Soykırımdan yakalayın ve yargılayın

Uluslararası Ceza Mahkemesi bugün Türkiye'ye gelmesi beklenen Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in tutuklanmasını ve yargılanmasını istedi. Mahkeme TCK'nın 13. maddesinin soykırımla suçlanan ve ülkeleri dışında da takipleri söz konusu olan kişilerin tutuklanıp yargılanmasının önünü açtığına dikkat çekti.

Soykırımdan yakalayın ve yargılayın
Uluslararası Ceza Mahkemesi’yle Türkiye, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir yüzünden karşı karşıya geldi.

UCM Koalisyonu, Türkiye’ye çağrıda bulunarak, bugün İstanbul’a gelmesi beklenen El Beşir’in tutuklanmasını ve Türkiye’de yargılanmasını istedi. UCM’nin çağrısında şöyle denildi:

“El Beşir, Mart 2009 tarihinden bu yana uluslararası adaletten kaçan kişi durumundadır. Darfur’da gerçekleştirilen insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları nedeniyle uluslararası bir mahkemede hesap vermekten kaçan bir kişiye, Türkiye’nin ev sahipliği yapıyor olması hiçbir koşulda kabul edilemez. El Beşir’in İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) bünyesindeki bir zirveye katılmasına izin verilmemeli. Bu ziyaret gerçekleştiği takdirde El Beşir, UCM’ye teslim edilmeli. Türkiye henüz mahkemeye taraf değildir. Ancak Türk Ceza Kanunu’nun 13’üncü maddesi, ‘insanlığa karşı suçlar’ ve ‘soykırım gibi suçlar’ için ‘evrensel yargılama yetkisini’ kabul etmektedir. Bu maddeye göre El Beşir’in tutuklanıp, işlediği iddia olunan suçlarla ilgili Türkiye’de de yargılanması mümkündür.” Türk diplomatik kaynaklar, UCM’nin çağrısının kabul edilemez olduğunu savundular. Kaynaklar şunları söylediler: “Toplantı için de biz davette bulunmadık. Organizasyonu yapan İKT; dolayısıyla Türkiye’nin davetinden bahsetmek yanlış bir değerlendirme. Türkiye’yi Sudan’la karşı karşıya getirmek veya El Beşir’i savunur duruma düşürmek için yürütülen gayretleri doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz.”