ise Sakhir’de McLaren’ı podyuma taşımayı başardı. Motorda yaşanan mekanik arızaya rağmen yarışı bırakmayan Vettel, ısrarlı mücadelesinin sonucunda Bahreyn’den dördüncü olarak ayrıldı.

Mercedes’de ise Nico Rosberg, Michael Schumacher’i geride bırakarak takım arkadaşının bir sıra önünde beşinci oldu.

Yarışın büyük bir bölümünü rahat bir şekilde lider götüren Vettel, öndeki grup 17 ila 19’cu turlarda pite girene dek 5 saniyelik bir avantaja sahipti.

Startın ilk virajında ikinciliği Massa’dan devralan Alonso, Vettel’in lastik değişiminin ardından farkı biraz daha kapattı. Aradaki farkı daratlamaya devam eden İspanyol pilot ikinci bölümde yavaş yavaş aradaki farkı kapatmayı sürdürdü. Bu arada Massa ile arasındaki fark 1.5 saniyeydi. Fakat Vettel rahat bir şekilde Ferrarileri yanına yaklaştırmıyordu.

Ancak 34’ncü turda herşey bir anda değişti. Pit düzlüğünde beklenmedik bir şekilde yavaşlayan Vettel, takıma güç kaybettiğini bildirdi. Telsiz görüşmelerinden, sorunun egzostta yaşanan bir problemden kaynaklandığı öğrenildi.

Zaten Vettel’i takipten kopmayan Alonso, yaklaşık üç saniye kadar yavaşlayan Red Bull pilotunu son virajda çok rahat bir şekilde geçti. Onu, bir sonraki düzlükte Massa takip etti ve böylece Ferrariler ilk iki sıraya yerleşmiş oldu.

Bu dakikanın ardından Massa’nın liderlik için bastırdığı turlarda, önü açılan Alonso, deposunun da boşalmasıyla birlikte en iyi tur derecelerini kaydetmeye başladı ve takım arkadaşıyla arasındaki farkı her turda geliştirdi. Yarışın bitimine doğru en hızlı zamanları yapmaya devam eden Alonso sonunda takım arkadaşıyla arasındaki farkı 16 saniyeye kadar çıkararak, 2008’deki Japonya GP’den bu yana ilk yarışını kazanmış oldu.

İlk bölümde Rosberg’in arkasında yarışan Hamliton ise, ilk pit stoplardan Mercedes’in önünde çıktı. Yarışın bitimine 11 tur kala da yavaşlayan Vettel’i kolayca sollayarak üçüncülüğe kadar yükseldi.

Vettel ise, güç kaybettiğini haber vermesinden sonra geçen 5-6 turun ardından yarışın liderliğini elinde bulundurduğu sıradaki gibi olmasa da kısmen hızını yeniden artırarak daha fazla pozisyon kaybetmedi.

Üç yıl aradan sonra ilk mücadelesine çıkan Schumacher, takım arkadaşının birkaç saniye gerisinde, ancak Jenson Button ve Red Bull’dan MarK Webber’in önünde altıncı olmayı başardı.

Yarışın başında aracından yoğun dumanlar çıkan Webber için yarışın geri kalanında korkulan olmadığı ve Avustralyalı pilot problemsiz şekilde yarışı tamamladı.

Bu arada Webber’in aracından çıkan dumanlar nedeniyle, yoğun trafiğin arasında bir anda gözgözü görmez bir durumun ortaya çıkması bazı kazalara yol açtı.

Kısalı süreli yaşanan kaos ortamında Renault pilotu Robert Kubica ile Force India pilotu temas etti. Yarıştan iyi bir sonuçla ayrılmayı bekleyen Sutil spin attı. Buna rağmen Kubica 11, Sutil de 12. olarak finiş görmeyi başardı.

Erken pit stopun tur zamanlarında avantaj kazandırdığı Kubica, orta grupta birkaç aracı geride bıraksa da, yarış sonunda 10’ncu sıradaki Rubens Barrichello’yu geçecek hızı bulumadı. Force India da, Sutil’in takım arkadaşı Tonio Liuzzi’nin ilk dokuz içinde yer almasıyla kısmen üzüntüsünü gidermiş oldu.

Çaylaklardan Vitali Petrov ve Nico Hulkenberg ise zor bir yarış geçirdi. Hulkenberg spin atarken, bordürlere çok sert giren Petrov süspansiyon problemin dolayı aracını park etmek zorunda kaldı.

Yeni takımların şu an için en iyisi görünen Lotus ise Heikki Kovalainen ve Jarno Trulli ile her iki aracıyla damalı bayrağı görmeyi başardı. Son turlarda mekanik bir problem yaşayan Trulli 15, Kovalainen ise 16. sırada yer aldı.

Diğer yeni iki takımın ilk macerası uzun sürmedi. HRT pilotu Karun Chandhok henüz ikinci turda yarışa veda ederken, takım arkadaşı Bruno Senna, 16 tur sonra tahminen hidrolik probleminden dolayı pistten ayrıldı.

Virgin de, benzer şekilde ikinci turun ardından Lucas di Grassi’nin hidrolik bir arızadan dolayı motorun stop etmesiyle, ardından Timo Glock’un yaşadığı vites kutusu probleminin ardından yarışa veda etti.

İki aracıyla yarış dışı kalan bir diğer takım da Sauber oldu. Pedro de la Rosa ve Kamui Kobayaşi, yarışın ortasına doğru hidrolik arızalardan dolayı yarış dışı kaldılar.

Poz Sürücü Takım Zaman

1. Alonso Ferrari 1h39:20.396

2. Massa Ferrari + 16.099

3. Hamilton McLaren-Mercedes + 23.182

4. Vettel Red Bull-Renault + 38.713

5. Rosberg Mercedes + 40.263

6. Schumacher Mercedes + 44.180

7. Button McLaren-Mercedes + 45.260

8. Webber Red Bull-Renault + 46.308

9. Liuzzi Force India-Mercedes + 53.089

10. Barrichello Williams-Cosworth + 1:02.400

11. Kubica Renault + 1:09.093

12. Sutil Force India-Mercedes + 1:22.958

13. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:32.656

14. Hulkenberg Williams-Cosworth + 1 tur

15. Kovalainen Lotus-Cosworth + 1 tur

16. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 3 tur

17. Trulli Lotus-Cosworth + 3 tur



En hızlı tur: Alonso, 1:58.287



Yarış dışı:



Sürücü Takım Tur

De la Rosa Sauber-Ferrari 30

Senna HRT-Cosworth 18

Glock Virgin-Cosworth 17

Petrov Renault 14

Kobayashi Sauber-Ferrari 12

Di Grassi Virgin-Cosworth 3

Chandhok HRT-Cosworth 2



Sürücüler: Takımlar:

1. Alonso 25 1. Ferrari 43

2. Massa 18 2. McLaren-Mercedes 21

3. Hamilton 15 3. Mercedes 18

4. Vettel 12 4. Red Bull-Renault 16

5. Rosberg 10 5. Force India-Mercedes 2

6. Schumacher 8 6. Williams-Cosworth 1

7. Button 6

8. Webber 4

9. Liuzzi 2

10. Barrichello 1