Konya Ovasinda Kirsal Kalkinmaya 3.96 Milyar Liralik Destek

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Konya Ovasinda üretim yapan çiftçilere saglanan destekler son 20 yilda 26 kat artarak 3.96 milyar liraya ulasti. Konya Il Tarim ve Orman Müdürü Duran Seçen, amaçlarinin sürdürülebilirligi, verimliligi ve kaliteyi artirmak oldugunu söyledi.

Konya Ovasinda Kirsal Kalkinmaya 3.96 Milyar Liralik Destek
40 milyon dekar üzerinde yüz ölçümüyle Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip il olan Konya, 19 milyon dekara yakin tarim arazisiyle tarimin baskenti olarak biliniyor. Konya Ovasinda tarla bitkilerinden sebzecilige, sebzecilikten tibbi aromatik bitki yetistiriciliginin yani sira hayvan yetistiriciligine kadar birçok alanda üretim yapiliyor. Üretimde kalite ve verimin artirilmasi amaciyla kirsal kalkinma destekleri de ön planda rol aliyor. Konya’da üretim yapan çiftçilere geçtigimiz sezon 3.96 milyar liralik destek saglandi. Saglanan desteklemeler ise son 20 yil içerisinde 26 kat artti.

Saglanan desteklemelerin alanlarini siralayan Konya Il Tarim ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Tarim ve Orman Bakanligi olarak bizler hem bitkisel üretim hem hayvansal üretimin sürdürülebilirligi ve devami, üretimin kesintiye ugramamasi için sürekli desteklemelere devam ediyoruz. Bu temel desteklerin yani sira üretim verimliligi ve kaliteyi arttirmak için ayrica desteklemelerimiz mevcut. Yine bunlar içerisinde hem bitkisel hem hayvansal ürünlerin islenmesi, paketlenmesi, depolanmasina yönelik kirsal kalkinma desteklerimizi de veriyoruz. Ayrica tarimda konusunda uzman gençlerimizi de farkli destekleme modellerimiz var” dedi.



“Konya’ya destek miktari 3.96 milyar liraya kadar çikmis durumda”

Son 20 yil içerisinde desteklemelerin 26 kat arttigina deginen Il Tarim ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Tarim ve Orman Bakanligimizca 2002 yilinda 146 milyon lira civarinda bir tarimsal destekleme yapilirken bugün itibariyle Konya’ya destek miktari 3.96 milyar liraya kadar çikmis durumda. Son 2023 yili verilerine baktigimiz zaman 26 katlik bir artis oldugunu görüyoruz. Bu projeleri de özellikle bitkisel desteklemeler, hayvansal desteklemeler ve yine kirsal kalkinma desteklemeleri olarak üçe ayirabiliriz. Burada amacimiz sürdürülebilirligi, verimliligi, kaliteyi ve kayitliligi arttirmak. Dolayisiyla ayni zamanda uzman ellerimizin gençlerimizin, kadinlarimizin tarim sektörünün içerisinde yer almasini saglamak. Bu nedenle tüm desteklemelerimiz devam ediyor. Üreticilerimiz de bu konularla ilgili hem ilçe müdürlügümüze hem de il müdürlügümüze müracaat etmek suretiyle bu konuda bilgi alabilir. Üzerinde en çok durdugumuz konulardan bir tanesi de kirsal kalkinma desteklemeleri. Burada hem bitkisel isletmelerin hem de hayvansal isletmelerimizin ihtiyaç duydugu makine ekipmanlarin karsilanmasi, isletmelerin altyapilarinin güçlendirilmesi, tarimsal üretime devam etmeleri açisindan altyapi projelerimize destek veriyoruz. Yine büyük çapli ürünlerin islenmesi ve paketlenmesine yönelik ekonomik yatirimlara hibelerimiz var. Yine kirsal kalkinma destekleri çerçevesinde kisitli olan su kaynaklarimizin daha verimli kullanilmasi açisindan bireysel sulama desteklerine önem veriyoruz. Çünkü Konya suyu kisitli olan bir il. Kurak bir cografyadayiz. Sulanan alanlarimiz tarim alanlarimizin yaklasik yüzde 32’sine tekabül ediyor. Dolayisiyla su kaynaklarimiz kisitli oldugundan bu mevcut kisitli olan su kaynaklarimizi da daha verimli ve daha tasarruflu kullanabilmek için üreticilerimize bireysel basinçli sulama destekleri veriyoruz” seklinde konustu.



“Üretilmis ürünlerin islenmesi, depolanmasi, paketlenmesi noktasinda da büyük ekonomik yatirim projelerimizi de destekleyecegiz”

Girisimcilerin sunmus olduklari projelere yüzde 50 hibe destegi verildigine dikkat çeken Seçen, “Bu sene de sunulmus olunan tüm projeler Tarim ve Orman Bakanligimiz tarafindan uygun görüldü.

400’e yakin sulama projesiyle çiftçilerimize destek vermis olacagiz. Yine 400’e yakin bitkisel, hayvansal isletmelerimizin altyapisini güçlendirmek, teknolojilerini yenilemek, kapasitelerini artirmak amaciyla 400’e yakin projemiz de Tarim ve Orman Bakanligimiz tarafindan desteklenecek. Dolayisiyla 400 üreticimize de altyapi alaninda destek vermis olacagiz. Yine kirsal kalkinmada ekonomik yatirimlarda 37 projemiz bakanlik tarafindan uygun görüldü.

Bu isletmelerde de üretmis olduklari ürünlerin islenmesi, depolanmasi, paketlenmesi noktasinda da büyük ekonomik yatirim projelerimizi de desteklemis olacagiz. Ayrica Tarim ve Orman Bakanligi olarak üzerinde en çok durdugumuz konulardan bir tanesi de uzman eller projesi. Biz uzman eller projesinde veteriner hekimlik, ziraat fakülteleri veya 2 yillik tarimla ilgili meslek yüksekokullarini bitirmis ya da tarim meslek liselerini bitirmis gençlerimize projelerini sunma karsiligiyla hibe destekleri veriyoruz. Geçen seneki rakam itibariyle 250 bin lira civarinda destegimiz vardi. Burada amaç, konusunda egitim almis gençlerimizin tarim sektörüne girmesi, gençlerimizin tarimi sevmesi, girdi maliyetleri noktasinda, pazarlama satis noktasinda, isletmelerin daha karli olmasi noktasinda yer almasini istiyoruz. Dolayisiyla bu projeyi önemsiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA