Emekli ikramiyesi ile okul yaptırdı

PTT'den emekli olan Türköz Zor isimli kadının emekli ikramiyesi ile anne ve ablası adına yaptırdığı anaokulunu Van Valisi Münir Karaloğlu hizmete açtı

PTT'den emekli olan Türköz Zor isimli kadının emekli ikramiyesi ile anne ve ablası adına yaptırdığı anaokulunu Van Valisi Münir Karaloğlu hizmete açtı.

Van PTT Baş Müdürlüğü'nde 21 yıl görev yapan ve daha sonra emekli olan Türköz Zor isimli bayan, ölen annesi ablası adına bir ana okulu yaptırdı. Hatuniye Mahallesi Tuşba İlköğretim Okulu bahçesine yaptırılan 'Ayşe-Hüsniye Zor Anaokulu' için bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Karaloğlu, hayırsever Türköz Zor tarafından yaptırılan anaokulunu hizmete açmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

TÜRKÖZ ZOR'U ÖRNEK GÖSTERDİ

Van'da emekli memur Türköz Zor'dan daha zengin kişilerin bulunduğunu anımsatan Karaloğlu, ekonomik durumu iyi olup da eğitime katkı sağlamayanlara örnek olması temennisinde bulunarak şunları kaydetti: "Ben her şeyden önce Türköz, hanımefendiyi kutluyorum. Ailesini kutluyorum. Belki Van'da ekonomik olarak ekonomik varlık olarak Türköz hanımdan çok daha zengin olan, ekonomik durumu iyi olan yüzlerce, binlerce insan vardır. Ama bu sadece ekonomik varlıkla olacak bir şey değildir. Vermek nasip işidir. Eğer nasibiniz yoksa veremezsiniz. Nasibiniz yoksa, bağışlayamazsınız. Dünyalar sizin olsa da gelip de okul yapamazsınız. Türköz hanım emekli olup, ikramiyesini aldıktan sonra bize gelerek 'Benim bu kadar param var. Ben bu paramla rahmetli annemin ve rahmetli ablamın isimlerini ölümsüzleştirmek ve onlar adına bir ana okulu yaptırmak istiyorum' dedi. Türköz hanımın bu sözleri karşısında gerçekten bizlerde duygulanmıştık. Ben Türköz hanımı tekrar kutluyorum ve kendisinin bütün Vanlı hemşerilerime örnek olmasını da temenni ediyorum" dedi.

"OKUL ÖNCESİ VAN'DA YÜZDE 30'DAN YÜZDE 80'E ÇIKTI"

Eğitimde kalitenin artması için okul öncesi eğitimin önemine dikkat çeken Karaloğlu, Van'da 2 yıl önce yüzde 30'larda olan okul öncesi eğitimde önemli başarı sağlanarak yüzde 80'lere çıktığını anımsattı. Karaloğlu, "Yapılan bir araştırmaya göre çocuklarımızın zeka gelişiminin yüzde 78'i ana okulunda tamamlanıyor. Bu çok nemli bir oran. Yine başka bir araştırmaya göre okul öncesi eğitimi alıp ilköğretime başlayanlarla anasınıfı eğitimi almadan eğitim ve öğretime başlayanlar arasında yapılan araştırmada anasınıfı eğitimi alan çocukların yüzde 98'inin daha başarılı olduğu ortaya konmuştur. Onun için okul öncesi eğitime çok önem veriyoruz. 2 yılda yüzde 30'larda olan oranımız yüzde 80'lere geldi. Bu çok ciddi bir çalışmanın, çok ciddi bir gayretin sonucuyla buralara gelindi. Ben emeği geçen başta milli eğitim müdürlüğümüze, çalışanlarına, ilçelerde kaymakam arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

"ALINAN ÖDÜL MİLLİ EĞİTİM CAMİASININ"

Hafta sonu İstanbul'da Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyası çerçevesinde kendisine verilen ödülü okuma-yazma kampanyası çerçevesinde gayret gösteren eğitim camiası adına aldığını anımsatan Karaloğlu, şunları kaydetti: "Biz hafta sonu İstanbul'daydık. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde 'Ana-kız Okuldayız' kampanyasının ara değerlendirme toplantısı yapıldı. Ve o toplantıda Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi bize ödül verdi. Ben o ödülü belki ilin valisi olarak aldım ama, milli eğitim camiamızın tüm birimlerinin büyük katkıları oldu. Ben bu ödülü emeği geçen herkes adına aldım. Biz 2 yıllık kampanya boyunca 42 bin okur-yazar olmayan vatandaşımızı okur-yazar hale getirdik. Bu çok önemli bir rakam. Bu hem kentimiz için hem ülkemiz için önemli bir çalışmadır. Türkiye genelinde 460 bin insanımız bu 2 yıllık kampanya sonucunda okur-yazar duruma gelmiştir. Ben bütün arkadaşlarımı kutluyorum"

"EĞİTİMİ SORUNUNU ÇÖZMEDEN DİĞER SORUNLARI ÇÖZEMEYİZ"

'Her sorunun temelinde eğitim vardır' diyen Karaloğlu, eğitim sorunlarını çözmeden diğer sorunları çözme şanslarının olmadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Eğer güvenlik sorununuz varsa, eğer işsizlik sorunuz varsa bunun temelinde eğitimsizlik vardır. Eğitilmiş, elinde mesleği olan hiç kimsenin uzun vadede işsiz kalmayacağına inanıyoruz. Onun için mutlaka eğitim problemini halletmemiz gerekir"

''BU TARİF EDİLEMEYEN ÇOK GÜZEL BİR DUYGU''

Hayırsever emekli memur Türköz Zor ise, okul yaptırmanın tarif edilemeyecek güzel bir duygu olduğunu belirtti. Anne ve ablasının isimlerini yaşatmak amacıyla okulu yaptırdığını ve emekli ikramiyesinin tamamını bu okula bağışladığını anlatan Zor, ''Onların isimleri burada ölümsüzleşti. Okulu emekli ikramiyem ve babamın katkıları ile yaptırdık. 21 yıl hizmet ettim ve kazandığım parayı buraya yatırdım. Çok mutluyum. Sürekli içimde olan bir ukdeydi okul yaptırmak. Gerçekleştiği için de çok mutluyum. Bunun tüm insanlara örnek olmasını istiyorum. Çünkü çocuklarımız bizim geleceğimiz ve geleceği giden yolun ilk temeli burası'' şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Karaloğlu beraberindekiler okulun açılış kurdelesini birlikte kesti. Vali Karaloğlu, eşi Sevim Karaloğlu ve Türköz Zor anaokulundaki derslikleri gezerek öğrencilere çeşitli hediyeler dağıttı. Buradaki törene Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, kurum amirleri, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Bilici, veliler ve çok sayıda davetli katıldı.

Vali Karaloğlu, bu arada açılış törenine katılan Türköz Zor'un babası Hüsnü ve kardeşi Ali Zor'la yakından ilgilendi. Toplam 380 bin TL'ye mal olan 5 derslikli 200 öğrenci kapasiteli ana okulunun 220 bin lirası Zor ailesi tarafından karşılanırken, 160 TL'si ise milli eğitim bütçesinden karşılandı.