'BDDK'nın şartları satışı zorlaştırıyor'

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Adabank ihalesine tek teklif 42 milyon ...


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Adabank ihalesine tek teklif 42 milyon dolarla İsrailli Bank Hapoalim'in sahibi BankPozitif'ten geldi. 90 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkılan bankaya BankPozitif, muhammen bedelin çok altında olan 40 milyon dolar teklif verdi. BankPozitif teklifi daha sonra 42 milyon dolara yükseltti.
TMSF'nin 4 kez ihaleye çıkıp Adabank'ı satamamasının nedeni olarak uzmanlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) koyduğu bankaların kasalarında 300 milyon dolar mevduat tutma zorunluluğu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"TMSF 90 milyon dolar muhammen bedel belirledi. Bankayı alacak şirkette mevduat, BDDK'nın zorunlu tuttuğu 300 milyon dolarda olması gerekiyor. Bankayı alınca eleman alımı ve başlangıç yatırımları yapılması için de belirli bir para ellerinde olmalı. Sonuçta Adabank kapalı bir banka, başlangıç yatırımı gerek. Toplam bedel 400 milyon doları aşıyor." 

Karar Kurul'un
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün önceki Başkan Ahmet Ertürk'ten farklı bir yönetim anlayışı olduğuna dikkat çeken bir uzman şunları söyledi:
"Yeni başkan şirketlerin ya sahiplerine devredilmeleri ya da satılıp özel sektör tarafından işletilmesi taraftarı. TMSF'nin bir KİT yapısına dönüşmesine karşı. Bu açıdan bakılacak olursa, cuma günü teklif edilen 42 milyon dolara Adabank'ın satışına onay verebilir. Belki 90 milyon dolar muhammen bedelin üstüne çıkılmasını da talep edebilir. Eğer çıkılırsa kesin satış olur. Sonuçta 42 milyon dolarlık bir bedel Adabank'ın Mecidiyeköy'deki binasının bedeli bir rakam. 42 milyon doların üstünde bir bedele satış yapılabilir. 90 milyon dolarlık muammen bedel zorunlu bir rakam değil. Kurulun vereceği kararla satış olabilir."

 

Teklif Fon Kurulu'nda
Muhammen bedelin altında kalan teklif TMSF Fon Kurulu'na götürülecek ve kurulun ihalenin pazarlık usulüyle devamına karar vermesi halinde pazarlık görüşmeleri cuma günü gerçekleştirilecek. Kurulun ihaleyi sonlandırma kararı vermesi halinde ise ihale iptal edilmiş olacak.
İhaleye katılan BankPozitif CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, fiyatı artırıp artırmayacaklarına ilişkin olarak şu aşamada bir değerlendirme yapamayacağını, ihalenin devam ettiğini ve sürece göre karar vereceklerini söyledi.
Adabank ihalesi için BankPozitif'in yanı sıra İngiliz Standard Chartered ve Bahreynli BMI de ön yeterlilik almıştı.