'Türkler İsrail'in olası saldırısıyla tedirgin edildi'

Wikileaks tarafından sızdırılan ABD belgelerinin yabancı basında en çok dikkat çekilen bölümleri arasında Türkiye'yle ilgili kriptolar da yer aldı.

Wikileaks tarafından sızdırılan ABD belgelerinin yabancı basında en çok dikkat çekilen bölümleri arasında Türkiye'yle ilgili kriptolar da yer aldı.

 

LONDRA-MADRID-TEL AVIV/BBC-ANKA

WikiLeaks'in yayımladığı ve Guardian'ın sayfalarına taşıdığı gizli belgelerde, üst düzey Amerikalı yetkililerin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'yla yaptıkları bazı görüşmelere ilişkin ayrıntılı bilgiler de yer alıyor. Belgelere bakılırsa Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon 12 Kasım 2009'da Ahmet Davutoğlu'yla yaptığı görüşmede, Ankara'nın İran'a, Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi kararlarını göz ardı etmesinin sonuçlarına ilişkin olarak kamuoyu önünde sert bir mesaj göndermesi gerektiğini söylemiş.

Davutoğlu'nun yanıtı ise "Başbakan Erdoğan kısa süre önceki Tahran gezisi sırasında bu yönde bir açıklama yaptı. Sadece Türkiye İran'la açık ve eleştirel bir dille konuşabilir çünkü Ankara kamuoyu önünde dostluk mesajları vermektedir" olmuş.

Guardian, Philip Gordon'la Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmenin gergin geçtiğini belirtiyor. Guardian'ın da sayfalarına taşınan bir diğer görüşme de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında. Bu yıl 18 Şubat'ta yapılan görüşmede, William Burns Feridun Sinirlioğlu'na, İran hükümetini, yanlış yolda olduğuna iknaya yönelik faaliyetleri destekleme çağrısı yapmış. Sinirlioğlu ise Türkiye hükümetinin İran'ın nükleer silah sahibi olmasına karşı olduğuna yönelik görüşünü yinelemiş. Ancak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, İran'a karşı herhangi bir askeri operasyonun Türkiye üzerinde bırakabileceği etkiye yönelik kaygılarını ve üzerinde çalışılan yaptırımların İranlıları muhalefete zarar verecek şekilde rejim çevresinde birleştireceğine yönelik görüşünü bir kez daha kayda geçirmiş. Guardian, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns'ün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'yla yaptığı görüşmede, argümanlarını dramatik bir dille aktarmak ve Türkleri tedirgin etmek için İsrail'in İran'a olası saldırısından bahsettiğini belirtiyor.

‘ABD, ERDOĞAN’IN İSLAMCI GÜNDEMİNİ YAKINDA GÖZETLİYOR’
Wikileaks belgelerini yayımlanan diğer bir gazete İspanyol El Pais ise, "Türkiye’deki İslamlaşması" başlığıyla geniş bir değerlendirmesinin spotunda "ABD, Erdoğan’ın İslamcı gündemini yakında gözetliyor" ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan’ın "gizemi"nin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ndeki büroları adeta her gün çözülmeye çalışıldığını yazan İspanyol gazetesi, Erdoğan’ın başbakanlığı üstlendiği 2003’den beri Amerikan diplomatlarının sürekli hareketlerini ayrıntılı bir biçimde incelediklerini yazdı. El Pais, ABD’li diplomatlarının, sanki Erdoğan’ın, "otoriter tikleri olan reformcu bir lider" olduğu, Türkiye’de Şeriat’ı empoze etmesi riskinin pek bulunmadığı kanısına vardıklarını kaydetti.

CLINTON’UN KRIPTOSU
Ekonomi gazetesi Financial Times de sızdırılan diplomatik kriptolardan en merakı uyandıran birinin, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un gönderdiği, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin diplomatlarına ilişkin kişisel bilgilerin de toplanması istenen yazı olduğuna dikkat çekerken belgede Washington’un, Türkiye dahil BMGK üye ülkelerinin İran politikası konusundaki ilgisine vurgu yaptığını kaydetti.

-"TÜRKİYE ÜZERİNDEN KAÇIRILAN İRAN NÜKLEER MATERİYELİ"-
İngiltere’nin diğer büyük bir gazetesi The Daily Telegraph da, "İngiliz yetkilileri, gizli kriptoların İran’ın Körfez ve Türkiye üzerinden nükleer materyal kaçakçılığını engellemeye yönelik gizli bir operasyonun ayrıntılarını ortaya koymasından korkuyor" diye yazdı.

-"ERDOĞAN’IN GÜVENİLİRLİĞİ SORGULANIYOR"-
İsrail Jerusalem Post gazetesi ise, "ABD:’Türk liderliği bölünmüş, güvenilmez’" başlıklı haberinde ABD diplomatlarının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "ortak olarak güvenilirliği konusunda kuşku yarattığı"nı belirterek, "ABD Dışişleri Bakanlığı belgeleri, Erdoğan’ın ‘Ankara’nın ötesindeki siyasetten pek anlamadığını’ söylüyorlar" diye yazdı.