Baskan Yalçin Açiklamasi 'Temmuz Ihracat Rakamlari Sevindiricidir'

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Baskani Mehmet Yalçin, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) tarafindan kamuoyu ile paylasilan 2024 yili Temmuz ayi dis ticaret verilerine iliskin degerlendirmede bulundu.

Baskan Yalçin Açiklamasi 'Temmuz Ihracat Rakamlari Sevindiricidir'
Baskan Yalçin, Türkiye’nin ihracatinin 2024 yili Temmuz ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 13,8 artarak 22 milyar 510 milyon dolar, ithalatin ise yüzde 7,8 azalarak 29 milyar 805 milyon dolar olarak gerçeklestigini söyledi.



Ihracatta iç ve dis kaynakli yasanan tüm sikintilara ragmen rakamlarin azimsanamayacagini dile getiren Baskan Yalçin, “Kayseri’nin ilk 7 aylik ihracati 2 milyar 143 milyon dolara ulasmis bulunmaktadir. Yilsonu projeksiyonuna göre ihracatimiz 2023 yili rakamlarini yakalayacak gibi görünmektedir. Bu sehrimiz için sanayicilerimiz için basari olarak görülmelidir” dedi.

Kayseri’nin Temmuz ayi ihracat rakamlarina deginen Baskan Mehmet Yalçin, “Kayseri’nin Temmuz ayinda yaptigi ihracat 326 milyon 883 bin dolar seviyesinde gerçeklesmistir. Bu rakam bir önceki ay olan Haziran’a oranla yaklasik yüzde 26 büyüme göstermistir. Temmuz ayinda yasanan bu büyüme sevindiricidir” seklinde konustu.

Kayseri’nin ithalat rakamlarini da degerlendiren Yalçin, “Kayseri olarak Temmuz ayinda yaptigimiz ithalatimiz 147 milyon 256 bin dolar seviyesinde olmustur. Haziran ayi ithalat rakamina baktigimizda ithalatimizda yüzde 22 civarinda bir artis söz konusudur. 2023 yili Temmuz ayi ithalatimizin 160 milyon dolar civarinda oldugunu hatirlarsak, ithalatimizda düsüsün devam ettigini söyleyebiliriz. 2024 yili ilk 7 aylik ithalatimiz ise 886 milyon dolar olarak gerçeklesmistir” ifadelerini kullandi.

Kayseri’nin ihracatinin artmasi için daha güçlü adimlar atilmasi gerektigine inandiklarini belirten Baskan Yalçin, “Sehrimiz sanayicileri, ürettiklerini yurt disi piyasalara arz ederken lojistik sorunlarla karsi karsiya kalmaktadir. Yüksek navlun bedelleri rekabetimizi etkilemektedir. Ihracatçi sanayicilerimizin döviz kurlarinin enflasyona nazaran düsük kalmasi nedenli dünya pazarlarinda rekabet sikintilari çektikleri de önemli bir gerçektir” dedi.

Yalçin degerlendirmesini söyle sürdürdü:

“Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderligindeki hükümetimizin Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesindeki çalismalari ve atilan adimlar etkisini göstermektedir. Yüksek enflasyonla mücadele sirasinda bazi olumsuz sonuçlar da ortaya çikabilmektedir. Bu çerçevede sanayicilerimizin üretim yapma ve ihracatta artis saglama açisindan, krediye ulasmalari zor hale gelmistir. Krediye erisimin rahatlatilmasi, uzun vade ve düsük faiz içeren kredi olanaklarinin artirilmasi gerekmektedir. Ihracatçilarimizin yesil pasaport edinmesi konusundaki sinirlamalarin makul seviyeye çekilmesi, özellikle AB ülkelerinde yasanan vize sorunlarinin giderilmesi öncelikli beklentiler arasindadir.”

Baskan Yalçin, üreten, istihdam saglayan ve ihracatta yeni basarilara imza atan tüm sanayicileri ve ihracatçilari kutladiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA