Bakan Ergün: İzmir'e tarım teknoparkı kurun

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İzmir'e hem müjde verdi hem de öneride bulundu. Kuruluş çalışmaları uzun süredir devam eden Ege Lisanslı Depocul

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İzmir'e hem müjde verdi hem de öneride bulundu. Kuruluş çalışmaları uzun süredir devam eden Ege Lisanslı Depoculuk A.Ş.'ye izin çıktığını bildiren Ergün, tarım teknoparkı kurulması için kurum ve kuruluşlardan işbirliği yapmalarını istedi.

Bakan Ergün, İzmir Ticaret Borsası (İTB)'nın düzenlediği 4. Tarımın Yıldızları Yarışması'nın ödül törenine katıldı. Üzüm, incir, zeytin ve pamukta farklılık oluşturarak dereceye giren çiftçileri ödüllendirdi. Daha önce borsanın pamuk işlem salonunu gezen Ergün, Ege Lisanslı Depoculuk A.Ş.'nin kuruluşuna izin çıktığını söyledi. Bu alanda öncü şirketlerden olacağını kaydeden Ergün, "Başvuruyu detaylı inceledik. İlgili genel müdür, konuyu yerinde incelemek üzere İzmir'e geldi. Sonunda kuruluş izni verilmesi kararlaştırıldı. Hayırlı olsun. Öncü şirketlerden biri olacak." dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı, tarım ürünleri üretim ve ticaretine yeni bir boyut kazandıracak lisanslı depoculuk konusunda önemli düzenlemeler yaptıklarını ifade etti. Ergün, "Sistemin teşvik edilmesi yönünde haklı talepler oldu. Önemli hukuki düzenlemeler yapıldı. Ürün senetlerinin el değiştirmesinden kaynaklanan kazançların, 2014 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmasını kararlaştırdık. Lisanslı depoculuk yatırımları da teşvik kapsamına girdi. İzmir'de lisanslı depoculukla beraber seracılık, soğuk hava, içecek ve gıda imalatını da teşvik kapsamına aldık." şeklinde konuştu.

Bakan Nihat Ergün, Tarımın Yıldızları Yarışması'na konu olan üzüm, incir, zeytin ve pamuğun, bolluk sembolü olduğunu vurguladı. Bunların borsada ağırlıklı işlem gören ürünler olduğunu belirten Ergün, ticaretinin de en sağlıklı şekilde borsalarda yapıldığını dile getirdi. Ergün, "İTB, bu görevleri başarıyla yerine getiriyor. Bölgede daha modern tarım yapılmasını teşvik ediyor. Ben, satış salonu olmayanları borsadan saymıyorum. Sadece başkasının kestiği faturalardan komisyon almakla borsacılık olmaz. Alıcıyla satıcıyı buluşturuyor, fiyatın belirlenmesine katkı sağlıyor olmalıdır. Borsanın 120. yılını da kutluyorum." dedi.

'TARIM TEKNOPARKI KURUN'

Tarımda yanlış uygulamalarına da dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, GAP'ta bilinçsiz su kullanımı yüzünden toprakların yeniden çöle döndüğünü ifade etti. Tarımda önemli işlere imza attıklarını belirten Bakan Ergün, Ziraat Bankası daha önce 228 milyon lira tarım kredisi verirken bugün 11,5 milyar liraya çıktığını dile getirdi. Tarım kesimine aktardıkları desteğin 36 milyar liraya yükseldiğini, 7 yılda tarım üretiminin iki kat arttığını kaydeden Ergün, "20'den fazla üründe dünyada ilk beş arasındayız. Tarım denince Türkiye, ihmal edilemeyecek noktada bulunuyor. Bu başarıyı sanayiyle desteklemezsek, yüksek katma değerli ürüne dönüştürmezsek başarılı olamayız. Fındığı 50 kuruşa satıp içinde fındık olan çikolatayı 5 liraya ithal ediyorsak, fındıkta birinci olmanın anlamı yok. Burada teklif yapıyorum; İEÜ, İZTO, EBSO, İTB ve İzmir Valiliği biraraya gelip bir teknopark kurmalısınız. Bu, ihtisas teknoparkı olmalı. Hızlı şekilde kurun, biz de hızlı şekilde imzalayalım." diye konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Türkiye tarımında Ege Bölgesi ve İzmir'in ayrı bir önemi olduğunu söyledi. İlin bitkisel üretimde Türkiye birincisi, hayvansal üretimde üçüncüsü olduğunu belirten Vali Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı aracılığıyla bugüne kadar 61 milyon liralık kaynak dağıttıklarını, tarım projelerine özel önem verdiklerini ifade etti.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de insanlığın sağlıklı beslenmesinde en büyük görevin üreticiye düştüğünü söyledi. Kestelli, "Üreticileri yüreklendirmek ve hakettikleri değeri vermek gerekiyor. Gelecek yıl 120. yaşını kutlayacak İTB olarak, bilinçli üreticileri desteklemekten gurur duyuyoruz. Dört yıldır düzenlediğimiz bu yarışmayla üreticilerin fark yaratmalarını amaçlıyoruz." dedi.

Daha sonra pamuk, üzüm, incir ve zeytinde tarımın yıldızı seçilen üreticilere ödülleri verildi.