En çok bu haberler konuşuldu

Ekim ayında Türkiye en çok Başbakan Erdoğan, Amerika ve PKK'yı konuştu.

En çok bu haberler konuşuldu
Medya Takip Merkezi (MTM) Türkiye'nin en çok konuştuğu haberlerin listesini çıkardı.

Medya Takip Merkezi'nin, her ay düzenli olarak bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derleyerek hazırladığı "ayın medya gündemi" raporu yayımlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre, Ekim ayına damgasını vuran konular, Başbakan Erdoğan, PKK ve Amerika oldu.

Abdullah Öcalan'ın talimatıyla açılıma destek için gelen 34 teröristin, DTP'liler tarafından davul-zurnayla karşılanması, Türk medyasının yoğun ilgisini de beraberinde getirdi. Dört savcı ve bir hakim tarafından sorgulanan teröristlerin tamamının serbest bırakılmasının ardından, Ahmet Türk'ün konuyla ilgili yaptığı çeşitli açıklamalar da medyanın gündemine yerleşti.

Bu gelişmelerin de etkisiyle, PKK Terör Örgütü geçtiğimiz ay toplam 29 bin 271 habere konu edilirken, "Kürt açılımı" ise 28 bin 91 haberde yer buldu. Kürt açılımı konusuna TV kanalları ise 529 saat yer ayırdı.

Aynı araştırma sonuçlarına göre; geçtiğimiz aya damgasını vuran bir diğer konu başlığı, domuz gribi'ydi. Virüsün çeşitli ülkelerde ortaya çıkması, domuz gribinden ölenlerin her geçen gün artması, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sancılı ve endişeli bir dönemin başlamasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribine yönelik aşı önerisi ve bu aşının ilk kez Türkiye'de uygulamaya sokulacak olması ay boyunca tartışılan konu başlıkları arasındaydı. Domuz gribiyle ilgili 17 bin 586 haber yapıldı.

ERGENEKON DAVASI'NA İLGİ DÜŞTÜ


Aylardır Türkiye'nin gündemine yerleşen ve adı her geçen gün daha büyük sansasyonlarla anılan Ergenekon Davası'nın; Kürt sorunu, PKK, domuz gribi gibi konulara olan ilgi yoğunluğu nedeniyle, popülaritesi azaldı. Ergenekon ay boyunca 7 bin 201 habere konu edildi.
Ayın öne çıkan diğer başlıkları;

- Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilen 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10-17 Ekim tarihleri arasında yapıldı. Festival ay boyunca 3 bin 635 haber ve yazıya konu edildi.

- Türkiye'nin en önemli kültür sanat kurumlarından biri olan İş Sanat, bu yıl onuncu yılını kutladı.

- Mardin'de Sultan II. Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen tarihi bina, Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek, ''Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'' olarak hizmete açıldı.

- Bu yıl 19'uncusu düzenlenen Akbank Caz Festivali'nin açılış gecesi Sakıp Sabancı Müzesi içerisinde yer alan 'The Seed'de gerçekleşti.

SİYASET GÜNDEMİ

MTM'nin aylık periyotlarda hazırladığı medyada siyaset gündemi raporuna göre; Ekim ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde, en çok habere konu edilen siyasi parti, AK Parti oldu. Haber sayısında yüzde 35 oranında bir artış görülen iktidar partisi, ay boyunca toplam 28 bin137 haber ve yazıya konu edildi. İktidar partisinin öncülüğünde çalışmaları yürütülen 'Kürt Açılımı' ve AKP'nin açılım ile ilgili açıklamaları, basından yoğun ilgi gören başlıklar arasında yer aldı.

Aynı araştırma sonuçlarına göre; en çok haber olan ikinci parti ise ana muhalefet partisi CHP'ydi. İktidar partisine yönelik ağır eleştirileriyle medyada sıkça yer bulan CHP, Kürt açılımı konusunda yaptığı açıklamalar ve AKP'ye yönelik sert eleştirileriyle de medyanın gündemindeydi. CHP, Ekim ayı boyunca 28 bin 2 haber ve yazıyla gündemin öne çıkan siyasi partileri arasındaki yerini aldı.

