2. Uluslararasi Kurtulus Yolu Bisiklet Turnuvasi'na 18 Ülkeden 115 Sporcu Katilacak

Geçen yil ulusal çapta yapilan "Kurtulus Yolu Bisiklet Turnuvasi", bu yil 18 farkli ülkeden 115 profesyonel sporcunun katilimiyla uluslararasi boyutta yarislara sahne olacak. Samsun’da Kurtulus Yolu’ndan start alacak yarislar, Amasya, Çorum, Çankiri ve Ankara’da kurucu meclis önünde son bulacak.

2. Uluslararasi Kurtulus Yolu Bisiklet Turnuvasi'na 18 Ülkeden 115 Sporcu Katilacak
Samsun Valiligi, Samsun Büyüksehir Belediyesi, Türkiye Bisiklet Federasyonu ve SAMKON is birligi ile düzenlenen ve 30 Agustos-2 Eylül 2024 tarihleri arasinda gerçeklesecek olan 2. Uluslararasi Kurtulus Yolu Bisiklet Turu (Tour of Route Salvation) etkinliginin tanitim toplantisi Samsun Büyüksehir Belediyesi Ömer Halisdemir Toplanti Salonu’nda yapildi.

30 Agustos’ta Samsun’un Ilkadim ilçesindeki Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastigi Tütün Iskelesi’nden baslayacak yolculugun ve yine ikincisi gerçeklesecek çocuk bisiklet yarisinin tanitim toplantisi saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan ilk olarak geçen yil yapilan etkilerin gösterimi ile basladi.

Daha sonra Karizma Extrem Show bisikletçileri tarafindan gösteri düzenlendi.

Gösterinin ardindan protokol konusmalarina geçildi.

Vali Tavli: “30 Agustos Zaferi, 953 yil önce Anadolu’nun kapisi açilarak bize bahsedildi”

Zaferin baslangici olarak 953 yil önceki Malazgirt Zaferi’ni isaret eden Samsun Valisi Orhan Tavli, “Geçtigimiz yil hep birlikte birincisini Cumhuriyetimizin 100. yil dönümü etkinlikleri kapsaminda gerçeklestirdigimiz Uluslararasi Kurtulus Yolu Bisiklet Turu’nun bu yilki lansmaninda da hep birlikte bir arada olmanin gururunu ve sevincini yasiyoruz. Zaferin baslangici Malazgirt Zaferimizin 953. yil dönümünü kutlayarak baslamak istiyorum. 30 Agustos Zaferi, 953 yil önce Anadolu’nun kapisi açilarak bize bahsedildi. Huzurlarinizda aziz sehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle aniyorum. Bisiklet turu, gençlerimiz arasinda Milli Mücadele, Çanakkale ruhu, Kuva-i Milliye ruhunun da yasatilmasi ve bu konuda farkindaligin arttirilmasina da vesile olmustur” dedi.



“Bisiklet turu, tarihi, dogal ve kültürel zenginliklerin tanitimina büyük katkida bulunuyor”

