Şahin, eski DTP'lilerin kararını değerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, kapatılan DTP milletvekillerinin istifadan vazgeçmesi ile ilgili kararı değerlendirdi.

Mehmet Ali Şahin, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı'nın iftar yemeğine katıldı. Başkan Şahin, DTP'li milletvekillerinin istifadan dönme kararına ilişkin soru üzerine, "Bana daha önce basın mensupları istifaları sormuştu. Ben de 'kendi takdirleridir' demiştim. 'İstifadan vazgeçmelerine ne diyorsunuz' diye soruyorsunuz. Aynı cevabı vermek durumundayım. Tabii ki kendi takdirleridir. Ancak siyaset yoluyla halkımıza ve ülkemize hizmet etmek isteyen siyasilerin siyaset yapma zemini kuşkusuz ki meşru zeminlerdir. Bunun da başında Türkiye Büyük Millet Meclisi gelir. Milletvekillikleri bağımsız olarak devam eden milletvekili arkadaşlarımın 'siyasete devam' kararını almaları, başka bir siyasi vasıta ile yola devam etmelerini anlayışla karşılıyorum. Ancak, yaşananlardan da dersler çıkarmak gerekir" diye konuştu.

Ahmet Türk'ün "Öcalan da böyle istedi." şeklindeki açıklaması sorulan Şahin, "Benim biraz önce kullandığım cümlenin içerisinde bu da vardır. Yani, geçmişten dersler çıkarmak gerekir. Türkiye'de siyasi partilerin uyması gereken esaslar, Siyasi Partiler Kanunu vardır. Kapatılan siyasi parti hangi gerekçelerle kapatılmış? Anayasa Mahkemesi bunu gerekçeli kararında açıklayacaktır. Ancak iddianameyi biliyoruz. İddianamede de ileri sürülen hususları biliyoruz. Aynı mihval üzere devam edilirse korkarım yeni sıkıntılarla karşılaşılır" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, 'Parti kapatmaların önüne geçilebilmesi için yeni düzenleme gerekiyor mu' sorusu üzerine Şahin, "Anayasa'nın özellikle 69. maddesinde siyasi partilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılmasını ve özellikle Venedik Kriterleri diye bilinen kriterler doğrultusunda bunu da çok iyi inceleyerek çağdaş ülkelerde siyasi partiler hangi esaslara göre faaliyette bulunuyorlarsa o doğrultuda bizde de yeni düzenlemelerin yapılmasında yarar görüyorum" yanıtını verdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, "Türkiye'de çarmıha geriliyoruz" şeklindeki açıklaması sorulan Şahin, "Kendisi biraz sonra bana verilen bilgiye göre burada olacaktır. Aynı sofrayı paylaşırsak böyle bir açıklamanın olup olmadığını kendisinden doğrusu öğrenmek isterim. Bugün basın yayın organlarında Amerikan televizyonuna verdiği demeç yer aldı. Ama henüz mülakat yayınlanmamış, sadece özetinden böyle bilgiler verilmiş. Kendisinden bilgi almadan değerlendirme yapmayayım" diye konuştu.