Ekim ayı boyunca medyanın yakın markaja aldığı bir diğer siyasi parti, 15 bin 451 haber ve yazıda bahsi geçen DTP oldu. Haber sayısında yüzde 81 oranında artış yaşanan DTP, Kürt açılımı konusundaki açıklamaları ve Ekim ayı başında düzenlediği olağanüstü kongre ile medyada yüksek yansıma sağladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre; ay boyunca konu olduğu haber ve yazılarla öne çıkan diğer partiler, 11 bin 222 haberle MHP ve bin 859 haberle Saadet Partisi oldular.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayında da açık arayla, Türkiye'nin en medyatik siyasi lideriydi. Yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 42 bin 461 haber ve yazıda yer alan Erdoğan, yine yakın markajdaydı. Başbakan'ın, AKP'nin 3. Olağan Kongresi'nde tekrar partinin genel başkanı seçilmesi, CHP lideri Deniz Baykal ile yaşadığı 'mektup ve kamera krizi' ile Kürt açılımı konusunda yaptığı açıklamalar, medyadan büyük ilgi gören başlıklardı. Erdoğan'a TV kanalları 595 saate yakın yer ayırdı.

MTM'nin aynı raporuna göre, geçtiğimiz ayın en popüler bir diğer siyasetçisi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Haber sayısında yüzde 95 oranında artış görülen Gül, Ekim ayı boyunca toplam 20 bin 995 haber ve yazıya konu edildi. Türkiye-Ermenistan arasında oynanan dostluk maçı öncesi Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşen Abdullah Gül, bu görüşme nedeniyle de mercek altına alındı. ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesi, Fransa ziyareti, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşme ve Kürt açılımı konusunda yaptığı açıklamalar, Cumhurbaşkanı'nın öne çıktığı başlıklar arasında yerini aldı.

BAYKAL MEKTUP VE KAMERA KRİZİYLE GÜNDEMDEYDİ

Ekim ayı siyaset gündemi raporuna göre; medyanın en çok ilgi gösterdiği siyasetçilerden biri de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dı. AKP'nin çalışmalarını yürüttüğü Kürt açılımı konusunda yaptığı sert açıklamalar ve hükümetin uygulamalarına yönelik eleştirileri ile öne çıkan Baykal'ın haberleri önceki aya göre yüzde 59 oranında artış gösterdi. Ay boyunca toplam 14 bin 399 habere konu edilen Deniz Baykal, yoğunlukla Başbakan Erdoğan'dan kendisine gelen görüşme talebini içeren 'mektup' ve 'kamera krizi' ile medyanın gündemindeydi.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), Ekim ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya araştırmasının sonuçlarına göre; "ekonomik kriz" konusu geçtiğimiz aya da damgasını vurdu. Türkiye'nin değişmeyen gündem konuları arasında yerini alan ekonomik kriz, 16 bin 918 haber ve yazıda yer aldı.

Her ay düzenli olarak yapılan "ayın ekonomi gündemi" raporuna göre; Ekim ayında medyanın en çok konuştuğu firma, Doğan Holding oldu. Kesilen 4.8 milyar liralık ceza ile tüm dikkatleri üzerine toplayan Doğan Holding, olumlu ve olumsuz nitelikteki çeşitli haberlerle gündemdeki yerini korudu. Doğan Holding, araştırma dönemi boyunca toplam 3 bin 854 haber ve yazıda yer aldı.

"KÜRT TARAFIMLA GURURLUYUM" DİYEN HÜLYA AVŞAR YENİDEN ZİRVEDE

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), Ekim ayında, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya araştırmasına göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan ismi, uzun bir süredir sessiz kalan ve Ekim ayında bu sessizliğine son veren Hülya Avşar oldu. Saadettin Saran'la ilişkisinin noktalanmasıyla yeniden reytingi artan Avşar, Ekim ayında ise Kürt açılımına dair yaptığı açıklamalarla medyanın markajına girdi. Açılıma dair yaptığı çarpıcı açıklamalarla dikkat çeken Avşar'ın medyadaki görünürlüğü de, adliyeye verdiği ifadenin ardından artış gösterdi. Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan ismi olan Hülya Avşar, ay boyunca 1.865 haber ve yazıda yer aldı. Avşar'ın ekranlarda kalma süresi ise 14 saate yakın oldu.

218 gün sonra, İstanbul Adliyesi'nde uyuşturucu satma suçu ile hakim karşısına çıkan Deniz Seki'nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının sonrasında, gözler yeniden ünlü şarkıcıya çevrildi. Tahliyesinin ardından, Hüsnü Şenlendirici ile yeniden aşk dedikodularına karışan Seki, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan ikinci popüler isimiydi. Deniz Seki, ay boyunca 1.319 kez haber oldu.

MTM'nin aynı araştırmasının sonuçlarına göre; en medyatik ünlüler listesinde yer alan üçüncü isim Okan Bayülgen oldu. Önceki aya oranla haber sayısı % 251 artış gösteren Bayülgen, oynadığı Kanal-İ-Zasyon filmiyle de dikkatleri üzerine çekti. Bayülgen ay boyunca üç mecra toplamında 1.130 haberde yer aldı.

Beyoğlu Asmalı Mescit'teki Babylon'un kapısında magazinciler tarafından görüntülenmesinin ardından üzücü görüntülerle ekrana gelen Timuçin Esen, geçtiğimiz ay magazin basınına damgasını vuran isimler arasındaydı. Esen'in görüntülenme nedeniyle gazetecilerle tartışması ve yaşanan arbede sonrasında polisler tarafından yaka-paça götürülmesi, ay boyunca tüm medyayı meşgul eden konulardan biri oldu. Magazinciler, bazı medyatik isimler tarafından protesto edilince, olayın medyada yer alma oranı da arttı. Eylül ayına oranla haber sayısı 249 kat artış gösteren Timuçin Esen, toplam 996 haberde yer aldı.

EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜBÜ FENERBAHÇE

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay hazırladığı medya raporuna göre; geçtiğimiz ayf6ın en çok konuşulan spor kulübü yine Fenerbahçe'ydi. Ekim ayı boyunca, üç mecranın toplamında 21 bin 822 haber ve yazıda yer alan Fenerbahçe, 144 saat ekranlarda kaldı. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre; ayın en çok dikkat çeken bir diğer spor kulübü Galatasaray oldu. Toplam 21 bin 57 haberde yer alan Galatasaray, Fenerbahçe'yle yaptığı derbide, aldığı yenilgiyle taraftarını üzerken, medyanın da yoğun ilgisine maruz kaldı.

Turkcell Süperlig'de üst üste üç maçı kazanarak çıkış yapan Beşiktaş, ardından Şampiyonlar Ligi'nde sergilediği başarısız performansla hem sporseverlerin hem medyanın olumsuz eleştirilerini üzerine çekti. Ay içerisinde oynadığı maçlarla da dikkatleri üzerine toplayan Beşiktaş, toplam 16 bin 536 haber ve yazıda yer aldı.

MTM'nin raporuna göre; geçtiğimiz ay medyada en çok yer alan diğer spor kulüpleri, 9 bin 853 haberle Trabzonspor ve 7 bin 46 haberle Bursaspor oldular. Araştırmaya göre, Galatasaray kaptanı Arda Turan, geçtiğimiz ay Türk medyasında hakkında en çok yazılan sporcu oldu. Sinem Kobal'la aşk dedikoduları devam eden Arda'nın adı Saba Tümer'le de anılırken, transfer haberleri ise hız kesmedi. Ay içerisinde toplam 4 bin 75 kez haber olan Arda Turan, 5 saate yakın ekranlarda kaldı.

Aynı rapora göre, geçtiğimiz ayın en popüler bir diğer yüzü Fenerbahçeli Alex oldu. Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasında maçın en yüksek performanslı oyuncuları arasında yorumlanan Alex, toplam 3 bin 471 haber ve yazıda yer aldı. Alex'e olan ilgi önceki aya göre % 75 gibi önemli bir oranda artış gösterdi.