Peres, Rusya'dan İran'a silah satışını gözden geçirmesini istedi

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Kremlin'in İran'a S-300 füze satışını gözden geçirecekleri sözünü verdiğini söyledi. Rusya'da iki gündür temaslarda bulunan İsrail Cumhurbaşkanı'nın ifadelerini Kremlin henüz doğrulamadı.

Peres, Rusya'dan İran'a silah satışını gözden geçirmesini istedi
 

Soç ; i ' den basın mensupları ile video link aracılığıyla gö ; rü ; şen Peres , ' Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev S-300 fü ; zelerinin İran ' a satışını gö ; zden geç ; irecekleri ile ilgili sö ; z verdi . Bu satışın gerç ; ekleşmesi durumunda Ortadoğu ' daki dengeler bozulacaktır . ' dedi .
İsrail ve ABD uzun sü ; redir İran ' ın savunma kapasitesini artıracak satışın engellenmesi iç ; in Moskova ' ya baskı uyguluyor . Tahran ' ın S-300 fü ; ze savunma sistemini edinmesi durumunda , nü ; kleer tesislerine yö ; nelik herhangi bir hava operasyonunun imkansız hale geleceğinden endişe ediliyor .
Rus yetkililer mart ayında yaptıkları aç ; ıklamada , İran ' a fü ; ze savunma sistemi satışı ile ilgili anlaşma imzalandığını doğrulamıştı . Rusya Savunma Bakanlığı Nisan ayında bir aç ; ıklama yaparak , İran ' a herhangi bir sevkiyatın gerç ; ekleşmediğini belirtmişti . Uzmanlar , Moskova ' nın İran ' a S-300 fü ; ze sevkiyatı konusunu uluslararası konularda pazarlık aracı olarak kullandığını kaydediyor .
' HAMAS ' LA BİR MASA ETRAFINDA OTURAMAYIZ '
Peres , İnterfaks ' a verdiği ö ; zel demecinde de , ' Rus dış politikasında kö ; klü ; değişiklikler yaşanıyor . Arap ü ; lkelerinin Sovyet silahları ile donatılmasına yö ; nelik ideolojik politika artık geç ; mişte kaldı . Rusya ' nın bö ; lgesel politikası gelişiyor . Ortadoğu ' da barışın sağlanmasına yö ; nelik ç ; abaları artıyor ' dedi . Peres , Rusya ' nın İsrail ve Arap ü ; lkeleri ile yapıcı diyalog iç ; inde olduğunu vurgulayarak
yıl sonunda Moskova ' da gerç ; ekleştirilmesi planlanan ' Ortadoğu Konferansı ' na destek verdiklerini kaydetti . İsrail Cumhurbaşkanı , ' Hamas ve diğer terö ; r ö ; rgü ; tlerinin davet edilmemesi şartımız var ' dedi . Moskova , Ortadoğu ' da barışın sağlanması iç ; in Hamas ' ın da mü ; zakerelere dahil edilmesi gerektiğini dü ; şü ; nü ; yor . Rusya Dışişleri Bakanlığı ' nın Hamas ' la temas kurması ve Moskova ' da Hamas yetkililerinin ağırlanması İsrail ' in tepkisine neden olmuştu .