Ahilik Kültürü Haftası kutlanıyor

Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Ahilik felsefesinin dünyanın kurtuluş reçetesi olduğunu söyledi. Boğa, Ahilik felsefesinin çok büyük insanlar yet

Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Ahilik felsefesinin dünyanın kurtuluş reçetesi olduğunu söyledi. Boğa, Ahilik felsefesinin çok büyük insanlar yetiştirdiğini ve yetiştirmeye devam ettiğini ifade etti.

Kırşehir'de her yıl geleneksel olarak kutlanan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı, Atatürk Anıtı'na çelenk konması ile başladı. Törene; Vali Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Vali M. Ufuk Erden, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Garnizon Komutanı Osman Uçar, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Ademoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenlerde valilik, belediye, Ahi Evran Üniversitesi ve esnaf teşkilatlarının Atatürk anıtına çelenk sunumu gerçekleşti. Törende açılış konuşmasını yapan Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Ahilik felsefesinin dünyanın kurtuluş reçetesi olduğunu söyledi. Boğa, zengin bir tarih ve kültüre sahip bir millet olarak Türk milletinin şanslı olduğunu kaydetti. Ali Boğa, şöyle dedi:

"Ahilik felsefesi çok büyük insanlar yetiştirdi ve yetiştirmeye de devam ediyor. Ama hiç başka kişi yetişmese de sadece Ahi Evran-ı Veli olsaydı bile öyle önemli bir sivil toplum projesi ki Türk milletinin iskeletini oluşturan esnafımızın bir toplum projesidir. Üstten dayatma ile değil halkın içinde bir yaşam projesi olarak ortaya çıkmış, Ahi Evran'ın koymuş olduğu proje." ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Vali Erden de Ahilik teşkilatının insanlar tarafından günümüze kadar geldiğini belirterek, bu kültürü bundan sonra da sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Ahi Camii'ne geçildi ve Ahi Evran-ı Veli'nin türbesinde dua edildi. Ahi Çarşısı'nın açılışının ardından Uzun Çarşı'ya geçilerek, esnaf ve sanatkâra hayırlı ve bol kazançlı günler temennisinde bulunuldu.

Törenlerde, Cacabey Meydanı'na kurulan ve 81 ilin tarih, kültür ve çeşitli yönleriyle tanıtıldığı stantlar açıldı. Kutlamalar, düzenlenecek etkinliklerle devam edecek.