Polemiklerden medet umma

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilen yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak çok sert açıklamalarda bulundu.

Polemiklerden medet umma
Atalay, "Hiç incelemeden çalışmadan aralardan bir şeyler seçerek bundan medet ve politik menfaat ummak büyük bir ciddiyetsizliktir. Bunların gündeme getirilmesi üzüyor. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak söylüyorum. Tam bir aymazlık" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

Hacı Ali Hamurcu kendisi gitmiyor savcılığa Kayseri Büyükşehir Başkanlığı milleti kandırıyor, belediye adına yanlış işler yapıyor diye savcılığa ihbar ediyor. Bu nokta çok önemli. Savcılık soruşturma başlatıyor ve adı geçenin ili terk ettiği ve işine gelmediği tespit ediliyor. Daha sonra Kocaeli'nde 7. ayda yakalanıyor ve Kayseri'ye getiriliyor. İfadesi alınırken Kayseri Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından bazıları hakkında iddialarda bulunuyor, savcılıkta bu iddiaları ayırarak gereken işlemleri yapıyor. Bu kişinin iddiaları ile ilgili savcılık hemen işlem başlatıyor ve bakanlığımıza da yazı yazıyor. Yerel yönetimler bakanlığımıza bağlıdır. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nce 8 ayın 10'unda bahse konu iddiaların bakanlığımızca araştırması yapılarak düzenlenecek rapora bağlı olarak Vali görüşünün bakanlığımıza bildirilmesi Kayseri Valiliğinden isteniyor. Bu o zaman Vali Vekili İbrahim Yurdakul imzalı. Tekrar Bakanlığımıza bir yazı gönderiliyor. Bakanlığımız normal olarak bu işlemleri devlet memurları ve diğer kamu görevlileri kanuna göre Valilikten ister. Valilikler bunu inceler ve bize bilgi verir.

Valilik bize şöyle bir yazıyor;

Kayseri B.B.Başkanı ve diğer görevliler hakkındaki suçların tamamı, rüşvet suçunu oluşturduğu ve mal bildiriminde bulunması ve değerlendirilmesinin uygun olacağı yönünde bir yazı kaleme alıyor ve bunu Bakanlığımıza yolluyor.

Bunu bakanlığımız aldığında Kayseri Valiliğinin konu ile ilgili yazısı 9/3 yazısı ile Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletiyor. Yani bu yazı savcılığa gönderiliyor, valiliğin görüşü budur rüşvet iddiası ile işlem yapılması gerekiyor diye. Bu belge yayınlanmadı bunu ben size veriyorum. Bu arada önemli boşluk doldurduğu için bu belge yayınlanmamış.

Bu defa Kayseri Cumhuriyet başsavcılığı 9/19 tarih ve numaralı yazısı ile rüşvet iddiası ile ilgili sayılı evrak üzerinden zaten soruşturmanın devam ettiğini diğer iddialar ile ilgili olarak ise içişleri bakanlığınca işlem yapılmasını bakanlığımızdan talep ediyor.CHP bunu da yayınlamıyor. Bunlar elimdeki belgelerde mevcuttur. Savcılık diyor ki ben zaten ilgili işlemleri başlattım. İzin almadan Cumhuriyet Başsavcılarını rüşvet ve buna benzer araştırmalarını hükme bağlıyor. Bu iki ayrı olay gizleniyor. Bunlar çok enteresandır. Koskoca CHP belgelerin işine gelen kısmını alıyor, bir iftirayı ispatlamak için böyle bir oyuna başlıyor. Bu çok üzücü. Yani buna tenezzül ediliyor. Bunların açıklanmayacağını mı zannediyorlar.

