Bilge Köyü Davası 6. Duruşması Sona Erdi

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülmesi kararlaştırılan Bilge köyü davasının 6

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülmesi kararlaştırılan Bilge köyü davasının 6. duruşması sona erdi. Tahliye kararının çıkmadığı davada mahkeme heyeti davayı 12 Nisan'a erteledi.
Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, 44 kişinin öldürüldüğü saldırı ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı. Muhtar Abdurrahman Çelebi, saldırıyı organize eden 4 kişinin şu an dışarıda olduğunu söyledi.
Saldırıda 1'i kadın 3'ü erkek olmak üzere 4 kişinin daha ilgisinin bulunduğunu açıklayan Çelebi, "Bunlar A.Ç. ve oğlu A.Ç. , S.Ç. ve G.Ç. . G.Ç. şu an cezaevinde bulunan M.S.Ç.'nin eşi. Saldırı olmadan önce G.Ç. o ailenin 35-40 çocuğunu bir evde toplayıp koruyor. Bunlar bugüne kadar ne gündeme getirildi ne de medyaya yansıdı. Bunları mahkemede dile getirdik. Adalete inanan insanım. Ben şehit vermişim. Bunların yaptığı insanlık değil. Vahşet. Bizi üzdüler bitirdiler. Türkiye'yi de bitirdiler" diye
konuştu.
2 Eylül 2009 tarihinde yapılan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti tutuklu zanlılardan M.Ç. ve A.Ç.'nin tahliyesine, diğer 9 tutuklu sanığın ise tutukluluk hallerinin devam etmesine karar vermişti.
14 Ekim 2009 tarihinde yapılan ikinci duruşmada ise saldırı tarihindeki benzer hava şartlarında Bilge köyünde keşif yapılması ve benzer hava şartlarının hangi tarihlerde olacağı konusunda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin görüşüne başvurulması kararlaştırılmıştı. Ceza Mahkemesi'nin Mazıdağı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği talimat üzerine saldırı gecesiyle benzer hava şartlarını taşıyan 26 Kasım 2009 tarihinde Bilge köyüne giden heyet, saldırının gerçekleştirildiği evde keşif yapmıştı.

20 Kasım 2009'da yapılan 3. duruşmada ise tutuklu sanıklardan Abdulkadir Ç. delil yetersizliğinden tahliye edilmişti. 28 Aralık 2009 tarihinde yapılan 4. duruşmada da keşif raporlarının beklenmesi ve eksik evrakların tamamlanması için dava bugüne ertelenmişti.
8 Şubat 2010 tarihinde yapılan 5. duruşmada ise mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Abdulkadir Ç.'nin evinin kapısındaki mermi çekirdeklerinin incelenmesi ve balistik raporlarının çıkarılması için davayı bugüne ertelemişti.

BİLGE KÖYÜ DAVASI İDDİANAMESİ
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 43 sayfalık Bilge köyü katliamı ile ilgili iddianamede, tutuklu 9 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme'' suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi suçundan 7'şer kez ve hamile olduğu bilinen kadını öldürmek suçundan da birer kez olmak üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, tutuklu 8 sanığın, 4'ü çocuk 10 kişiyi de ''kasten öldürmeye kalkışma'' suçundan 200'er yıla kadar
hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.