Kürtçe savunma olmazsa duruşmalara girmeyecekler

Diyarbakır'da devam eden KCK ana davasında avukatlarla mahkeme heyeti arasında Kürtçe savunma tartışması yaşan...

Diyarbakır'da devam eden KCK ana davasında avukatlarla mahkeme heyeti arasında Kürtçe savunma tartışması yaşandı. PKK'nın şehir yapılanması KCK ana davasında yaklaşık 7 bin 500 sayfalık iddianamenin özetinin okunması önceki gün tamamlandı. Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dünkü duruşmaya 97'si tutuklu, 7'si tutuksuz 104 sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, iddianame okunmasının tamamlandığını belirterek sanıklara, "Suçlamaları biliyorsunuz, haklarını anlamayan var mı?" diye sordu.

BASKIN ORAN'A İZİN YOK
Avukat Metin İriz, sanıkların Kürtçe savunma talepleri olduğunu belirterek, "CMK uyarınca Baskın Oran'dan bilirkişi olarak Lozan Anlaşması uyarınca bilimsel mütalaa hazırlamasını istemiştik. Oran'ın hazırladığı bu raporu kendisinin okumasını istiyoruz" dedi. Savcı İsmail Aksoy ise Kürtçe savunma talebine ilişkin daha önce mahkemenin ret kararı verdiğini, bu nedenle talebin reddini istedi. Mahkeme de Oran'ın bilirkişi olarak dinlenilmesi istemini reddetti. Avukatlar, mahkemenin ret kararının Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarıyla çeliştiğini, CMK'nın 178/2 maddesi uyarınca bir mahkemenin savunmaya ilişkin talebi reddedemeyeceğini ifade ettiler. Avukatlar, "Bizler Baskın Oran'ın dinlenmesi yönünde ısrarlıyız. Bilirkişi, sadece fotoğraf ve görüntü teşhisi gibi uzmanlık gerektirmeyen konularda değil, bu tür özel yargılamalarda da kullanılmalıdır" dediler. 10 dakika ara veren mahkeme dönüşte talebi ikinci kez reddetti. Ret kararı üzerine söz alan avukat Sabahattin Korkmaz, "Ben de bu mahkemede sanık olarak yargılandım ve Kürtçe savunma talebim oldu. Bana Kürtçe tercüman atandı" dedi. Avukat Selim Okçuoğlu "Anadilde savunma hakkının Lozan Anlaşması'nda olup olmadığı hususunun Dışişleri Bakanlığı'ndan sorulmasını" talep etti ancak bu talep de reddedildi.

"İLKESEL TUTUM"
Sanıklar adına söz alan eski DEP milletvetvekili Hatip Dicle "Kürtçe savunma yapma konusunda ilkesel bir tutumuz var" dedi. 10 dakikalık aranın ardından söz alan avukat Selim Okçuoğlu, arada müvekkilleriyle görüştüklekini mahkemenin Kürtçe savunma konusunda tavrını sürdürmesi halinde bundan sonraki duruşmalarda huzura çıkmayacaklarını bildirdiklerini ifade etti. Mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı bugüne erteledi.