Temizlenmeyen Bacalar Yangın Sebebi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, verdiği hizmetle baca yangınlarının önüne geçerek can ve mal kaybını azaltmayı hedefliyor.

Temizlenmeyen Bacalar Yangın Sebebi
İtfaiye yetkilileri, bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğunu vurgulayarak, kış öncesi vatandaşların mutlaka bacalarını temizlemesini istedi. Baca yangınlarının en çok kış aylarında gerçekleştiğini bildiren yetkililer, Kocaeli'ndeki binalarda çıkan yangınların yüzde 12'sinin bacalardan kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Kocaeli'nde 2009 yılında 224 baca yangını çıkarken, yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edildi. 2010'da ise yılın ilk 8 aylık döneminde Kocaeli itfaiyesi 156 baca yangınına müdahale etti. Baca yangınları en çok Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında meydana geliyor. Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken, oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor.
Temiz bir bacanın, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği ifade ediliyor. Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara sebep oluyor.
Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlar itfaiyenin 0262 335 21 24 numaralı telefonundan bilgi alabiliyor. İtfaiye, kalorifer bacalarını baca başına 120 TL, mesken bacalarını da baca başına 50 TL'ye temizliyor. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'ne göre bacaların temizlik ve bakımının her yıl yaptırılması mecburi. Doğalgaz bacalarının yılda bir, fuel oil - mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran- otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirilmeleri gerekiyor.