Google internet gazetelerini paralı yapmaya hazırlanıyor

Google şirketi, internet üzerinden yayımlanan gazeteleri okuyanların, gazetelere ödeme yapmasını sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor.

Google internet gazetelerini paralı yapmaya hazırlanıyor
 

Merkezi ABD ' nin Harvard Ü ; niversitesi kampü ; sü ; nde bulunan Nieman Journalism Lab kuruluşunun aç ; ıklamasına gö ; re , ABD Gazeteler Birliğinin ( NAA ) bö ; yle bir ö ; deme sisteminin yapılabileceği konusunda bilgilendirilmesinden sonra Google , NAA ' ya planını sundu . Nieman Journalism Lab ' ın internet sitesindeki haberde , basınla ilişkisi ' hassas ' olan Google ' ın basın kuruluşlarına bö ; yle bir imkan sağlamak istemesi ' sü ; rpriz ' olarak değerlendirildi .

ABD ' deki ç ; ok sayıda gazete , Google ' ın haber sitesi Google News ' i , okuyucuları gazetelerin sitelerine yö ; nlendirdiği ve gazetelere ö ; deme yapmadığı iç ; in şiddetle eleştiriyordu . Buna karşılık Google , kullanıcılarını gazetelerini internet sitelerine yö ; nlendireceği sistemi iç ; in basın kuruluşlarından ü ; cret almayı planlamıyor . Bu arada ABD ' deki gazete ve dergiler , hala ç ; ok azalan reklam gelirlerini nasıl artırabileceğini dü ; şü ; nü ; yor .

Los Angeles Times gazetesi geç ; en ay , Rupert Murdoch ' un sahibi olduğu News Corp . ' un aralarında New York Times ' ın da bulunduğu bü ; yü ; k gazetelerle gö ; rü ; şme yaptığını ve gö ; rü ; şmede internetteki iç ; eriğine ulaşımın paralı olacağı bir ortaklık kurulma ihtimalinin gü ; ndeme geldiğini duyurmuştu . Google , NAA ' ya sunduğu planında , reklamın hala basın kuruluşlarının en ö ; nemli gelir kaynağı olduğunu , ancak internet kullanıcılarının gazetelere ö ; deyeceği ü ; cretin de ' yabana atılmayacağını ' belirtti .