TİM Başkanı: İhracat rakamları kriz öncesine döndü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracatı 10 aylık rakamlar itibari ile 2008'i yani kriz öncesini aşm

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracatı 10 aylık rakamlar itibari ile 2008'i yani kriz öncesini aşmış durumda. Madencilik ve doğalgaz sektörü bağlamında ihracat oranları memnun edici, bizim için motivasyon kaynağı." dedi.

Naturel Stone 7. Uluslararası Mermer Doğal Taş Ürünleri ve Teknoloji Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. 25-28 Kasım günlerini kapsayan fuarın açılış törenine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer katıldı.

Mermer sektörünün ilgiyle izlediği törende konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Naturel Stone'un dünyanın önemli mermer fuarlarından biri olduğunu söyledi. İhracattaki gelişmelerden memnuniyetle bahseden Büyükekşi, 2010 sonunda Türkiye ihracatının 111 milyar doları bulacağını vurguladı. TİM Başkanı, şöyle konuştu:

"2008 yılında mermer ve travertende dünya birinciliğini İtalya'nın elinden aldık. Bundan sonra Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyona önem vermeliyiz. Katma değeri fazla olan ürünlere yönelmeliyiz. Çalışmaların faydalı olabilmesi adına işlenmemiş yerine işlenmişi öne çıkarmalıyız. Bu konuda sektörü duyarlılığa davet ediyorum. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi adına yürüttüğümüz çalışmaları tamamladık. İhracat döviz getiren en önemli kalemlerden biri. Avrupa'da Almanya dışında kriz devam ediyor. Türkiye bu anlamda şu an için önemli ve ileri bir konumda. Dün bir kredi derecelendirme kuruluşu ülkemizin kredi notunu artırdı. Türkiye'nin önünde güzel bir fırsat var. Bunu değerlendirmek adına yurt dışına gidiyor adeta ülke ülke dolaşıyoruz. Yeni pazarlara giriyoruz. Bu anlamda sınır ve çevre ülkelerle vizelerin kaldırılmasını önemli görüyoruz. Rusya ile vizelerin kaldırılması çalışmaları ticarette büyük katkılar sunacaktır. Alım heyetleri ve satım heyetleri Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından destekleniyor. Bu anlamda kendilerine müteşekkirim."

TİM Başkanı Büyükekşi, fuarların ve tanıtım faaliyetlerinin ihracata katkısına değenirken, "Mermer ve doğal taş ihracatımız için önemli bir sektör. Net döviz getiriyor. Bizim için önemli bir sektör. Her türl desteği veriyoruz, vereceğiz." dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer ise maden sektörünün ekonomik krizin etkilerinden tamamen kurtulduğuna işaret ederek, "Son 10 aylık periyotta sektörün ihracatı 3 milyar doları aştı. 2009'un aynı dönemine göre ihracatta artış oranı yüzde 56 oldu. 2010 sonunda maden ihracatı 3,6 milyar doları aşacaktır. Doğal taşta da ihracatın bu yıl sonunda tüm zamanların rekorunu kırması; 1,6 milyar dolar seviyesinde olması beklenmektedir." diye konuştu.

Çin'in doğal taş ihracatçısı için önemli bir müşteri olduğunu anlatan Özer, fuarın bu anlamda önemli bir görev ifa ettiğini aktardı. İşlenmiş mermer ve travertende ABD'nin Türkiye'den alış fiyatının 600 dolar seviyesinde olup dünya ortalamasının altında kaldığına işaret eden Özer, "İşlenmiş mermer ihracatı adına faaliyetlerimizi artırmalıyız. Bununla birlikte sektörel gelişmeler ABD'ye olan ihracatın daha da artacağına işaret etmektedir. Bu fuara değişik ülkelerden heyetler geliyor. Önemli bir alım heyeti var. Çin'den bir alım heyeti söz konusu." ifadelerini kullandı.

Organizasyona ev sahipliği yapan CNR Expo'nun Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut da şunları söyledi:

"Mermer fuarı 7 yıl içinde önemli bir kademe aldı. Bu sene 60 bin metrekare alanda faaliyette olacak. Önümüzdeki yıl da umuyorum ihracatı en az 8 salonda doğal taş fuarını yapacağız. Bu yıl katılamayan, hazırlık yapamayan firmalar gelecek yıl katılacaklar. Katılım önümüzdeki yıl büyük artış gösterecek. Çevre ülkelerle 'sıfır sorun' siyaseti ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 900 artış var. Irak pazarında inşaat sektöründe önemli miktarda ziyaretçi akışı var. Libya'dan ciddi bir alıcı akışı var. 2 bin 800 den fazla ön kayıt yaptıran ziyaretçi sayısı söz konusu. 18 ülkeden alıcı gelmesini hedefliyoruz. "

Konuşmaların ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tahsin Öztiryaki, İsmail Özer ve Ali Bulut tarafından Naturel Stone 7. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknoloji Fuarı'nın açılış kurdelesi kesildi.