Bakanlar Kurulu Açıklaması (1)

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, iki dilli yaşamla ilgili olarak Başbakan Erdoğan ve diğer yetkililerin açıklamalar yaptıklarını belirterek, "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana da davul zurna az" dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, iki dilli yaşamla ilgili olarak Başbakan Erdoğan ve diğer yetkililerin açıklamalar yaptıklarını belirterek, "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana da davul zurna az" dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çiçek, Demokratik Toplum Kongresi'nden çıkan demokratik özerklik ve iki dilli yaşam konusundaki tartışmaların hatırlatılarak, Genelkurmay'ın bu konuda 'kaygıyla izliyoruz' açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bu konunun kurul gündeminde olmadığını söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:
"Kişisel kanaatim soruluyorsa, ben bu konularla ilgili Türkiye'de en çok açıklama yapan kişilerden biriyim. Size tavsiyem, 10 Ağustos 1999'da TBMM'ye verdiğim genel görüşme önergesi var. 12 Ağustos'ta da Genel Kurul'da okundu. Oradaki metne bakın, bugün yapılan açıklamalara bakın. Neyi ne zaman öngördüğümüz, ne söylemek istediğimiz orada vardır. Ama herkesin, bu ülkede görev yapan, toplumun önünde olan, siyaseten sorumluluk taşıyan herkesin sorumlu davranması gerektiği kanaatimi ifade ediyorum. İki dille
ilgili de hemen hepimiz açıklama yaptık. Sayın Başbakanımızın açıklamaları var. Sayın Arınç'ın Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamalar var. Meclis Başkanımızın, Cumhurbaşkanımızın açıklamaları var. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana da davul zurna az."
"Herkesin sorumlu olması gerektiği" açıklamasını Genelkurmay'ın açıklamasına istinaden mi yaptığının sorulması üzerine de Çiçek, "Siz yine o taraftan bir giriş cümlesi istiyorsunuz. Ama bu olay nereden nereye geldi ona bir bakarak" karşılığını verdi.