Van'da iki aile arasındaki kan davası barışla sonuçlandı

Van'da 29 Mart 2009'da yapılan mahalli idareler seçimi nedeniyle Avcı ve Hasar aileleri arasında meydana gelen husumet nedeniyle ortaya çıkan kan dava

Van'da 29 Mart 2009'da yapılan mahalli idareler seçimi nedeniyle Avcı ve Hasar aileleri arasında meydana gelen husumet nedeniyle ortaya çıkan kan davası barışla sonuçlandı. Van'ın Muradiye ilçesindeki barış yemeğine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Van Valisi Münir Karaloğlu ile çok sayıda kurum amiri ile iki ailenin fertleri katıldı.

Hasar ailesinin evinin önünde toplanan iki aile fertleri birbirleri ile tokalaştı. Ardından iki aile fertleri yüksekte tutulan Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek yemin etti. Kürtçe yemin eden iki tarafın fertleri sırayla "Vallahi, billahi, tallahi, Kur'an'ın hakemliğinde bundan sonra aramızda hiç bir kin, nefret ve düşmanlık kalmasın. Biz birbirimize hainlik yapmayalım inşallah." temennisinde bulundu.

Daha sonra iki tarafın fertleri Kur'an-ı Kerim'in altından geçti. Ardından iki aile fertleri tekrar tokalaştı.

Yeminin ardından iki aile fertleri Avcı ailesinin hazırladığı barış yemeği için çadıra geçti. 3 bin kişilik barış yemeğinde 1 ton pirinç pişirildi, 60 koyun kesildi. Barış çadırında iki aile fertleri büyüklerin ellerinden öptü. Yemekler dolduruldu ve elden ele dağıtıldı. Barış yemeği Kur'an-ı Kerim tilaveti eşliğinde yenildi.

Barış yemeğinin ardından konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik, tatsız olaydan sonra Avcı ve Hasar aileleri arasında husumetin giderildiğini söyledi.

Gönüller arasında yeniden köprü kurulduğuna değinen Çelik, nefretin, kinin ve kan davasının unutulduğunu ve aynı ilçede yaşayan kardeşlerin birbirine sarıldığını belirtti. Kan davasını ortadan kaldırmaya çalışan herkesi kutlayan Çelik, Hasar ailesi büyüğü Nafiz Ağaoğlu ve Avcı ailesinin büyüğü Hacı Mustafa Avcı'ya teşekkür etti.

"Barışınız hayırlı olsun, en kötü gününüz böyle olsun" diyen Çelik, bir daha acı yaşanmaması dileğinde bulundu.

Aile arasında da tatsızlıkların olabileceğine dikkat çeken Çelik, önemli olanın tatsızlıkları sürdürmemek olduğunu vurguladı. Çelik, "Sevinciniz sevincimizdir, kederiniz kederimizdir, Allah başka acı vermesin. Barışın kalıcı olmasını diliyorum" dedi.

Kardeşlik ve barış duygularıyla sofranın etrafında toplandıklarını söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu da insan yaşamının kutsallığına dikkat çekti ve Hz. Muhammed'in iki Hadis-i Şerif'ini anımsattı. Bölgede birçok kan davalarının olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, "Ama artık yalvarıyoruz, diyoruz ki; insanımız artık aralarındaki ihtilafların çözümünü namlunun ucunda aramasın. Buna fırsat vermeyelim." diye konuştu.

Acıyı ortadan kaldırmanın barışla olacağına değinen Vali Karaloğlu, barışta emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından iki ailenin liderleri tokalaşarak ve öpüşerek kan davasına son verdi. Ardından yemek duası okundu.

Van'da 29 Mart 2009'da yapılan mahalli idareler seçimi nedeniyle Avcı ve Hasar aileleri arasında husumet çıkmıştı. 16 Temmuz 2009'da yaylada çıkan silahlı kavgada ise Ecevit Hasar isimli bir kişi öldürülmüştü.