Ağca'ya 5 yıldızlı otellerde yer bakılıyor

Abdi İpekçi'nin katil zanlısı ve Papa suikastçısı Mehmet Ali Ağca, cezaevinden çıkmasına sayılı günler kala bir kahraman gibi karşılanmaya hazırlanıyor.

İtalya'da Papa'ya suikast girişimi nedeniyle yaklaşık 20 yıl yattıktan sonra Türkiye'de işlediği İpekçi cinayeti ve diğer suçları için sadece 10 yıl cezaevinde kalan Ağca 18 Ocak Pazartesi günü cezaevinden çıkacak. “Taşeron Mesih” adlı kitabı ilgi gören gazeteci Saygı Öztürk, Ağca'nın cezaevinden çıktıktan sonra kalacağı yer için beş yıldızlı oteller ile Boğaziçi'nde yer arandığını açıkladı.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979'da kendi kullandığı otomobille evine giderken Mehmet Ali Ağca'nın silahlı saldırısına uğradı. İpekçi olay yerinde can verirken daha sonra yakalanan Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırıldı. Ağca, Papa II. Jean Paul'e Vatikan'da suikast girişimi nedeniyle İtalya'da yaklaşık 20 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2000'de Türkiye'ye iade edildi. Ancak İtalya'da Papa'ya saldırı nedeniyle yattığı süre Türkiye'deki cezasından düşürüldü ve bütün dünyayı şaşkınlığa uğratan bir kararla Ağca Ocak 2006'da cezaevinden tahliye edildi. İpekçi'nin katili, daha sonra yapılan itiraz üzerine Yargıtay'ın aldığı bozma kararıyla 8 gün sonra tekrar cezaevine döndü.

KATİL DEĞİL KAHRAMAN GİBİ ÇIKIYOR

Gazeteci Saygı Öztürk, NTV'de Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlarken şunları söyledi: “Beş yıldızlı otellerde yer ayrılıyor. Boğaz'da oturması için şu anda yer bakılıyor. Ağca'nın ne söyleyeceği de önemli. 'Cezaevinden tahliye olurken arabada tek olmak istiyorum. Orada basını selamlayacağım, kısa bir konuşma yapacağım' diyor. Bu durumda olan birisinin, ne zaman ne söyleyeceği belli olmayan birisinin basın için renkli olacağı açık.”

Haksever'in “Bir katil için bu tür hazırlıklar yapılması garip değil mi” sorusuna Öztürk, şu yanıtı verdi: “Daha da acı olan nedir biliyor musun, Abdi İpekçi'yi, bir meslek büyümüzü şehit ettiği için aldığı ceza sadece 10 yıldır. Önce idam alıyor, yasalar çevriliyor cezası müebbet oluyor. Bir daha yasalar değiştiriliyor, bu kez cezası 10 yıla çevriliyor. Türkiye'ye 2000'de, 10 yıl önce geldi, şimdi çıkıyor. Ben kitabımda Ağca'nın bilinmeyenleri konusunda Ağca'ya nasıl pasaport alındığı gibi, 'İnci Baba' olarak bilinen Nabi İnciler ile nasıl yüzleştirildiği gibi konularda çarpıcı belgelere ulaştım.”