Toki'ye Yabancı İlgisi Sürüyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlara yabancıların ilgisi sürüyor.

IMF görevlileri ile İtalya, Fransa, İspanya, ABD, Suriye, Cezayir ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti heyetleri tarafından incelenen ve İran'da düzenlenen uluslararası yapı fuarında hakkında konferans düzenlenen TOKİ sistemi, Afrika'nın doğusundaki ada ülkesi Madagaskar'ın da ilgisini çekti. Türkiye'den 7 bin kilometre uzaklıkta ve Hint Okyanusu'nun ortasında yer alan 20 milyon nüfuslu Madagaskar'ın Toprak Yönetimi ve Ademi Merkeziyet Bakanı Andrianainarivelo ve beraberindeki heyet, TOKİ konutlarını
incelemek üzere Ankara'ya geldi. Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi'ni gezen Bakan Andrianainarivelo, "İlk kez böyle bir proje görüyorum. Bize satmazlar mı, biz de bu konutlardan alsak" diyerek hayranlığını dile getirdi. Konuk bakan ve beraberindeki heyet, konutlarla birlikte okul ve diğer sosyal donatıları da gezerek, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi'ni yürüten TOBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Vasfi Baygın ile Halkla İlişkiler Müdürü Şule İşçi'den bilgi aldı.

"TOKİ'NİN BAKIŞ AÇISINI BEĞENİYORUZ"
Yapılan incelemenin ardından TOKİ'nin Bilkent'te bulunan binasına geçen Madagaskar heyeti, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'la görüştü. TOKİ'nin bakış açısını çok beğendiklerini dile getiren konuk Bakan Andrianainarivelo, "Sizinle güzel işlere imza atmak istiyoruz. Madagaskar'ın şu an acil ihtiyaç duyduğu konut sayısı yılda 125 bin. Biz sadece bunun 30-40 binini yapabildik. Eğer Türkiye bize katkı sağlarsa, TOKİ sayesinde 300 bin konut yapmak istiyoruz" dedi.
Madagaskar'ın Çin, Kanada ve Kore gibi ülkelerle ticari işbirliği içinde olduğunu ifade eden Andrianainarivelo, "Madagaskar yatırım için uygun bir ülke. Maden ve petrol gelirlerinden gelen parayı konuta yatırmayı düşünüyoruz. Büyük şehirlerimizin etrafında konut yapımı için alanlar belirlenmiş durumda. Bu alanların altyapısı da hazır. Şu an için 300 bin konutun yapılabileceği alan tamam. Biz bu konutları nasıl yaparız diye destek arıyoruz. TOKİ, ülkemize gelerek çalışma yapabilir" diye konuştu.
Bayraktar ise, Madagaskar ile ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını söyledi. İnşaat sektöründe Türkiye'nin geldiği noktayı aktaran Bayraktar, "İnşaat sektörüyle başlayan çalışmalar diğer sektörlerdeki işbirliğini de artırıyor. Türk müteahhitleri ne zaman bir ülkeye yatırım yapsa, diğer ticari alanlarda da canlanma başlıyor. İnşaat sektörü, gittiği ülkelerle Türkiye arasındaki uluslararası ticaretin lokomotifi oldu" şeklinde konuştu.
Görüşmenin ardından Bayraktar, konuk Bakan Andrianainarivelo'ye Kütahya çinisi hediye etti.