Ankara'ya İnanç Turizmi İçin Cami Yapılacak

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Ankara'nın eğlence, termal, kongre ve sağlık turizminin yanı sıra inanç turizmi açısından da geliştirilmesi amacıyla Hıdırlıktepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında konut ve işyerlerinin yanı sıra dev bir müze ve cami inşa edilmesi kararlaştırıldı

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Ankara'nın eğlence, termal, kongre ve sağlık turizminin yanı sıra inanç turizmi açısından da geliştirilmesi amacıyla Hıdırlıktepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında konut ve işyerlerinin yanı sıra dev bir müze ve cami inşa edilmesi kararlaştırıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı olağan toplantısı, hafta başında belediyenin hizmet binasında gerçekleştirildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü ve EGO Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı performans programlarının ve mali yılı bütçelerinin görüşüleceği Kasım ayı toplantısı 20 gün sürecek. Toplantıda, ASKİ ve EGO Spor Kulüpleri'nin amatör branşlarda elde ettiği olimpiyat, dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonalarında elde ettiği derecelere göre
ödüllendirilmesi için ödül yönetmenliği hazırlanması kararlaştırıldı. Dünya Kupası'nda 15 ülke arasında üçüncü olan Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığı Futbol Milli Takımı'nın desteklenmesi için ödüllendirilmesi yönünde de önerge verildi. Önerge, değerlendirilmek üzere ilgili komisyona gönderildi.
Toplantıda, Gölbaşı sınırlarında faaliyet gösteren ve bir süre önce Gerder (Yurtbeyli) bölgesindeki Taşçılar Sitesi'ne taşınan andezit taşı fabrikaları da gündeme geldi. CHP'li üye İsa Hayırlı, verdiği önergede fabrikaların katı ve sıvı atıklarının doğayı tahrip ettiğini belirterek, "Molozları gelişigüzel boş alanlara atmaktalar. Taş kesmekte kullanılan suyun oluşturduğu tozlu çamur atıkları kendi alanlarında deşarj etmeleri gerekirken gelişigüzel doğaya salıyorlar. Atıklar, Yurtbeyli Vadisi'ni takiben
Mogan Gölü'ne ulaşmaktadır. Böylece Mogan Gölü'ndeki canlı yapısı ve doğal hayat tahrip edilmektedir. Bu işletmeler hakkında gerekli önlemlerin alınarak, yaptırımların uygulanmasını arz ve talep ederiz" dedi.
Hayırlı'nın önergesini okuyan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Bu konuda ASKİ Genel Müdürlüğü'ne dün kendim talimat verdim. Buraların çok sıkı takibe alınmasını istedim. İşletmelere hem çevre hem de zabıta cezaları yazılması talimatı verdim" diye konuştu.
Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ve AK Parti Grup Başkanı Ayhan Yılmaz ise, Ankara'da inanç turizminin geliştirilmesine ilişkin bir önerge verdi. Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edilen önergede şunlar kaydedildi:
"Ankara'da, Disneyland ve Hayvanat Bahçesi projeleri ile eğlence turizmi, sıcak su kaplıcaları ile termal ve kongre turizmi geliştirilmeye çalışılıyor. İnanç ve tarih turizmi de en az bunlar kadar önemli. Bu kapsamda Hacı Bayram Camii ve çevresindeki düzenlemeler devam ediyor. Bu noktada Hıdırlıktepe'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak konut ve işyerlerinin yanında dev bir müze ve cami inşası, Belediye Meclisi'mizde daha önce kararlaştırılan Ferman Müzesi ile tarihteki kahramanların kıyafet
ve silahlarının sergileneceği Kahramanlar Müzesi'nin inşası, inanç turizmini destekleyecektir. Ayrıca teknik heyetin belirleyeceği diğer müze çeşitlerini kapsayan bir müzenin yapımı noktasında üniversiteler ve yurtdışı ile işbirliği yapılması konusunda gerekli girişimlerin yapılmasını teklif ederiz. "

EGO OTOBÜSLERİ BAYRAMDA ÜCRETSİZ
Toplantıda, Ego otobüslerinin her bayramda olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da Ankaralıları ücretsiz taşıması yönünde karar alındı. Söz konusu önergede, "Kurban Bayramı süresince EGO otobüslerinin ücretsiz taşıma yapması ve bundan sonrada Bakanlar Kurulu kararı çıkmadığı takdirde de bayramlarda ücretsiz taşımanın yeni bir karar gerektirmeden uygulanması" ifadeleri yer aldı. Söz alan CHP'li üyeler, önergeye Cumhuriyet Bayramı'nın da dahil edilmesini istedi. "Resmi tatil olan tüm dini ve milli bayramlar"
ibaresinin eklendiği önerge, oy birliği ile kabul edildi. Böylece Ankaralılar bayramlarda EGO otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanacak.
(TS-CC-Y)