Bartholomeos'a yanıt Diyanet'ten geldi

Türkiye'de inancı, dini ve mezhebi sebebiyle kimsenin horlanmaya maruz kaldığını düşünmediğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Patrik Bartholomeuos'un “Kendimizi çarmıha gerilmiş hissediyoruz” sözlerine üstü kapalı yanıt verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, “Türkiye’de inancı, dini ve mezhebi sebebiyle kimsenin horlanmaya maruz kaldığını düşünmüyorum” diyerek, Patrik Bartholomeos’a üstü kapalı yanıt verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Türkiye’deki din özgürlüğü anlayışını değerlendirirken Ruhban Okulu sorununun da din özgürlükleri kapsamında çözülmesi gereken bir konu olarak gördüğünü belirtti. Patrik Bartholomeuos’un “Kendimizi çarmıha gerilmiş hissediyoruz” sözlerine üstü kapalı yanıt verdi. Bardakoğlu şöyle konuştu:

HOŞGÖRÜLÜYÜZ: Dileyen dilediğine inanır ve bunun hesabını da Allah’a verir. Ama biz İslam’ın hak ve yegane hak din olduğuna inanırız. Ama diğer din mensuplarına karşı da saygı ve anlayış içinde olmuş, onların özgürlüklerini tanımışızdır. Osmanlı’dan bu yana milletimizin hayat tarzı da budur. Bu bakımdan ben Türkiye’deki dini azınlıkların hep bu özgürlüklerden bugüne kadar yararlandığını ve Türkiye’de inancı, dini ve mezhebi sebebiyle kimsenin bir horlanmaya maruz kalmadığını görüyorum.

EŞİT HAKLARA SAHİPLER: İncinme, incitme, horlanma farklı dine farklı inanca mensup olduğu için farklı muamele görme bizim inancımızda hiç yoktur ve olmamalıdır da. Böyle olduğu için Türkiye’deki Hristiyan ve Yahudilerin eşit haklara sahip vatandaşlar olarak yaşadığını açık bir şekilde görüyoruz, onlar kendi dini hizmet ve eğitimlerini yapıyor, kendi din adamlarını kendi seçiyor.

EKSİKLİK GİDERİLİR: Türkiye’deki dini azınlıklar eşit vatandaşlar olarak eşit haklara sahiptir. Din ve inanç özgürlüklerine elbette saygılı olmalıyız, bu alanda eksiklik varsa giderilmelidir. Din adamlarının eğitimi ve tayini, din hizmetlerinin ve ibadetlerinin ifası açısından hiçbir inanç grubunun sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum ama varsa giderilmeli. Bir yerde Hristiyan bir toplum var da kilise yapmak istiyorsa ona yardımcı olmalıyız.

HEYBELİADA: Ruhban Okulu da din özgürlükleri kapsamında çözülmesi gereken bir konudur. Din özgürlükleri bağlamında bu konular rahatlıkla konuşulup çözülebilir.