'Bartholomeos'un çarmıh benzetmesi talihsizlik'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Fener Rum Partiği Bartholomeos'un çarmıh benzetmesini kullanarak yaptığı açıklamayı 'talihsizlik' olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ABD’deki bir televizyona yaptığı, 'kendisinin temel hak ve hürriyetlerinin çiğnendiği ve Türkiye’de kendisini çarmıha gerilmiş gibi hissettiği” yönündeki açıklamanın sorulması üzerine “Çarmıh benzetmesini son derece talihsiz bir benzetme olarak telakki ediyoruz. Bizim tarihimizde hiçbir zaman çarmıh olmamıştır ve olmayacaktır da. Bu benzetmeyi gerçekten kendisinin olgun şahsiyetiyle bağdaştıramadım” dedi.

Türk milletinin tarihinin dini tolerans üzerine inşa edildiğini ifade eden Davutoğlu, “Bu konuda bunu arzu edilmeyen bir dil sürçmesi olarak görmeyi ümit ediyorum” diyerek, Türkiye’nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğunu ve vatandaşlarını dini kimlikleriyle değerlendirmediğini kaydetti. Davutoğlu, “Bartholomeos’un bu konuda şikayetleri varsa Türkiye’de bunun ilgili mercileri var, bize ulaştırabilirler. Hangi konuda bunu hissediyorlarsa gerekli çalışmalar yapılır. Bu konuda her türlü şikayeti dinlemeye hazırız ancak hak etmediğimiz karşılaştırmaların yapılmasını da kabul edemeyiz” diye konuştu.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da Bartholomeos’un açıklaması için “Çok haksız bir değerlendirme olarak görüyorum. Belki sıkıntıları vardır, ama sıkıntıları çok abartılı bir şekilde ifade ettiği kanısındayım” dedi.

Bu arada Fener Rum Patriği Bartholomeos’un avukatı Kezban Hatemi, müvekkilinin sözlerinin kamuoyunca yanlış anlaşılmaması için önümüzdeki hafta bir açıklama yapacağını söyledi.

Hatemi, “Bir Amerikan televizyon kanalı muhabirinin Mayıs ayında Bartholomeos ile yaptığı röportajın, bu ayın 20’sinden sonra yayımlanacağını, daha orada yayımlanmadan Türkiye’de servis edilmesinin çok enteresan bir durum olduğunu ve bu zamanlamaya dikkat edilmesi gerektiğini” belirtti. Hatemi, şunları söyledi: “Muhabirin sorduğu sorular, röportajda Patrik söylemiş gibi yansıtılıyor. Tabii ’çarmıha gerilmek’ ibaresi insanların dikkatini çekiyor ve o alt yazı olarak veriliyor. Çarmıha gerilmek bir Hristiyan tabiridir. Biz nasıl, ’Bana cehennem azabı yaşatıyorsun?’ deriz, onun gibi. Patrik bunu söylemiyor, dikkat edin. Muhabir soruyor, ’Çarmıha mı gerilmiş hissediyorsunuz kendinizi?’. Yani ’cehennem azabında mı hissediyorsunuz kendinizi’ anlamındadır bu. O da cevap olarak ’Yes I do (Evet katılıyorum)’ diyor. Başka bir şey demiyor. Hakikaten de öyle demeli değil mi? Ben aynen katılıyorum, çünkü hala patrikhanenin sokağı, patrik asan sadrazamın adını taşıyorsa ve her gün patrikhanenin duvarında bu adamın ismi varsa diken üstünde değil misiniz?” Hatemi, “Bu röportaj Mayıs ayında oldu. Sonra biliyorsunuz Başbakan Erdoğan’ın açılım paketi içinde olduklarını gördüler hep birlikte” dedi.