Dünyada Ayakta Duran En Eski Kilise Açiklamasi Aya Eleni

Konya’da, 5 bin yillik tarihe sahip Sille Mahallesi’ndeki Aya Eleni Kilisesi, dünyanin ayakta duran en eski kilisesi olarak biliniyor. Bizans Imparatoru Constantinus’un annesi Helena tarafindan 327 yilinda yaptirilan yapinin bin 700 yildir ayakta oldugunu söyleyen Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Birinci Dünya Savasi’nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye’nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmis, burada ahsaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilmis" dedi.

Dünyada Ayakta Duran En Eski Kilise Açiklamasi Aya Eleni
Sehir merkezinin kuzeybatisinda yer alan ve 5 bin yillik tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapilan Sille Mahallesi’nde bir çok imparatorluga ait tarihi izler bulunuyor. Rum köyü olarak da bilinen mahalledeki Aya Eleni Kilisesi ise Anadolu’daki ilk kiliselerden biri olarak biliniyor. Bin 700 yildir ayakta olan ve restore edilmesinin ardindan müze olarak ziyaret edilen yapi hakkinda bilgi veren Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Su anda dünyanin ayakta duran en eski kilisesinin önündeyiz. Aya Eleni Kilisesi 327 yilinda Constantinus’un annesi Helena tarafindan yaptiriliyor. 327 yilindan 1923 yilina kadar kilise faaliyetlerini yürütüyor. Hiçbir sekilde bu kilise faaliyetlerine ara vermiyor. Sadece Birinci Dünya Savasi sirasinda kisa bir mola verilmis oluyor. Birinci Dünya Savasi’nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye’nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmis, burada ahsaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilerek orada da insanlara montaji gerçeklestirilmis. Eger kisiler çok agir hastaysa Aya Eleni Kilisesi’ne getiriliyor ve burada tedavileri yapiliyor. Birinci Dünya Savasi’ndan sonra Aya Eleni Kilisesi’nin yine Ortodokslara, Hristiyanlara devri gerçeklestiriliyor. 1924 yilina kadar burasi kilise olarak faaliyetlerine devam ediyor. 1924 yilindan sonra buradaki Hristiyanlar Yunanistan’a göç ettiriliyor. Müslümanlar ise burada gayrimüslimlerle ticari iliskiler içerisinde ve Müslümanlar da yavas yavas göçmeye basliyor. 1924 yildan sonra Aya Eleni Kilisesi’nin kapilarina kilit vuruluyor" dedi.



"Aya Eleni Kilisesi’nin tarihe taniklik etmesi açisindan 327 yilindan 2024 yilina kadar ayakta durmasi önemli"

Kilisenin Konya’nin merkez Selçuklu Ilçe Belediyesi tarafindan restore edilmesinin ardindan müze olarak ziyaret edildigini anlatan Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Aya Eleni Kilisesini 2009 yilinda restorasyona aldik ve restorasyon çalismalarimiz 2012 yilinda bitti. 2012 yilindan günümüze kadar da burasi bir müze olarak faaliyetlerini yürütüyor. Gelen ziyaretçilere rehberlik konusunda içeride yardimci oluyoruz. Müze içerisinde fresklerimiz ön planda, fresklerin ne anlama geldikleri hakkinda bilgi veriyoruz. Çesitli ahsap ögeler müze içerisinde yer aliyor. Bu ögelerin niçin kullanildigi hakkinda gelen ziyaretçilere bilgiler sunuyoruz. Aya Eleni Kilisesi tarihe taniklik etmesi açisindan 327 yilindan 2024 yilina kadar ayakta durmasi, yaklasik bin 700 yillik bir yapinin tarihi olaylara taniklik etmesi önemli. Insanlar geldikleri zaman duvarlara ellerini sürüp o ani yasamak ve geçmise gitmek istiyorlar" ifadelerini kullandi.

"Yaklasik bir senede 200 bin ziyaretçiyi Aya Eleni Kilisesinde misafir ettik"

Aya Eleni Kilisesinin ziyaretçi sayisi hakkinda bilgi veren Yayla, "Biz burada çok sayida yerli turist ve yabanci turist agirliyoruz. Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan ve Rusya’dan gelen ziyaretçilerimiz, Ortodoks mezhebine yakin olan insanlar daha çok burayi geziyor. Bugün tarihe taniklik etmesi açisindan çok önemli bir yapi. Ilerleyen süreçlerde daha fazla yabanci turist karsilamaya baslayacagiz. Su anda ziyaretçi sayilarimiz da azimsanmayacak kadar çok fazla. Bir senede yaklasik 200 bin ziyaretçiyi Aya Eleni Kilisesinde misafir ettik. Bu sayi gün geçtikçe de artiyor" diye konustu.



"Detaylara hakim olunca çok etkilendim"

Tarihi Sille Mahallesine Istanbul’dan gezmeye gelen Adem Erdal, Sille’yi daha önceden bilmedigini ve ziyaret geldigini ifade ederek, "Burada da bir kilisenin oldugu söylendi. Geldigimde biraz daha ögrenmis oldum içerigini. Tabii burada müze sorumlusu Sercan beyin de destegiyle detaylara hakim olunca çok etkilendim. Dünyada ayakta kalan kilise oldugunu ögrendim" seklinde konustu.

Fatma Erkan da Istanbul’dan geldigini, müzeyi ziyaret ettigini söyledi.

Kaynak: İHA