Erdoğan'dan 'açığa alınan komutan' açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balyoz davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunduğu iddia edilen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa alınmasıyla ilgili, "İçişleri ve Milli Savunma Bakanları yetkilerini kullandı" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balyoz davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunduğu iddia edilen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa alınmasıyla ilgili, "İçişleri ve Milli Savunma Bakanları yetkilerini kullandı" dedi. Başbakan Erdoğan, resmi ziyaret için Lübnan'a gidişinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nun İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Sayın Atalay'ın açığa alma işlemini aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız da uygulayacaktır ve belki de şu ana kadar uygulamış olması lazım" dedi.

Başbakan, "Bugün bir gazetede Balyoz İddianamesi'nde adı geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açığa aldığı yönünde bir haber var. Aynı durum, yine aynı iddianamede adı geçen Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu için de işletilecek mi?" şeklindeki bir soruya da, "Sayın Atalay'ın açığa alma işlemini aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız da uygulayacaktır ve belki de şu ana kadar da uygulamış olması lazım"  yanıtını verdi.

Erdoğan, "Buradaki, bir ilk mi?" sorusunu ise şu sözlerle yanıtladı:

"Bu konunun ilk olup olmadığı noktasında bir araştırmam yok. Fakat her şey yasalar çerçevesi içerisinde. Bakanlarımıza verilen yetkiler vardır, Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiler vardır ya da üçlü kararname ile atanmışsa üçlü kararname ile görevden alınmalar vardır. Bir çok bu tür metodlar vardır. Nasıl ki herhangi bir üst düzeyde memuru görevden alma yetkisine onları oraya atayanlar sahipse, burada da aynı şeyler geçerlidir. Kaldı ki burada çok daha farklı, tabii İç Hizmet Kanunu'na göre bazı yetkiler vardır. Bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerek İçişleri Bakanımız gerekse Milli Savunma Bakanımız bu yetkilerini kullanmışlardır."