Turun, manevi duygularin yani sira sehirler için önemli bir tanitim araci olduguna da deginen Vali Tavli, “Bisiklet turu ayni zamanda Samsun’umuzun tarihi, dogal ve kültürel zenginliklerinin tanitimina da büyük katkida bulunmustur. Bu yil ikincisini yine geçtigimiz yil oldugu gibi ’Ilk Günkü Ruhla Türkiye’nin Yeni Yüzyilina’ mottosuyla yerli ve yabanci 120 sporcunun katilimiyla düzenlenecek olan ve baslangicini 30 Agustos’ta Kurtulus Yolu’nda verecegimiz bisiklet turumuz, Samsun’dan sonra bu sefer de Amasya, Çorum, Çankiri rotasini takip ederek 2 Eylül’de Ankara’da 1. Meclis binasinda sona erecek. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk adimini attigi Kurtulus Yolu’ndan Cumhuriyet’e giden güzergahta, 4 gün boyunca pedal çevirecek olan sporcularimizin bu kiyasiya mücadelesi ayni zamanda birlik, beraberlik ve kardesligimizin de pekismesine katkida bulunacak, olusturulan farkindalik, Milli Mücadele ruhunun genç nesillerimizin tarafindan da daha iyi sekilde anlasilmasina ve yasatilmasina katkida bulunacaktir. 30 Agustos Zafer Bayrami coskusuyla birlikte, ‘Zafere Süren Çocuklar’ mottosuyla, 3-12 yas araligindaki çocuklarimizin katilimiyla da 2. Uluslararasi Kurtulus Yolu Bisiklet Turu Çocuk Etabi da Samsun’umuzda gerçeklestirilecek. Sevgi Parki’ndan baslayacak bu etap Kurtulus Yolu’nda son bulacak ve burada olusturulacak festival alaninda sevgili çocuklarimiz, gençlerimiz gün boyu devam edecek birbirinden farkli etkinliklerle de zaferin coskusunu doyasiya yasayacaklar” diye konustu.



Halit Dogan: “Samsun için çok önemli bir etkinlik”

Etkinligin Samsun’un daha da tanitilmasi açisindan önemli oldugunu ifade eden Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, “Çok önemli sponsorlarimiz var. Sponsorlarimizin Samsun’un marka degerini daha da yukariya çikartmalari amaciyla vermis olduklari desteklerden dolayi kendilerine tesekkür ediyorum. Kurtulus Yolu, Samsun için çok önemli. Samsun, 1919’un marka sehri, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtulus mesalesini baslattigi bir sehir. Anadolu’nun kurtulus mesalesine katkisini saglamak amaciyla ilk fitilin ateslendigi sehir. Dolayisiyla da Samsun’dan bu etkinligin basliyor olmasi ve kurucu meclise Ankara’ya bu bayragin ulastirilacak olmasi Samsun’umuzu daha da ön plana çikaracaktir. Samsun için çok önemli bir etkinlik. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum. O gün çok fazla hem askerimiz, polisimiz, milli egitimden arkadaslarimiz, çok insan, belediye personellerimiz görev yapacaklar. Insallah kazasiz belasiz bir sekilde de Samsun’umuzu temsil etmis oluruz. Katkilarini saglayan herkese sükranlarimla hayirli ugurlu olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Açilista konusan SAMKON Genel Baskani Kaya Asçi ise “Samsun sevdalisi biri olarak memleketime elimden geldigince faydali olmaya çalisiyorum. 30 Agustos’ta güzel bir atmosfer olacak diye düsünüyorum. Bisiklet turunun ülkemize e sehrimize hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi. Asçi’nin ardindan Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Bal ve SAMKON YIK Üyesi Mustafa Çavus da etkinlik hakkinda bilgiler verdi.

Konusmalarin ardindan Uluslararasi Kurtulus Yolu Bisiklet Turu’nun kupasi ve Ankara’da kurucu meclise teslim edilmek üzere Samsun Olgunlasma Enstitüsü tarafindan hazirlanan, asli Havza Atatürk Evi’nde bulunan Selanik’ten gelen ilk forslu Türk bayraginin bir örnegi Samsun Valisi Orhan Tavli’ya takdim edildi.

Bisiklet turu ve etaplari

18 farkli ülkeden (Türkiye, Belçika, Almanya, Japonya, Iran, Eritre, Kazakistan, Isviçre, Filipinler, Fransa, Hollanda, Ukrayna, Avustralya, Brezilya, Büyük Biritanya, Portekiz, Ispanya ve Venezuela) 8 takimla 115 profesyonel sporcunun pedal çevirecegi turda 1. Etap olan Samsun-Yakakent etabi 151,1 km uzunlugunda, 2. Etap olan Havza-Amasya etabi 133,7 km uzunlugunda, 3. Etap olan Amasya-Çorum etabi 163,6 km uzunlugunda ve son etap olan 4. Etap Çankiri-Ankara Etabi 166,4 km uzunlugunda olacak.
Kaynak: İHA