Bakanlığımız süreci izlemeye devam ediyor. 10'ncu ayın 4'ünde ilgili genelgeler doğrultusunda ön araştırma yapılması ve düzenlenecek raporla vali görüşünün bakanlığımıza bildirilmesini Valilikten talep ediyor. Bunun üzerine Kayseri Valiliği bir vali yardımcısını görevlendiriyor. Yapılan araştırma sonucunda 12/3/2007'de araştırılan raporda yeterli delil bulunamadığı ve bazı iddiaların da soyut olduğu konusunda soruşturma açılmasına gerek yoktur deniliyor.Bunu da Valilik bize gönderiyor. Bakanlığımıza gelen şikayetler öncelikle vilayete ve görüş bildirmesi için Valiliğe gönderilmektedir. Söz konusu olayda da aynı yol izlenmiştir. Hukuki bir süreç içerisinde bakanlığımız rutin olarak konuyu ele almıştır. Kayseri Valiliği bunu işleme konulmama kararını ilgililere tebliğ etmiş ve karara karşı itiraz yoluna başvurulması gerekmediğini bize bildirmiştir.

İDDİALARIN İNCELENMEDEN GÜNDEME GETİRİLMESİ AYMAZLIKTIR

Savcılık da bu kararın uygun olduğunu, karara karşı itiraz yoluna başvurulmasına gerek görülmediğini bildiriyor. Öte yandan ikinci el boyutu. Rüşvet ile ilgili olarak Savcılık bunu uzun süre sürdürüyor, çok kişi dinleniyor. Hakkında ithamda bulunulan şüphelilerin soyut delil dışında hiçbir emare bulunmadığı anlaşılıyor ve bu kapsamda kovuşturmaya yer olmadığına karar veriliyor ki bu da yargının kararı.

İki kesimde de işlemler titizlikle yürütülüyor ve bu kararlar veriliyor. Soyut iddialar oldu hiçbir somut belge veya bilgiye ulaşılamadığı anlaşıldı. Bakanlığımızca işleme konulmama olayı yoktur. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen kovuşturmaya yer olmadığı karar itiraza açık bir karardır. İsteyenler bunu yargıya götürebilir.

Sayın Osman Güneş'in de ismi burada zikrediliyor. Burada bir cehalet sergileniyor. O tarihte Vali olan Osman Güneş, İçişleri Bakanlığı'na müsteşar olarak atanıyor. Yani kararnamenin adı geçen valiye tebliğ edilmesi ve bundan sonra da kullanabileceği 15 gün süre vardır. Adı geçen valimiz atama emrini tebellüğ edip ayrılmadıkça eski statüsünü devam ettirir. Bütün valilerimizle ilgili bu işlem vardır. Yeni görevine başlayana kadar oradaki görevde tam yetki ile görevlerini sürdürürler. Atandığı yerdeki görevini devralmadan da o ünvanı kazanmazlar.

4 Aralık 2007'de oradaki görevinden ayrılmış, hiç izin kullanmadan gelip göreve başlamıştır. Bunları ömrünün büyük kısmını devlet memuru olarak geçiren Sayın Kılıçdaroğlu'nun bunu da bilmemesi üzücüdür. Başkalarına çamur atmak ve bundan medet ummak acınacak bir durumdur.

Hiç incelemeden çalışmadan aralardan bir şeyler seçerek bundan ne medet umarak bundan politik menfaat umarak büyük bir ciddiyetsizlikle bunların gündeme getirilmesi üzüyor. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak söylüyorum. Tam bir aymazlık. Bir anamuhalefet partisi işte böyle aslı olmayan şeylerden medet umuyor. Kendisinin bileceği bir konu. Bunu bildiği halde bir vali ne zaman kararnamesi çıkar, ne zaman ayrılır bildiği halde milleti kandırması affedilebilir birşey değil. Bu tam bir telaş, çaresizlik ve polemiklerden medet umma. Olayın belli kısımlarını kopararak vermek yalancılıktır. Hacı Ali Hamurcu hakkında suç duyurusunda bulunulmuş o da Kayseri'yi terk etmiş ve Tekirdağ'da yakalanmıştır. Bunun verdiği ihbarlar, ifadelerle savcılık üzerine düşeni yapmış, bakanlık üzerine düşeni yapmış. Bu boyut hiç gündeme gelmiyor. Sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşları bu kişi kimdir ne iş yapmış şimdi nerededir bunlarla ilgilenmiyorlar.